joi, 16 decembrie 2021

Cei pe care i-am uitat

 

Între toate cărțile Asociație de Educație și Dezvoltare Urbană apărute despre istoria Ploieștiului am și eu favorite. Normal ar fi să spun că acelea sunt cărțile la care sunt co-autor dar nu e așa, oricât mi-ar fi de dragi.
Există o carte cu biografii excepționale ale unor oameni ”normali”, dar a căror existență mă face să mă întreb mereu și mereu ce-aș fi făcut eu în condițiile acelea și în locul lor?
Și mai ales, unde, cât și când învățăm să înțelegem valoarea de a fi om. Ea face parte din biblioteca mea afectivă poate și pentru că mi-a răspuns la o întrebare legată de lucruri neclare din copilăria mea făcând ”dreptate” unui unchi, preot, aflat ca personaj secundar, într-una din povestiri.
Ei bine, și talentul celui care a scris-o are cu siguranță importanță. Cartea, poate că sperie prin mărirea celor 700 de pagini dar vă jur că o veți citi ca pe o carte polițistă. 
Ieri alături de ceva prieteni vorbeam și ne gândeam la vremurile actuale, grele, comparându-le cu războiul sau foametea sau acuzarea pe nedrept și închisoarea. Ei bine, citiți cartea aceasta dacă vă pică-n mână. Prin dramatismul ei va avea un efect neașteptat asupra cititorilor, îi va re-echilibra.
 
 
 

 

miercuri, 15 decembrie 2021

 

Știu, știu , știu o să muriți de invidie! 😛
Pe la început anului am completat un chestionar ”Goodread” unde era și întrebarea ce primă carte aș vrea să recitesc mai mult și mai mult? Și nu știu de ce, și nu știu de unde, mi-a venit în minte răspunsul imediat: Divina Comedie dar în italiană în original.
Gând ciudat în plină izolare, o să ziceți nu-i așa? Sau poate e Dante de vină cu cei 700 de ani împliniți de la moartea lui? Poate e dorul meu de a ajunge mai repede în Italia? Poate dorința de a exersa italiană pe care n-am vorbit-o de mult și așa poticnită? Așa că iată (vezi foto), printr-o conjunctură interesată, așa cum se întâmplă toate coincidențele fericite, azi am primit Divina Comedie cadou. Mă simt ca un copil care a găsit darul cerut Moșului sub brad.


marți, 14 decembrie 2021

Măi Malagambistule!

 

Ei bine, tatăl meu era malagambist! Acum o să aflați și ce înseamnă asta...







Măi malagambistule!!!!

