luni, 17 februarie 2025

Ademenirea


Ați ”fabricat” parfum? Eu da! Cred că eram în clasa a II-a sau a III-a când găsisem rătăcită prin cutiile bunicii o sticluță goală de parfum Coty. O sticluță cu armură metalică frumos cizelată, aurie ( -”Mamaie, e de aur?”)  care mai păstra încă vagi urme de de Coty. Adieri parfumate, rafinate, necunoscute anilor 60 din era comunistă. Așa am aflat de diferența dintre ”apa” de colonie și ”apa” de parfum, de scumpetea lor, de existența Chanel-ului nr. 5 și de parfumurile florale produse din distilate. După ceva întrebări am început să pun în practică prima mea ”fabrică de parfum”. Vă dați seama că urma să fac celebrul parfum ”Yvonne”? Ceva nemaivăzut, nemaiauzit ...
 

 
Am luat prima dată toate petalele de trandafiri din curte (am prăpădit trandafirii de dulceață ai bunicii) și i-am macerat în spirt medicinal (iar spirtul medicinal nu se găsea așa ușor cum credem noi acum). Două zile întregi am mirosit sticla din 5 în 5 minute că poate apare ceva aromă peste cea spirtoasă. Desigur am vrut să fac parfum din zorele, aveam  un gard întreg să îmi verific teoria. La parfumul de mușcată, bunica mea a intervenit drastic când a văzut că dispar florile. Iar parfumul din flori de cactus mi-a dat de gândit după câteva înțepături și spini extrași cu penseta. Am prăpădit mărgăritarul pe vremea mărgăritarului și Regina Nopții în toiul verii. Apoi am cumpărat apă de colonie de al tutungerie și am amestecat-o. Țineți minte apa de colonie ”liliac” sau „mărgăritar”? Ei bine o sticluță costa 4.5 lei, adică 10 ciocolate. Combinate nu aveau nici o notă florală specială, mirosul era execrabil (cam ca actualele parfumuri așa zis ”turcești”, prea tare așa că am renunțat după ce mi-am prăpădit toți banii din pușculiță.
 
Pocinogul cel mai mare a fost când am descoperit undeva în șifonier fiole de esență de parfum de trandafiri. 20 de fiole. Știți de care! Din cel bulgăresc. Esență uleioasă. De ce mama cumpărase o așa cantitate de mare de fiole? Probabil pentru cadouri. Le-am răsturnat pe toate, le-am combinat cu spirt medicinal. Mă și vedeam bogată. Parfumul ”Yvonne” era gata! Primul pe care am ”testat” parfumul a fost cățelul. Piki, bietul de el, a fugit de mine o săptămână întragă. Acum stând să mă gândesc probabil că azi aș fi catalogată ca chinuitoare de animale...
 
Apoi am luat o pâlnie și l-am pus în sticle. Nu conta că sticlele erau foarte mari și aveau doar pe fund o palmă de lichid. Pe sticle am pus etichete școlărești, scrise frumos cu pixul. Ideea este că la sfârșitul zilei, nimeni nu mai putea sta în dormitorul meu și mie îmi era foarte rău. Rău, rău. Cu vomă și insomnii. Intoxicată ce mai! Aerisit cameră, frecat/bătut covorul, schimbat lenjeria, spălat și frecat fetița care se parfumase excesiv, aruncat pâlnia de plastic să nu care cumva să o folosească bunicul la țuică, dat spre vânzare sticlele care nu mai scăpau de mirosul deja nesuferit... Așa mi-am încheiat eu, prea devreme, cariera de mare parfumier(ă). Și până nu am ajuns în vizită în Orient undeva într-un oraș vechi, adică cam 30 de ani după întâmplarea cu pricina, am ținut la distanță orice parfum care conținea și trandafir.
 
PS. Acum știți că în cazul în care mă pierd într-un aeroport mă veți găsi într-un magazin de parfumuri.
 
***
 
Parfumul floral ademenește polenizatorii. Aromele sunt generate în principal de flori dar nu numai dacă ne gândim la scorțișoară. Aceste arome, generate în principal în petale, constau din compuși complexi, cum ar fi terpenoizi și benzenoizi/fenilpropanoizi, care împotriva denumiri grele dețin o valoare ornamentală și comercială imensă.
 
Într-un efort de pionierat, cercetătorii de la Universitatea Northwest A&F (SUA) au creat prima hartă genetică a petalelor de Prunus mume (vedeți mai jos floarea) și au încercat să înțeleagă căile moleculare care conduc la biosinteza parfumului floral.
 
Acest studiu s-a concentrat pe petalele Prunus mume „Fenhong Zhusha”, un soi parfumat celebrat pentru aroma sa florală deosebită. Cercetătorii au identificat șase tipuri de celule cheie, fiecare jucând roluri specializate în producerea parfumului. Așa au înțeles nu numai cum se ”fabrică” parfumul la nivelul plantei dar și cum atinge apogeul la înflorirea maximă.
 
Dr. Tengxun Zhang (după nume clar un american), cercetătorul principal al studiului, a făcut pur și simplu un atlas celular al florilor de Prunus mume. Atlas, care acum servește ca model pentru studierea producției de mirosuri și la alte plante ornamentale.
 
Sunt convinsă că acest articol o să-i atragă pe cei care au citit Parfumul de Patrick Suskind. Sau de cei care ajunși în excursii sofisticate, au participat la câte un atelier de parfumieri (în Italia sau Franța).  De ce și oamenii sunt ademeniți irezistibil de parfumul florilor, încă nu s-a studiat.
 
.
 
.


https://globalplantcouncil.org/decoding-the-cellular-basis-of-floral-fragrance/?fbclid=IwY2xjawIf0L5leHRuA2FlbQIxMAABHSNI4q6HKqwKKUWIleIzhtYU6cKpehnwFqRG-E-xoH02ukqg2QmkuimRhg_aem_TDw0y9lCiW_6S9Ew4mi5hQ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu