sâmbătă, 18 martie 2017

Despre Corado Cattani și la Piovra

În anii 80, vedeam noi cu revoltă și mirare serialul ”La Piovra” (Caracatița). Și Doamne, cum trăiam cu sufletul la gură, alături de personajul principal. Cum și când era marginalizat, atacat pe nedrept el și familia lui și devalorizat până la a-și pierde munca.Bietul Corado, mai ales nouă fetelor adolescente ni se rupea inima!

În anii 90, în Italia a început programul anticorupție numit ”Mani pulite”. Un fel de ”La Piovra” pusă în aplicare în realitate și nu ca film. În luna martie s-au împlinit 30 de ani de când acesta a fost pus în aplicare. Vai lor, el este încă în funcțiune și azi, așa de încet merge cu anticorupția. După 30 de ani, ne spun ei, au rămas în picioare 2 mari concluzii:

a) cca 80 % din cei care s-au decis să colaboreze și să facă dezvăluiri au fost acuzați ei înșiși pe nedrept de colaboraționism și au avut de suferit fizic, psihic și social. Bieții Corado!!! Până probabil (zic io) și-au dat seama să facă legii pentru protecția celor care au curajul și sparg cercul mafiot cu prea multe brațe și prea multe încâlceli.

b) Singura, dar singura direcție care a dus la scăderea procentului de manipulare și corupție pe termen lung a fost ”transparența”. Transparența în comunicare și mai ales în folosirea banilor publici. Asta e bine de ținut minte, nu?

PS Mă uit (rar, extrem de rar) la serialele noastre actuale TV. Cele mai simpatice personaj și focalizate sunt coruptul jovial de cartier, hoțul, incultul, imorala drăgălașă... Un picuț de bășcălie și hăhăială și ideea că deeeh, sunt și ei oameni, metehnele lor sunt acolo micuțe față de... ( și aici aplicăm omerta). 

Revoluție morală? O să încep să mă uit în jur după un Caragiale contemporan???...
(sursa: Correre de la Serra online)

.

miercuri, 15 martie 2017

Vulnerabilitate

Floare de corn ( 14 martie 2017)

Purtăm cuvintele care ne-au rănit 
ca pe niște coroane de spini
și cu un orgoliu nemăsurat, 
ș-ascuns,
ne provoacă din nou și din nou
răni 
ce nu le lăsăm vindeca.

Purtăm drama noastră
încrustată
în masca unui chip fericit

și dedesubt doar 
secvențe aride,
de vis atemporal 
presărat cu copaci morți.

Purtăm gânduri,
storcându-ne de mila proprie
când de fapt suntem captivi 
vulnerabilității noastre.
Vulnerabilitate, 
ce nu ne-o știm locui
cu demnitate.

.




marți, 14 martie 2017

de la o informație


Până acum nu a existat o ființă umană care a trebuit să stăpânească atâtea haine în viața lor. 

Ce are această informație cu 
- stilul tău de a fi autentic și tu însuți?
- postul pe care te străduiești să-l ți? și starea de reținere? și de detașare? detox și smerenie?
- curățenia de primăvară?
- haosul în care trăiești?
 - și mai ales cu ”moliile” care vor să-ți invadeze capul, și să-ți devoreze ”gândurile” că ele ”gândurile” sunt mai  gustoase decât fibra?


. de meditat

PS eu nu dau meditații!!!

.

Vulnerabilitatea și maturizarea

Despre cum capeți curaj

David Whyte, dixit despre ”vulnerabilitate”:

”Singura alegere pe care o avem ca să ne maturizăm este cum ne ”locuim vulnerabilitatea noastră” și cum vom deveni mai curajoși și mai plini de compasiune. Există varianta să să ne înlocuim intimitatea cu vulnerabilitatea în calitate de om ce ar poate pierde totul cu generozitate și robustețe sau varianta inversă, rămânând avari lor înșiși, rămânând tot timpul revendicatori, mereu fricoși, mereu doar la porțile existenței dar niciodată încercând să treacă cu curaj și complet, nedorind să riște și nedorind să experimenteze niciodată mersul de dincolo de această ușă.”
.

vineri, 3 martie 2017

Construcții XXXIV - Bogăție


Dacă vrei să le cunoști tiparul mental, arată-le oamenilor cât sunt ei de bogați. Nu ca pe un compliment, nu ca pe un exercițiu de pozitivism ci ca o stare de fapt. Cei conștienți de asta au o relație a lor specială, cu ”prea plinul” și cu ”starea de permanentă dăruire” și cu ”mereu uimirea”.

.