Edmond Deda: ”L-am cunoscut foarte bine pe Sergiu Malagamba chiar in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Cantase o perioada cu Theodor Cosma, apoi a intrat la mine in formatie. Ca sa abata atentia opiniei publice de la mersul prost al razboiului, dar si din lipsa de subiecte, un ziarist a gasit o formula de a lansa o diversiune si a inceput sa-l critice vehement pe Malagamba din considerentul ca tineretul murea in lupta, iar malagambistii sfidau lumea la Bucuresti. Malagamba abia incepuse cateva concerte cu formatia sa, pe care a avut ideea sa o imbrace in camasi de aceeasi culoare, cu cravate subtirele, in ciorapi albi si cu pantaloni cu dungă foarte scurti. Aceasta moda facuse furori in Italia, iar lui Sergiu ii venea bine. Tineretul a inceput sa-l copieze. In urma acestui scandal Malagamba si-a atras o ura, saracul de el, de necrezut. Subiectul a ajuns si pe biroul maresalului Antonescu, care l-a chemat pe colonelul Elefterescu si l-a intrebat: «Ce e cu malagambistii astia, mai Elefterescule? » «Nu stiu, domnule general, dar ma voi interesa». Dupa un timp a dat raportul: «Domnule general, cred ca este vorba de o secta religioasa». «Ce idei au astia, Elefterescule? », a intrebat iar Ion Antonescu. «Nu stiu, domnule general». In urma acestei discutii, Serghei, cum ii spuneam noi, a fost luat chiar in timp ce dormea alaturi de familie. L-au internat pe langa comunisti, unde era un regim mai aspru. Nevasta-sa, Tanta, a umblat peste tot să-l scoată atunci.... ”
Compozitorul, dirijorul si instrumentistul Sergiu Malagamba, sau Serghei, cum ii spuneau apropiatii, s-a nascut la Chisinau la 6 februarie 1913. A inceput sa studieze muzica la Conservatorul Unirea din Chisinau in perioada 1931-1933, cu profesorul Gheorghi Iateakovki, dupa care in 1950, in cadrul cursurilor de la Uniunea Compozitorilor, le-a continuat la Conservatorul din Bucuresti cu Alfred Mendelsohn. Este unuldintre dirijorii care au introdus la noi, in domeniul concertului de muzica usoara si de estrada, jocul de scena al interpretarii instrumentale, cu alte cuvinte participarea efectiva la sectiuneascenica a orchestrei. La Conservator, Sergiu Malagamba a studiat o perioada violoncelul. S-a simtit insa mai atras de percutie, de bateria de muzica usoara si de dans, instrument la care era singurul in acea vreme care nu batea, ci canta. Asta pentru ca intr-adevar, bateria se transforma in mainile sale intr-o orchestra. Crescendo, fortissimo, urmate de un subito piano se intrepatrundeau cu figuri ritmice de o rara fantezie, realizate cu o execeptionala tehnica de virtuoz. A debutat ca baterist in anul 1937, cantand in diferite formatii de muzica de dans. In 1940 a dirijat primul sau concert de muzica usoara. Inainte de a se consacra baghetei dirijorale, si mult timp dupa aceea, Sergiu Malagamba a fost considerat cel mai bun baterist din tara noastra, faima lui depasind hotarele Romaniei.
Malagambismul este asociat cu numele lui Sergiu Malagamba. El şi-a pus amprenta asupra societăţii româneşti. A rămas în legendele Bucureștilor. Lui Malagamba îi plăcea să fie spilcuit, să adopte o ţinută ostentativă, prin combinaţii ciudate de culori cât şi prin croieli extrem de îndrăzneţe ori prin tunsori extravagante. Atunci extravagante evident acum foarte obișnuite. Malagambistul avea frizura tăiată la spate perfect drept, după metoda celebrului frizer „Gică Vapor”, pălăria era cu boruri late şi panglică fină, cămaşa obligatoriu uni, pantalonii cu pense, cu manşeta la glezne şi ciorapii cu galben roșu și maro, în plus celebrii pantofi cu scârt.
În 1942, Malagamba este ridicat de Poliţie şi internat în lăgarul de la Târgu-Jiu, fiind acuzat de a fi „şef de sectă religioasă periculoasă siguranţei Statului”, din cauza malagambismului – modă care făcea furori. Cel care a protestat imediat a fost Constantin Tănase care a apărut în faţa spectatorilor îmbrăcat și el ca un malagambist.
După arestarea lui Malagamba, mii de elevi au protestat pe Calea
Victoriei pentru eliberarea idolului lor.
Malagamba este considerat de mulți cel mai bun. baterist În perioada 1941 – 1945 a fost baterist în orchestra teatrului Gioconda, apoi a înfiinţat prima formaţie de jazz simfonic din Bucureşti în 1942, pe care a dirijat-o într-un concert demonstrativ la sala ARO. A colaborat cu Maria Tănase, mai ales pe estrada teatrelor de revistă bucureștene, începând din anii ’40. În 1945 a dirijat opereta Sfinxul din Hollywood de Ralph Benatsky, între 1945 şi 1948 a fost baterist şi dirijor la N. Stroe, Teatrul „Elly Roman” şi al Ateneului Român din Bucureşti, iar din 1947 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. A fost, apoi, baterist la teatrul de estradă, între anii 1948 şi 1950, iar între anii 1949 – 1954 a concertat, ca interpret, în cadrul unor spectacole cu mare priză la public, la Sala Dalles din Capitală. În anul 1950 a continuat studiile la Conservatorul din Bucureşti cu Alfred Mendelsohn, în cadrul unor cursuri organizate de Uniunea Compozitorilor, o perioadă în care a cochetat şi cu studii de violoncel. În perioada 1950 – 1955 a fost percuţionist la timpane în Orchestra Simfonică a Cinematografiei, apoi, între anii 1955-1974 a fost dirijor la Teatrul Constantin Tănase, o perioadă în care, timp de doi ani (1965 – 1967) a fost şi profesor de percuţie la Şcoala Populară de Artă. În anii ‘60 a instruit noi toboşari, viitori exponenţi ai muzicii rock, între ei, bateristul Ştefan Mihăescu de la formaţia Sideral. A întreprins nenumărate turnee peste hotare, cum sunt cele din Egipt, Sudan, Polonia R.D. Germană, URSS, Italia şi Israel. Malagamba a fost şi un mare compozitor. „Serghei” a rămas celebru şi prin „Baletul tobelor”, un solo de baterie pe care a fost creat chiar şi un dans, care a făcut furori chiar şi pe scena Olympia din Paris, în cadrul turneului francez al artistului, întreprins alături de trupa Teatrului „Constantin Tănase”, din anul 1965. Moare în 1975.
Privit cu înțelegerea de azi, Sergiu Malagamba a fost ceea ce specialștii numesc astăzi „trendsetter”, adică omul care nu se îmbracă neapărat la modă, ci care adaugă originalitate ținutelor și impune un nou stil. Talentul său uriaș - în opinia multor muzicieni a fost cel mai mare baterist român al tuturor timpurilor - era dublat de o atitudine totalmente atipică pentru tinerii ascultători și foarte conservatori ai acelor vremuri. Profesional era unul dintre cei mai buni din piață. Vestimentar era un avangardist. Sfida șabloanele. Cu o floare la butonieră, astăzi s-ar fi spus despre el că este metrosexual, însă grija pe care și-o purta nu era singura calitate. Stilul său futurist îi „corupea” pe tinerii Bucureștilor într-o manieră enervantă pentru cei care făceau legea prin oraș. Conducea o orchestră, iar băieții din trupă își urmau liderul cu sfințenie. Se îmbrăcau la fel, se comporau la fel, se tundeau la fel și cântau după aceeași partitură. Deveniseră malagambiști. (aici video Bateriada - https://www.youtube.com/watch?v=-XCtwRKbRgE&t=5s )

