”Țineți-vă bine gânduri bune! / Spăl podele creierului cu torent înlăcrimat de Cuvânt.”
vineri, 29 martie 2024
Elena Chiaburu - despre floarea soarelui și oloi în țările românești
duminică, 24 martie 2024
Omagul și păianjenii
Omagul - albastru - Aconitum napellus
Omagul este o planta erbacee, din familia Ranunculaceelor, mare iubitoare de zone muntoase, stâncoase, crește în flora spontana în tot lanul carpatic: Denumiri populare: mărul lupului, remf, foaie, omag albastru.
Omagul este una dintre cele mai otrăvitoare plante care cresc în Europa Centrala, în special sunt toxice rădăcina și semințele. Este o planta ocrotita prin lege.
Descriere: Omagul este o plantă cu rădăcină îngroșată cărnoasă, tubercul, din care se dezvoltă tulpina și numeroase rădăcini subțiri, tulpina poate atinge înălțimea de un metru. Florile au o minunată nuanță albastru-violaceu închis sunt dispuse în forma de ciorchine, înflorirea se produce vara din iunie până în septembrie. În timpul înfloririi omagul dă naștere la tuberculi tineri. Fructele conțin semințe păroase cu muchii aripate.
În mitologia greacă, se spune că zeița sau vrăjitoarea, Hecate, a inventat o otravă, numită ”aconit” (denumirea latinească a omagului) pe care Athena a folosit-o pentru a o transforma pe Arahne, dintr-un muritor într-un păianjen.
Povestea spune că la un concurs de țesut unde apăruse însăși zeița înțelepciunii, talentul și măiestria erau de partea frumoasei fete Arachne care mândră, o provoacă pe Athena la întrecere. După cum se povestește în Metamorfozele lui Ovidiu (43 î.Hr.-17 dC) , Athena a țesut poveștile strălucitoare ale zeilor. Spre deosebire de zeiță, tapiseria lui Arachne înfățișa păcatele pe care zeii le săvârșiseră împotriva oamenilor și deși a fost o lucrare magnifică, a înfuriat-o pe Athena, care a umilit-o pe Arahne și i-a distrus tapiseria.
René-Antoine Houasse: Minerva and Arachne
Dându-și seama ce făcuse și de marea dezonoare pe
care o arătase Zeiței și Zeilor, Arachne apucă o frânghie și fuge din
casă, intenționând să se sinucidă. Cu toate acestea, Athena avea alte
planuri pentru Arachne. A transformat-o într-un păianjen și asigurându-se
că Arachne și descendenții ei vor fi blestemați să țese pânze pentru
tot restul vieții. Și astfel, primul păianjen (arahnid) a luat ființă. ”Blestemați ea și urmașii ei până la ultima generație!” spune Athena.
Arahne sau Dialectica, 1520, Paolo Veronese.
Zeița aruncă asupra fetei o otravă a atins-o pe
Arahna. Instantaneu, părul i-a căzut, nasul și urechile i-au căzut, capul i s-a
micșorat și întregul corp a devenit minuscul. Degetele i s-au lipit de părțile laterale ca niște picioare, restul ei era o burtă rotundă, din care încă mai învârte un fir.
William Blake - Hecate sau Noaptea bucuriei lui Enitharmon ( 1875)
Hecate a fost fie o vrăjitoare puternică fie zeița în mitologia greacă. Zeiță a răscrucilor, a ceții și a magiei. De cele mai multe ori este înfățișată cu trei capete; unul de câine, unul de șarpe și unul de cal. De obicei, este însoțită de două fantome de câini, despre care se spune că o slujesc.
Hecate este percepută greșit
ca zeița vrăjitoriei și a răului. A făcut câteva lucruri
foarte bune. O astfel de faptă este salvarea Persefonei , (fiica Demeterei,
regina lumii umbrelor) atunci când Hades a răpit-o.
După Atalia Ștefănescu: ”Hecate este considerată de unii zeiţă de origine tracică, asemănătoare lui Bendis, de alţii o divinitate greacă, a fost în religia romană, într-o primă etapă, zeiţa femeilor, simbol al sângelui menstrual şi al lichidului foetal.
