luni, 28 aprilie 2025

Dimineață în plus

 
Piciorul îmi iese de sub pilotă,
mă eliberez de junghiurile din genunchi.
Îmi desprind pleoapele
și pică de acolo zdrențele unui vis, mai mult coșmar. 
 
Ca să mă ridic
trebuie să mă țin de cer
așa că mă înfig bine la marginea patului
cu gestul bâjbâit ca de când eram eu, patruped
cu miopia-mi, care cam pierde din câmpul vizual.
 
Îmi adun toată energia, 
ca pe un ghem.
Știu că există și pierderi:
pierd puterea,
câte o bucată de răbdare,
speranța se mai diluează
dar mai ales pierd prieteni.
Prietenii din inimă,  
se împrăștie,
ei, nu mă mai așteaptă.
mi-o iau înainte, nerăbdători.
 
Îndoi ligamentele,
câte zece exerciții pe fiecare parte,
articulațiile, le simt cum pocnesc 
cu un scrâșnet de mecanism ruginit pus, în mișcare.
Îmi aliniez vertebrele
mai ales, C5-a și D9, 
ele, trebuie înșurubate ca să funcționeze 
Îmi asamblez și motivațiile mele,
și nevoile.
 
Totul, îmi spun,
e să ajung să converg, 
eu, cu zona mea sacrală
știu că Sacrul schimbă totul, 
e rădăcina credinței mele că sunt încă un creator de lumi,
precum copacul care crește încă în mine, mlădițe noi 
din durerile mele vechi.
Și azi, a înflorit.
 
Atunci, mă ridic și umblu,
Bună dimineața!
 
O dimineață în plus! 

.

 

 
 

sâmbătă, 26 aprilie 2025

Calea întunecată și chepengul spre lumină

  Așa cum spune Nichita Stănescu sunt locuri în noi de o fertilitate nemaipomenită, acele cotloane ale inimii, goale care trebuie umplute altfel ”moartea va urca ca o coloană de mercur” să ne acapareze. O moarte a spiritului care nu e liber.

 În vremuri ca cele de azi, mă ajută experiențele pe care le-am avut când am mers pe calea întunecată. A bâjbâi în întuneric îți dă timp, un timp dilatat de angoasă care te face să te întrebi de tot și de toate și care nu îți oferă credibilitate. Uneori vorbești de întuneric, întunericul din tine ca de haos dar sunt două noțiuni diferite. Dacă vrei, ai timp să le deosebești. Te gândești că amândouă te obligă să-ți ieși din zona de confort și te înfricoșează. Oare ai putea rămâne veșnic acolo? Eu am întâlnit astfel de oameni. După mult timp mi-am dat seama că acel timp și loc, pe mine, m-au îmbogățit, m-au înțelepțit. Tocmai pentru că doar acolo am ajuns la granițele despre care mi-am făcut proiecții spunându-mi că ele  nu sunt sigure, nu sunt vizibile,  neștiind că există înaintare și unde poți presupune cum e mersul înapoi spre punctul inițial, rătăcirea, repetabilul sisific. 

Pari abandonat, dorești să fugi de lume, dorești să faci un pact ca să ieși la lumină. Și cel mai important este că în întuneric nu faci performanță, nici măcar nu te gândești la ea. Cred că înveți mai mult, mai dur și mai durabil în simplă stare de supraviețuire. Dar sigur dorești să se termine mai repede. Și nu e nerăbdarea care te îndeamnă să-ți ieși din limitele proprii, e nevoia acută de lumină, de claritate. Ceea ce am descoperit eu valoros este că doar acolo ești dispus să faci compromisuri sincere, respectate apoi o viață întreagă. E momentul când starea-ți plină de adrenalină (o putem numi și panică) dacă e la nivel maxim, sau doar lipsa de confort psihic dacă e mai atenuată, vine spre tine sub forme necunoscute pentru a-ți testa limitele. Să investighezi zone ale mentalității, ale judecăților de valoare proprii și mai ales foarte puțin explorate, dau vieții tale (mele) consistență și originalitate, îți (îmi) trasează scopul. Ascunși în întunericul din noi, în umbră, nici negocierea nu durează mult căci cu îngrijorarea în spate, înțelegerile sunt predispuse la acceptare imediată. Eu numesc acest loc din 'năuntru, o nouă inteligență a dedesubtului căci are voluptatea penumbrei și mai ales are inexplicabilul a acelui ceva, neinventat încă. Adică, o lipsă a trucurilor pe care șmecheri ni le oferim îmbrăcând frumos experiența în norme sociale. 