Amintirile noastre, fundație proprie

 

Te-ai gândit vre-odată ce înseamnă identitatea ta și la ce folosește, cum se construiește, care sunt mecanismele proprii de igienizare a mentalului și a psihicului individual? Ce influențe au impresionat caracterul și conștiința ta de ești unic? Cum ele devin blocaje sau catalizatori ai vieții proprii? Pe de altă parte cum reușim să menținem atât de complexa sănătate a unei comunități nu numai ca ea să existe ci ca ea să devină vibrantă? Asanare, drenare, reînsămânțare acestea îmi vin în minte ca fost ”om de irigații”.

Îți trebuie înțelepciune să devoalezi toată încărcătura afectivă pe care o au locurile și oamenii pe care-i cunoști. ÎÎți trebuie curaj să rupi contractul ”tăcerii” cu care ai fost învățat de foarte mic în anii ”dublului limbaj”. În arhiva orală a fiecărei familii, prin repovestiri repetate se reconstruiesc vieții și etape ale arborelui genealogic, istoria ”mică” și se transmit numai lucrurile demne de laudă. Istora cea mică devine un fel de ”facebook” al nostru, o ”vitrină” în care așteptăm laude și emite judecăți ”plăcute” care să primescă o grămadă de like-uri dar mai ales inimioare. Dar dacă acestea sunt împopoțonate cu adevăruri ușurele și cu clișee, sabotorii din noi își fac treaba în continuare și trăim cu ideea ”că era mai bine pe timpuri”. Și transmitem asta pentru că noi ne simțim ”mizerabil”, neadaptați sau nebăgați în seamă. Dacă crezi că e vremea maturizării și a înțelegerii emoționale a istoriei tale intră mai adânc în propria familie, află câte ceva despre generațiile care au trecut, pentru a te înțelege pe tine însuți. Cum gândim și cum reflectăm asta în acțiunile noastre viitoare? Cum le transmitem? Uite, ne spunem ”lumea e rea”! Totuși cei din jurul meu, dacă îi iei la puricat sunt buni, și par ”normali”. E util să fim subiectivi? E util să punem văluri de catifea pe propriile noastre slăbiciuni? E doar un ”pansament temporar sau cumva faptul că ”trebuie să spălăm lucrurile numai în familie, înseamnă că ”ascundem lucrurile sub covor”?

Cea mai bună întrebare este dacă ceea ce suntem azi ne e de ajutor în înaintare? Până unde? Până la atingerea propriului potențial desigur. Cum ne integrăm propriul nostru spațiu privat în spațiul public?