Hesiod spune legat de fiica lui Perses şi Phoebe că "marea cea stearpă, pământul se află sub braţu-i puternic. Chiar de la ceru-nstelat primise onoruri mai multe, rang mai de frunte având, printre zeii rară de moarte". Acelaşi autor spune că "din vechime-i cinstită ca doică a lumii de tineri". Zeiţa asigură prosperitatea materială, victoria în bătălii, elocinţa la adunările politice. Epitetul ”trivia”, care îi este frecvent atribuit (ca urmare a reprezentării sale cu trei corpuri), se datorează calităţii sale de zeiţă a cerului, pământului şi infernului, a nopţii, vrăjitoriei şi răscrucilor. Hecate Triformis întruchipează astfel atributele Dianei de divinitate terestră, protectoare ale porţilor (apare cu chei şi frânghii), ale Lunei ca divinitate celestă (cu disc lunar pe cap) şi ale Hecatei ca divinitate infernală, a magiei (cu şerpi, trident, făclii, săbii, pumnale, bice).
Uneori apare chiar în ipostaza de iapă, căţea sau lupoaică. Ca zeiţă a magiei numele său s-ar traduce "cea care lucrează de departe". Animalul său favorit era câinele, în cinstea sa chiar sacrificându-se câini, legat de credinţa potrivit căreia atunci când Hecate aduce moartea, câinele o adulmecă şi urlă la lună.
.
.
sâmbătă, 23 martie 2024
Legendele migdalului
Arheologii au găsit migdali pe situri arheologice care datează din anul 8000 î.Hr., în diverse regiuni ale Greciei.
Agdistis, hermafroditul și migdalul
Statuia lui Hermafrodit, ca. 180 î.Hr., Pergamon. Muzeul Pergamon, Berlin.
Se spune că migdalul ar fi apărut pe locul unde a fost castrat hermafroditul Agdistis.
Zeii greci s-au speriat atunci când l-au văzut pe Agdistis, hermafroditul și au considerat androginia lui/ei ca fiind sălbatică și incontrolabilă. Așa că au decis că cea mai bună metodă de contracarare a acestei anomalii era să scape de ea.
Dionysus, zeul vinului, a strecurat un spirt adormit în apa de băut a lui Agdistis și după ce poțiunea l-a adormit, Dionysus a legat organele genitale ale lui Agdistis de propriile sale organe genitale. Când Agdistis s-a trezit și a încercat să se ridice, s-a auto-castrat, sângele din tăietură a căzut pe pământ și pe acele locuri a crescut primul migdal.
Nana, Attis și migdalul
Încă un mit referitor la migdal, o are în centru pe Nana. Acesta era o nimfă a apei, fiica zeului râului, Sangarius, și a rămas însărcinată cu Attis, un tânăr păstor de care mai târziu s-a îndrăgostit zeița Cybele. Dar Attis a fost infidel și atunci mânioasă Cybele l-a făcut să-și piardă mințile. Într-un acces de furie, Attis s-a automutilat și migdalele i-au căzut în poală zeiței furioase.
Regina Traciei, Phyllis și migdalul
Într-un alt mit despre migdal, regina Traciei, Phyllis, aștepta plină de temeri ca iubitul ei (fiul lui Tezeu) Demofon, să se întoarcă din călătorie. Când a fost convinsă că acesta a găsit o altă iubire și nu va mai apare s-a sinucis. Asistând la sacrificiul ei, zeilor li s-a făcut milă de Phyllis și au transformat-o într-un migdal. În cele din urmă, Demophon, aude de soarta lui Phyllis se înapoiază și îmbrățișând, acesta înflorește instantaneu.
Migdala, simbol al iubirii și speranței
În Grecia, migdalul este un simbol al dragostei și al speranței eterne.
Grecii foloseau migdali și pentru interpretarea viselor. Dacă visezi migdale înseamnă că vei face călătorii viitoare cu multă prosperitate.
