În august 2019, Seamus Blackley, unul dintre inventatorii jocurilor XBox de la Microsoft, printre altele egiptolog amator pasionat se afla în atenția presei științifice grației unui experiment care a făcut senzație la aceea vreme.
Blackley studiase și știa că drojdia era deja cunoscută în Egiptul antic de peste 4500 de ani. Mai știa că culturile de drojdie pot fi ”adormite și nu moarte” în mormintele faraonilor. Așa că a pregătit o echipă de microbiologi și cercetători din Universitățile Boston și Harvard care l-au îndrumat și ajutat și care au extras drojdia inactivă din vasele de gătit din muzeele în care lucrau. Apoi, alături de un grup de entuziaști a făcut o pâine exact ca cea din timpul egiptenilor antici. A folosit cereale antice, care deja erau cultivate după ce au fost germinate prin metode moderne, le-a măcinat manual și a pregătit o ”pâine” după o rețetă antică din Vechiul Regat Egiptean.Doar cuptorul a fost modern.
Rezultatul: Samus Blackley descrie pâinea ca fiind „mult mai dulce și mai bogată ca gust decât aluatul cu care suntem obișnuiți”.
„Este un lucru magic să credem că putem gusta și mânca mâncare asemenea strămoșilor noștri îndepărtați”.
Istoric vorbind probabil că este posibil ca oamenii să fi început să facă o formă de pâine încă de acum aproximativ 30.000 de ani. Dar au folosit drojdie atunci când au început să facă băuturi fermentate adică cam acum 6.000 de ani. De atunci, drojdia folosită pentru producerea alimentelor a suferit o mulțime de schimbări, tulpinile din întreaga lume combinându-se între ele și preluând mutații pe parcurs. Este probabil ca drojdia ”capturată” de echipa lui Blackley să fie adevărata afacere.
Pentru experiment după de a fost extrasă drojdia cu metode ultramoderne el a ”cultivat-o” timp de o săptămână folosind ulei de măsline nefiltrat, orz măcinat manual și ”corn„, una dintre cele mai timpurii forme de grâu, până când a avut un starter (maia), ca cel folosit pentru a face pâine cu aluat.
Aluatul pentru pâine a avut în componență nu cereale moderne ci un amestec din orz, corn și kamut, toate acestea fiind la dispoziția unui brutar egiptean antic.
Blackley și-a documentat aventura de coacere a pâinii pe profilul său de Twitter. El a observat că aroma în timp coacerii era diferit de alte pâini pe care le-a făcut cu aceeași combinație de cereale antice, dar cu drojdie modernă. „Este mult mai dulce și mai bogată decât aluatul cu care suntem obișnuiți. „Este o mare diferență”, a scris el.
Descriind aspectul și gustul acestuia, Blackley a remarcat că pesmetul „este ușor și aerisit”, în special pentru o pâine de cereale veche 100%. „Aroma este incredibilă”, Experimentul a fost documentat pas cu pas pe Twiter și a avut numeroși participanți care au urmărit zi de zi etapele:
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/bread-was-made-using-4500-year-old-egyptian-yeast-180972842/?fbclid=IwY2xjawIk-_1leHRuA2FlbQIxMAABHXvplH8ppLrtsww39MoaXx25X8x_PUlNUyTkYJQSHksp7iMJ3j3MMw5AeQ_aem_xSlInvKIQfHMvdSc3Ksyvg