Parafrazându-l pe Francis Bacon, avem din ce în ce o imagine de ansamblu mai mare tocmai pentru că stăm pe umerii strămoșilor noștri personali și a realizărilor sau nerealizărilor lor. Și de aici depinde de noi cum continuăm:
Privind mereu în jos și înapoi sau din contră înainte și în sus, lărgindu-ne astfel pas cu pas orizontul. Faceți o verificare: ascultațivă pe voi într-un dialog. Ascultați-i pe alții cu o ”altfel de ureche”: Veți descoperi dacă voi sau ei sunteți ancorați în trecut. Aveți sau au planuri de viitor? Fac ei (voi) ceva nou? Nou la orice vârstă? Ceva creativ?
Acesta este rolul colecției ”Memento” promovată de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană. Sub aparența unor povestiri individuale, se pun în contact memoria personală, familială cu istoria. Poate fi o analiză dură dar din care înveți enorm și care nu pretinde să aibă uscăciunea cercetării științifice pentru că povestitul este forma cea mai vechie care reușește să ne acapareze atenția. Istoriile personale ce au avut greșeli, erori, ”oi negre”, romantism cu carul.... și mult umor, mai grosier sau mai subtil...

Una din povestirile mele din ultimul volum este construită pe tăcerile tatălui meu. Cei care-l cunosc foarte bine știu că în spate i se spunea ”Mutu” pentru că el reușea să vorbescă prin muțenia prezenței lui într-un grup... Și acum stârnită fiind curiozitatea vă las linkul pentru comenzi:

joi, 9 decembrie 2021

Dulceța de dude

 

 

În anii 60, pe strada mea, în fiecare curte era câte un dud măricel. Pentru că în anii 50, fiecare familie și nu știu dacă era o modă sau o necesitate - crescuse viermi de mătase. O ”cotă predată” de coconi de mătase oferea posibilitatea să îți cumperi, din stocurile reduse de după război, cupoane pentru minunatele rochii care erau atunci la modă. Mătase naturală! Și acum îmi aduc aminte atingerea delicată a bunicii când călca câte o astfel de rochie greu obținută, mult timp păstrată.
Duzii, după cum știți (sau veți afla acum) sunt copaci dioici. Cei care purtau florile masculine (mai cunoscuți ca cei fără fructe) erau foarte agreați de toată lumea pentru că nu făceau murdărie, ”nu pătau” locul. Apoi duzii, iarăși trebuie să fi văzut și voi asta fac fructe albe, roșii și roze dar foarte puțini le întrebuințau până de curând. Atunci se puneau ca adaos la borhotul pentru țuică. Cine făcea așa ceva artizanal. Când am mâncat prima dată fructe uscate de dude, asta după 2010 (ca cele din imagine)am aflat că ele sunt foarte prețuite în Orient și mi-am adus aminte nu fără o anume nostalgie de poveștile de acasă, unde atunci când m-am născut aveam cam 3 - 4 duzi, în curtea găinilor și lângă latrina din curte. Prilej cu care, pe la 6 ani învățasem să mă cațăr în copac și, de acolo cu un arc total rudimentar să ameninț cocoșul care de fapt era unul impunător și mă cam ciupea. Pentru că mă învățase astfel de obiceiuri proaste, nedemne de o fetiță delicată vărul meu, Horia o cam încasase.
Duzii noștri făceau dude albe și fructele erau împărțite când erau coapte între mine și găini care dormeau uneori, în serile de vară sus în corona rămuroasă. Copacii au fost doborâți repede, pentru că bunicii și părinții deciseseră să mărească casa și să facă o baie interioară. Am mai fost la cules de dude, cu un extraordinar entuziasm, târziu prin 2019, dusă într-un luminiș de pădure virgină, de chiar nepoții mei, în Canada 🙂 să gustăm dude roz. Atunci eram priviți cu dușmănie de cel puțin 5 feluri de veverițe mari și mici.
Dar mă întorc în timp, în anii 60 ai secolului ce a trecut căci există un moment când cineva, pe furiș, fără să ia în seamă cotele de ”zahăr” decisese să pregătească ”surpriză” o dulceața din dude. O dulceață care nu a fost niciodată mâncată pentru că vă imaginați familia mea nu ar fi pus gura pe fructele care creșteau lângă latrină 😛 .
Dar povestea întreagă o puteți afla din noul volum AEDU: ”Automobile, dulcețuri și alte povestiri despre Ploiești” Până vă veți potoli curiozitatea, comandând cartea, las în primul comentariu rețeta cu dulceață de dude
Comenzi aici: 
 