Ați simțit vreodată aceste momente de dislocare, în care  nu te sperie consecințele, responsabilitățile, apartenența? Care îți răstoarnă schema tapiseriei din care faci parte, formând un nou model? Unic, splendid. E asemănător cu momentul înfloririi care nu are loc dacă înauntru nu s-a format embrionul ce conține chiar și sămânța. E momentul când înțelegi că drumul pe care mergi nu va mai fi niciodată la fel ca înainte.

Și eu, chiar mă înspăimânt de cei care nu au avut astfel de experiențe, se feresc sau nu vor să știe de ele.



.Sunt un om viu - Nichita Stănescu

Sunt un om viu.
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin.
Abia am timp să mă mir că exist, dar
mă bucur totdeauna că sunt.

Nu mă realizez deplin niciodată,
pentru că
am o idee din ce în ce mai bună
despre viaţă.

Mă cutremură diferenţa dintre mine
şi firul ierbii,
dintre mine şi lei,
dintre mine şi insulele de lumină
ale stelelor.
Dintre mine şi numere,
bunăoară între mine şi 2, între mine şi 3.

Am şi-un defect un păcat:
iau în serios iarba,
iau în serios leii,
mişcările aproape perfecte ale cerului.
Şi-o rană întâmplătoare la mână
mă face să văd prin ea,
ca printr-un ochean,
durerile lumii, războaiele.

Dintr-o astfel de întâmplare
mi s-a tras marea înţelegere
pe care-o am pentru Ulise - şi
bărbatului cu chip ursuz, Dante Alighieri.

Cu greu mi-aş putea imagina
un pământ pustiu, rotindu-se
în jurul soarelui..
(Poate şi fiindcă există pe lume
astfel de versuri.).

Îmi place să râd, deşi
râd rar, având mereu câte o treabă,
ori călătorind cu o plută, la nesfârşit,
pe oceanul oval al fantaziei.

E un spectacol de neuitat acela
de-a şti,
de-a descoperi
harta universului în expansiune,
în timp ce-ţi priveşti
o fotografie din copilărie!.
E un trup al tău vechi,
pe care l-ai rătăcit
şi nici măcar un anunţ, dat
cu litere groase,
nu-ţi pferă vreo şansă
să-l mai regăseşti.

Îmi desfac papirusul vieţii
plin de hieroglife,
şi ceea ce pot comunica
acum, aici,
după o descifrare anevoioasă,
dar nu lipăsită de satisfacţii,
e un poem închinat păcii,
ce are, pe scurt, următorul cuprins:.

Nu vreau,
când îmi ridic tâmpla din perne,
să se lungească-n urma mea pe paturi
moartea,
şi-n fiece cuvânt ţâşnind spre mine,
peşti putrezi să-mi arunce, ca-ntr-un râu
oprit.

Nici după fiecare pas,
în golul dinapoia mea rămas,
nu vreau
să urce moartea-n sus, asemeni
unei coloane de mercur,
bolţi de infern proptind deasupra-mi..

Dar curcubeul negru-al ei, de alge,
de-ar bate-n tinereţia mea s-ar sparge.

E o fertilitate nemaipomenită
în pământ şi-n pietre şi în schelării,
magnetic, timpul, clipită cu clipită,
gândurile mi le-nalţă
ca pe nişte trupuri vii.

E o fertilitate nemaipomenită
în pământ şi-n pietre şi în schelării.
Umbra de mi-aş ţine-o doar o clipă pironită,
s-ar şi umple de ferigi, de bălării!.