Migdalele acoperite cu zahăr sunt prezente în tradițiile grecești de nuntă, reprezentând speranța că viața în mariaj aduce mai multă bucurie decât tristețe. 5 migdale, sunt împachetate împreună și oferite unui cuplu pentru a asigura viață lungă, fericire, prosperitate, bunăstare și fertilitate.
Migdalul vestește primăvara în Grecia, unde este primul dintre toți copacii care înflorește, de obicei după Anul Nou.
Copacul divin Cleyera japonica (sakaki) și zeița Amaterasu (II)
joi, 21 martie 2024
BVULGARI
Anemonele
Anemona capelin culori roșu și alb, Revista Horticultural 1887
Anemone – un gen de aproximativ 200 de specii de plante cu flori din familia Ranunculaceae.
Anemone tapet hârtie pictată manual 1799
În limba greacă ἀνεμώνη (anemōnē) înseamnă „fiica vântului”, de la ἄνεμος (ánemos „vânt).
Florile sunt născute, conform mitologiei grecești, din lacrimile zeiței Afrodita amestecate cu sângele iubitului ei Adonis rănit de moarte de soțul gelos Ares. Mai apoi Adonis ajuns în lumea de sub pământ inspiră chiar Persefonei un val de iubire, făcând-o pe Afrodita să se sfădească cu Persefona.
Foarte apreciate în secolul al XVII-lea, anemonele sunt mândria colecționarilor și apar în grădinile regale și princiare. Au fost florile preferate ale lui Gaston d'Orléans care a crescut 11 specii diferite în grădina sa din Blois, anemonele sunt, de asemenea, bine reprezentate în grădina regelui Henric al IV-lea, în care Marie de Medici și-a găsit modelele de broderie, și chiar mai numeroase în grădina regală din plante medicinale, cu 36 de specii enumerate de fondatorul său Guy de la Brosse.
În aceeași perioadă, apare celebrul manuscris Ghirlandele Juliei unde oferă un loc important neprețuitei anemone (pictorul Nicolas Robert).
Nicolas Robert, Anemone variae flore simplici, secolul al XVII-lea, guașă pe velin, Collection des vellums, portefeuille 39, folio 81
În calitate de pictor regelui, acest artist a oferit și câteva reprezentări ale anemonelor păstrate în colecția de velină a Muzeului Național de Istorie Naturală.
Poreclit Rafaelul florilor, Pierre-Joseph Redouté a imortalizat la rândul său aceste anemone elegante, inclusiv modelele care inspiră elementele decorative arte.
Cultivate pentru buchete în sudul Frantei, în special Anemone coronaria sau ”anemona florarilor”, anemonele sunt cunoscute și pentru proprietatile lor medicale. Anemona hepatică a fost folosită în Evul Mediu pentru a trata bolile hepatice, în timp ce Anemona pulsatilla oferă un remediu homeopat împotriva răcelii.
În tradițiile populare se spune că aduce noroc și protejează împotriva răului. Iar când anemona își închide petalele, este un semnal că ploaia se apropie.
.
Despre Gorgona numai de bine
Clopoțeii ( camapnule)
Campanula sau floarea de clopot este unul dintre mai multe genuri din familia Campanulaceae
Campanula este cunoscută și sub numele de ”oglinda lui Venus” și își trage numele de la un mit grecesc în care Venus (Afrodita, zeița iubirii, frumuseții, dorinței, fertilității, prosperității) Ascunde la un moment dat o oglinda magică. Oricine s-ar uita în oglinda respectivă, acela ar vedea doar frumusețe.
Un biet cioban a găsit-o, dar nu a vrut să o înapoiieze pentru că devenise obsedat/extaziat de propria sa imagine. Afrodita îi ordonă fiului ei, Eros (Cupidon) să meargă să-i caute oglinda. Acesta o găsește și se luptă cu ciobanul până când fără să vrea, cei doi, o sparg.
Miile de cioburi se transformă în floarea oglindă.
Zeița primăverii
Floralia de Hobbe Smith 1898
De la naștere până la moarte, de la inocență până la pasiune, florile au numeroase interpretări și implicații în miturile și legendele Greciei antice.