 http://magazin.republicaploiesti.net/produs/automobile-dulceturi-si-alte-povestiri-despre-ploiesti/?fbclid=IwAR0MY5peuwU9exYqptYM8C_ld9KXOOmLtWDJt7YGffxp97wblBiRWrwnFis
 dulceața de dude

https://www.youtube.com/watch?v=t7gUkCU0WPs


Automobile, dulcețuri și alte povestiri despre Ploiești

 http://magazin.republicaploiesti.net/produs/automobile-dulceturi-si-alte-povestiri-despre-ploiesti/

 


 O nuntă. Mai multe plecări. Din țară, spre țară. Din viață. Și mai multe regăsiri. Al cincilea volum al colecției Memento cuprinde optsprezece texte despre viața Ploieștiului de la finalul secolului al XIX-lea până înspre zilele noastre. Veți face cunoștință cu familii care au mișcat rotițele comerțului sau ale industriei orașului, cu oameni care și-au găsit un rost și-au luminat generații, cu cei care au îndurat nedreptățile altora sau pe ale istoriei venite peste ei. Căci așa se întâmplă când te cheamă Cosmin, dar trebuie să-ți găsești un alt nume pentru c-ai ajuns prea târziu la strigarea catalogului; când ți-ai dedicat viața meseriei și Uzinei, ignorându-ți, de multe ori, familia, copiii, ca să ajungi, la final, „un trădător”; când te numești Letzler Penchaș, iar povara originii și-a crezului te face „trădător” până și-n ochii alor tăi, pe care ai vrut doar să-i ajuți; când salbele de aur și argint pe care le porți în coșul în care ești găsită nu pot să cumpere nici bucuria de a-ți cunoaște mama și-a purta un nume, nici fericirea căsniciei care ți-a fost impusă. Dar vă veți descreți frunțile citind despre copilărie, despre anii de liceu și de facultate, despre automobile și mai ales despre dulcețuri.

Coordonator: Oana Purice

Autori: Liviu Osman, Ivone-Marlen Scărlătescu, Roxana Creangă, Liliana Ilie, Doina Ofelia Davidescu, Gottfried Wild, Isabella Wild, Cosmin Gandore, Marius Bâzu, Mihaela Rusu, Roxana Căruceriu, Livia Dimulescu, Emilio Cives, Ciprian Apetrei, Lucian Vasile

Colecția „Memento” cuprinde volume colective și individuale care recuperează povești și amintiri ale orașelor din alte vremuri și ale locuitorilor acestora. Fie că e vorba de istorii personale sau biografii, cărțile păstrează și împărtășesc cititorilor secvențe dintr-un trecut care fascinează și ademenește.

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 336

Copertă: Broșată

joi, 2 decembrie 2021

”Ce ne spunem când nu ne vorbim” - Chris Simion

 

To: zmeul_albastru@yahoo.com
Suntem tare caraghioși când ne certãm. Semãnãm cu doi cocoși. și nici mãcar nu ne certãm pe ceva serios. Întotdeauna ne certãm de fricã. De frica de a nu ne pierde. Sã nu crezi niciodatã ce îți spun. Sã crezi doar ceea ce simți. Nu întotdeauna vorbele conțin adevãr.
 
To: floarea_soarelui@yahoo.com
Am trecut de faza în care certurile lãsau în mine urme. Acum sufletul meu e ca un deșert infinit în care, dacã lași urme, le șterge. Am devenit puternic pentru cã am conștientizat acest deșert, imensitatea deșertãciunilor din viața noastrã. Trebuie sã ai curajul sã-l strãbați și chiar sã mori de sete. Numai așa poți trãi nimicul, numai așa îți dai seama cã ai o naturã dualã, trup și suflet, numai așa reușești sã cauți adevãratul izvor al vieții. E o cale frumoasã, plinã de aventuri, care a fost lãsatã de Dumnezeu la îndemâna omului. Așa te iubesc eu pe tine, prin viața mea, prin ființa mea slabã și însetatã. Nu vreau nicio gratuitate din partea lui Dumnezeu, vreau sã simt nisipul fierbinte pe talpa goalã.
 
To: zmeul_albastru@yahoo.com
Câteva pagini din Scott Fitzgerald și parcã totul e… altfel. Prinzi curaj sã deschizi porți. La început totul este frumos. Suntem îndrãgostiți pentru cã nu ne cunoaștem. Dacã am ști ce urmeazã dupã aceea, am trage cât mai mult de îndrãgosteala asta și nu ne-ar mai interesa deloc sã punem întrebãri și sã așteptãm rãspunsuri, am alerga beți, îmbãtați de noi înșine fãrã nevoia de luciditate și adevãr. Noi vrem însã cu orice preț sã terminãm cât mai repede cu misterul, crezând cã dupã aceea, în baia de lapte ce urmeazã, descoperim eternitatea. și când colo, de cele mai multe ori, întâlnim sfârșitul. Cãci oamenii nu au curajul sã se arate goi. Le este rușine. De aceea mint. Își ascund cicatricile, rãnile, slãbiciunile, defectele, pãrțile vulnerabile care dor la o adiere de vânt.
 
Asta este tot ce avem noi mai de preț. Nu ne este fricã sã zburãm și sã coborâm în Iad împreunã. Ne-am lãsat dezgoliți și am avut curajul sã trãim tot. De la mângâiere la gândul crimei, de la lacrimi de fericire la sânge. și când trãiești la cotele astea, nu ai de ce sã te mai ascunzi. Oamenilor le este la îndemânã sã mintã, sã-și punã mãști, sã se prefacã, sã fie duplicitari, ipocriți, pe scurt, altfel decât sunt. Ai putea oricând sã fii așa. Dar ce rost are? Cu mine ești ca și cum ai fi cu tine. știi cã nu te judec, nici mãcar atunci când nu te înțeleg. știi cã îți dau sfaturi, fãrã sã te constrâng. Omul are nevoie sã mintã atunci când are nevoie sã se apere și sã își trãiascã viața  dincolo de celãlalt, bariera care îl constrânge. Omul e liber. Doar în închipuirea noastrã el este legat. În realitate, e liber. Nimeni nu poate sã lege cu adevãrat pe nimeni. Nu s-a inventat lanț pentru suflet. Trãim tot ce vrem sã trãim, cu voia sau fãrã voia celuilalt, în ciuda normelor și a prejudecãþilor sociale. Trãim tot ceea ce considerãm cã ne este necesar și cã ne ajutã sã înțelegem mai mult, sã simțim altfel. Dacã ceea ce trãiești cu mine nu îți este de ajuns, este normal sã cauți în altã parte. Alegerile pe care le facem sunt individuale. Existãm în funcție de ceea ce alegem. Nu poți sã alegi decât pentru tine și ești rãspunzãtor de fiecare secundã pe care o trãiești. Viața nu îți dã nimic înapoi. Ceea ce faci rãmâne fãcut. Nu poți sã ștergi, nu poți sã te întorci sã schimbi, nu poți sã zici cã nu s-a întâmplat. Fiecare clipã lucreazã la moartea ta. și singura clipã care conteazã cu adevãrat e ultima. Atunci când ar trebui sã rãsufli ușurat și sã nu îți parã rãu dupã nimic. Iubirea este singura care te determinã sã te schimbi, sã îl pui pe celãlalt înaintea ta și sã trãiești prin el, nu prin tine. Iubirea te face sã renunți la ego-ul tãu și este singura care din doi face unu.
 
Draft: Omul se cunoaște pe marginea prãpastiei, în nuditatea lui, dacã îl pãtrunzi, dacã ai curaj sã cobori în el și prin el în Infern, dacã nu te sperii de urâtul din om și te oprești. Omul se cunoaște adânc prin cel mai subtil dans al sufletului și al spiritului sãu. Când simți cã iubești un om, înseamnã cã poți sã tai cerul în douã cu sufletul tãu, cã poți sã cobori cu acel om împreunã în Infernul lui și al tãu. Cã acel om se aratã în goliciunea lui, se dezbracã și te lasã sã exiști în el, te lasã sã cauți în el. Încrederea cã celãlalt nu te va ucide nu are cum sã fie cu jumãtate de mãsurã. Ori îl lași sã trãiascã în tine cu totul, ori îl oprești la ușa sufletului și te dezminți. Iubirea nu înseamnã sã ceri unui om sã se schimbe, ci sã îl determini sã se  schimbe singur, sã aibã nevoie sã se schimbe, sã simtã necesarã schimbarea.
......
”Ce ne spunem când nu ne vorbim” - Chris Simion