Doar chipul tău prelung iubito,
lasă-l aşa cum este, răzimat
între două bătăi ale inimii mele,
ca între Tigru
şi Eufrat.

sâmbătă, 12 aprilie 2025

Reîntoarcerea cu parfum de întrebări

Cel mai mult, la întâlnirile cu foștii colegi de facultate, foștii colegi de servici îmi plac acele ”cuvinte cheie” care ascund întâmplări vechi numai de noi știute și care ne leagă. De exemplu dacă bunilor mei prieteni horticultori care urmăresc această pagină le-aș spune ”dudul lui Puiu” sau ”examenul de fizică și meteorologie” le-aș trezii o grămadă de amintiri care i-ar năpădi o zi întreagă. Aseară am descoperit câteva amintiri scrise după întâlnirea de acum un an la revederea de 35 de ani de la terminarea facultății. Le pun aici, cu intenția de a le completa. Nu mă bateți la cap că nu știu când...

 


 

Reîntoarcerea cu parfum de întrebări

De fiecare dată privesc plină de curiozitate, întâlnirile cu vechii amici. Momentul când rememorăm micile noastre aventuri și felul cum ne raportăm la ele acum. Felul cum mi-au rămas în memorie a mea și a noastră, prilejuiesc multe momente de reflecție. Zâmbete și mirări. Păi nu a fost așa! Stai să-ți zic eu de fapt cum s-a petrecut ... Și atunci afli o poveste nouă, dintr-o întâmplare vechie. Ce rol ai jucat tu, ți se revelează chiar acum. Doi oameni povestind aceiași lucru, spun de fapt două întâmplări diferite. Exact asta s-a întâmplat ieri, la reîntâlnirea de la terminarea Facultății. Sărbătorim 35 de ani de atunci.

Pentru mine, care am ieșit din branșă de mai bine de 20 de ani, acest lucru este un fel de reîntoarcere cu parfum de întrebări. Ce s-ar fi întâmplat dacă ...? Dar cel mai interesant lucru dacă reflectezi, este cum tragi de ”ața” unei amintiri și cum altele mai apoi se agață să dezlege alte povestiri vechi și noi deopotrivă. Enumerarea mentală a aripilor unor povești, altele decât ale celorlalți, cred că este foarte importantă în a te reîntâlni pe tine cel de demult în cel care ești acum. Plină de bucuria nostalgiei.

Și după ce le povestești altora, descoperi cum se înșiră ca mărgelele răspunsurile și amintirile lor care-ți sar în întâmpinare. Te întrebi, de ce întâmplarea asta și nu altele? De ce ele au săpat în creierul tău șanțuri mai adânci, de ce mai apoi cine știe când, în acești ultimi 35 de ani au fost accesate mai des? Toate țin de greșelile tale, de experiențele tale și de ce nu, de ce anume vrei să ”donezi” memoriei colective, memoriei vii, a grupului din care faci parte.

În discursul meu povesteam de viața mea de ”navetist perpetuu” la București și faptul că la un moment dat, când trec prin dreptul Institutului Meteorologic de la Băneasa, mi se răscolește stomacul, și-mi aduc aminte de câte ori am făcut drum pe jos din cauza delegațiilor prezidențiale care întrerupeau cu orele, circulația până la și dinspre Otopeni. Și cum la final, eram blegită de soare și mă frigeau picioarele în tenișii transpirați de cei 8 km de mers pe jos. Dacă întârziam prea mult se închidea cantina așa că nevoia ne făcea să ne înviorăm pe ultima partea a traseului, adică tot Bulevardul Expoziției. Cum delegațiile și musafiri externi erau săptămânal iar noi avem practici lungi în zona Băneasa, nu ne era ușor. Se pare că numai eu îmi aduceam aminte de așa ceva ca de ceva neplăcut, alții savurau drumul și discuțiile și suportau căldura mai ușor. Mai erau și securiștii. Ei ieșeau mai mereu când nici nu te așteptai de prin boscheți, așa că de-a lungul porțiunii de la Băneasa până la Casa Scânteii (Presei Libere) oricât îți venea să înjuri, te cenzurai.

La o festivitate de început de an universitar, probabil în 1983 am avut onoarea unei ”vizită de lucru la cel mai mare nivel” și de un discurs mereu înălțător, cu ovații. Atunci s-au pus pomi din livada super-intensivă (4 meri Golden) în ghivece mari și i-au îngropat chiar la capătul pe unde trecea delegația. Pomi doldora cu mere nu au mai putut fi replantați înapoi. Printre rânduri s-a plantat spanac, irigat zi și noapte să răsară într-o săptămână. Am reținut asta pentru că eu am fost una dintre cele care l-au semănat. Manual. O tactică specială, ca să nu-i trăsnească prin minte nici unui înalt personaj politic să calce mai departe de aleea asfaltată proaspăt.

Spuse zeci de ani mai târziu, peripețiile din anii studenției au așa un aer aventuros sau palpitant! Și nu îmi dau seama dar în poveștile mele, mi se pare că eram nemulțumiți tot timpul dar de fapt am experimentat o stare contrară. Eram tumultoși. Eram foarte veseli, vociferam tot timpul, cântam des și eram mereu doritori de a mai face ceva kilometrii până la Arcul de Triumf și renumita cârciumă a timpului sau chiar până la Piața Romană de unde ne întorceam în miez de noapte, pe jos. Și nu, nu ne îmbătam. Motivul era simplu nu cred și nu știu să fi avut chiar atâția bani.

Eram în anul final când s-a descoperit în fișa mea matricolă că nu-mi refăcusem ceva zile de practică agricolă din al doilea an. Era un motiv serios și nu mi s-ar fi permis să intru în examenele finale. Sigur că era acolo pus bine certificatul medical (fusesem suspectă de holeră adusă în Ploiești, din Tulcea, de nimeni altul decât de Ivan Pațaichin și ajunsesem pentru câteva zile în carantină, chiar la Voila). Nu contase că problema aceasta mă scutise toată toamna respectivă de practică. Atunci nu erau permise absențele de nici un fel așa că acea practică trebuia refăcută obligatoriu. Așa am ajuns eu ca munca practică de mecanizare să mi se transforme după aprobări și parafări, în practică de vinificație. Timp de 2 luni, am mers după orarul obișnuit, în clădirea separată a catedrei de vinificație, să spăl sticle. Eram în 1984 și eu spălam sticle dintr-un depozit în care nu se mai umblase de la cutremurul din 77. Vă imaginați câte sticle? Un munte întreg de sticle care trebuia mai târziu umplute. Ah da, și mai aveam de călcat fețe de masă lungi, cele pentru ședințele de partid sau ședințele studențești, din mătase roșie și toate drapelele tricolore ce se puneau la sărbători în lungul zidului clădirilor campusului universitar. Mă simțeam ca o Cenușăreasă când maștera îi dăduse treburi chiar în ziua balului. Vă aduceți aminte de sârma cu pămătuf cu care se spălau sticlele pe interior? Eu trebuia să zgâmâi și să elimin molozul depus la exterior și drojdia pietrificată interior, stratificată acolo, de 7 ani. Mâinile mele stăteau la înmuiat într-un amestec de sodă (detergenții pe care-i cunoaștem azi, nu apăruseră) și nu arătau prea grozav după două trei ore de tratament. Când mă înapoiam la cămin eram totuși ”invidiată” că mi se încredințase cheia de la cramă și mai ales de la colecția de vinuri și că intrasem în acel Rai al viticultorilor. Știți că o cramă are o relație specială cu praful depus pe sticle, așa că eram văzută ca un fel de Sf Petru al sticlelor goale. Iar sticlele nu erau pur și simplu ”curățate„ ci curate de luceau în soare și scârțâiau când treceai degetul peste ele. Avantaj? Păi mi s-a încheiat media anului II, în cele din urmă. Și pentru că s-a întâmplat să fac și niște cafele unor musafiri străini veniți în schimb de experiență, ei da, am băut chiar și eu un pahar (păhărel cât degetarul evident) din cel mai bun coniac din viața mea, unul care fusese adăugat acolo exact în anul nașterii mele. Dar călcatul și spălatul sticlelor, două munci făcute atunci în exces, sunt activități de care nu mai vreau să aud nici azi.