Florile simbolizează adesea tinerețea, frumusețea și plăcerea, dar pot personifica și fragilitatea și trecerea bruscă de la viață la moarte, mai multe flori, cum ar fi anemona, brândușa (crocusulul) și zambilele, își au numele din miturile grecești.
Chloris (Flora) și Zephy de Bouguereau. 1875.
Metamorfoza este o temă tipică în mitologia greacă, zeii, la fel și muritorii, aveau puterea de a se transforma în animale, păsări sau alți oameni și au folosit în mod repetat această putere fie pentru a păcăli fie pentru a-i manipula pe alții.
În Grecia antică, un festival al florilor, dedicat lui Dionysos, zeul vegetației/plăcerii/vinului, extazului, avea loc la începutul primăverii, în luna Anthesterion. Anthesterion este a opta lună a calendarului attic antic, care cade de la jumătatea lunii februarie până la jumătatea lunii martie. Se pare că sărbătorile moderne de început de mai sunt o întoarcere la vechiul Festival Anthesterion.
Chloris, zeița greacă a florilor (zeița romană Flora) Evelyn De Morgan – Chloris (flora), zeița greacă antică a vegetației și florilor (1880)
În mitologia greacă, numele Chloris înseamnă „galben-verzui”, „verde pal”, „pal”, „palid” dar în același timp și „proaspăt”, iar ea era o nimfă sau zeiță, legată de primăvară, flori și creșterea nouă.
Nimfa Chloris, a fost răpită de Zephyrus, zeul vântului de apus care a transformat-o într-o zeiță, odată ce s-au căsătorit, împreună, au avut un fiu, Karpos, se crede că casa ei era Câmpurile Elizei.
Chloris (Flora) și Zefyr - John William Waterhouse 1898
De asemenea, se credea că Chloris a fost responsabilă pentru metamorfozarea lui Adonis (dediței), Attis (pin), Crocus (brândușa), Hyacinthus (Zambila) și Narcissus (narcisa)în flori.
***
În opera lui Ovidiu se spune că ea a fost parțial responsabilă pentru conceperea lui Ares. Legenda spune că Zeul războiului s-a născut ca răzbunare a Herei pentru că Zeus a dat singur naștere Atenei. Hera a ajuns întâmpător la Chloris (Flora) pentru odihnă dar discutând împreună Hera a descoperit că Zeița florilor o poate ajuta în răzbunarea ei. Hera a mai insistat și a pus-o să jure că stăpânul suprem al Olimpului, Zeus, soțul ei, nu va afla. Așa că doar folosind o floare, Chloris a făcut-o pe Hera însărcinată cu Ares. Mai târziu, i s-a oferit un loc în Olimp pentru implicarea ei în nașterea lui Ares.
Flori de porumbar
sâmbătă, 16 martie 2024
Lacrimi și viniferin
vineri, 15 martie 2024
Eleonora de Aquitania
Ea și-a exprimat, de asemenea, dorința de merge în Cruciadă pentru a primi binecuvântări, pentru că cuplul a avut primul copil doar după 8 ani de la căsătorie, o fiică Maria. Regele a fost nevoit să accepte acest lucru pentru că cavalerii din Aquitania nu au fost de acord să plece în Palestina decât conduși de ducesa lor. Eleonora de pe atunci era privită de cavalerii ca o zeiță nu numai ca Regină. Trebuie spus că Eleonora nu a fost prima soție care și-a însoțit soțul într-o cruciadă - predecesorii ei au fost soțiile lui Baldwin de Boulogne și Raymond de Saint-Gilles. Exemplul ei a fost apoi urmat de soțiile conților de Blois, Flandra, Toulouse și Burgundia. Inclusiv fiul ei, Richard Inimă de Leu a fost însoțit în următoarea cruciadă de sora sa Joanna și de soția sa Berengaria. Dar să ne întoarcem la frumoasa regină și tovarășii ei. Nikita Choniates a scris mai târziu despre armata cruciaților francezi:
https://en.topwar.ru/193132-alienora-akvitanskaja-koroleva-rycarej-trubadurov-i-kurtuaznoj-ljubvi.html