Voi cum ați petrecut foamea din cămin, în timpul sesiunilor! Asta nu ținea nicidecum de rații și de timpurile lipsurilor de demult. Îmi aduc aminte că pe geamul căminului (camera 304), într-o sesiune de iarnă cu drumuri înzăpezite, trona un borcan cu icre neprelucrate. Parcă văd. Într-un borcănel de iaurt umplut doar pe jumătate erau puse cu sare și înghețate niște chestii maronii. Fiind sesiune nu reușisem să mergem acasă pentru a aduce rezerve. S-a dovedit că singurul lucru comestibil, pe la unsprezece noaptea, într-una din zilele sesiunii, rămăsese acest borcan. Ultima noastră speranță. Așadar, noi 4, căci aveam încă 3 colege de cameră, am făcut socoteala: pâine aveam, ulei, o sticlă întreagă adusă de acasă din rație, sare de lămâie era. Lămâile, când erau, erau un vis frumos pe care îl păstram pentru ceai. O ceapă, desigur asta găseam în vecini!

”- Aveam nevoie de o ceapă!”, s-a dat strigarea pe hol. Ceapa mare și frumoasă a sosit, alături de proprietăreasă care aștepta și ea în schimb o feliuță de pâine cu minunatele icre. Oricum icrele erau și așa prea puține pentru noi 4 dar acum se adăugau încet și alți pofticioși, atrași de strigătul de pe hol. Toată lumea avea seara cel puțin un sfertul de pâine negră în plus, cu care ne întorceam de la cantină. ”Pâine în sos de limbă”, glumeam noi când ne apuca foamea și o ronțăiam. Dar acum pentru că deja ne pregăteam de ”festin”, a venit din vecini și un supliment, un borcan cu untură. Untura pe pâine cerea o a doua ceapă. Acum vă întreb, ați frecat vre-odată pâine neagră, cu ulei și cu ceapă adăugând și cele câteva icre care dădeau produsului doar mirosul? Nu la mixer ci așa gospodărește, cu furculița? Și mai ales puteți să credeți că așa ceva te făcea să salivezi de plăcere? Acel amalgam colorat cam dubios, aveau probabil 5 % icre. Dar totul pus pe pâine prăjită era considerat trufanda. Când maglavaisul acela a fost gata, camera era deja plină de lume. În castronul din dotare era deajuns să ne potolim tensiunea care ne rodea stomacul în timpul sesiunilor. Până la urmă era o foame nervoasă. Dezbaterile nu mai erau legate de materiile de examen. ”Pasta” obținută era considerată mi-nu-na-tă, măiestria amestecului, lăudată, conținutul aplaudat! De fapt împărțită la toți cei dornici de ”icre”, nici nu era multă. O mâncam tacticos, elegant, mirosind-o ca un câine pavlovian, lângă cănile mari pline de ceai negru, fierbinte. Ceaiul ne trezise și acum deja nu mai știam dacă ora era târzie sau foarte matinală însă devenise perfectă pentru un intermezzo, în materiile de examen. Așa că a apărut ca din senin și un om cu chitară.

Poza, ea e cea de pe diplomă pentru că nu am prea multe fotografii din vremea aceea.

 

 

vineri, 4 aprilie 2025

Ce îi datorăm lui Jo Van Gogh

 

În imagine este Johanna (Jo) Van Gogh. Ea s-a căsătorit cu Theo Van Gogh la 27 de ani. 
 
 
Viața ei părea să se îndrepte spre stabilitate, dar aceasta nu avea să dureze mult. Theo, negustor de artă și fratele pictorului Vincent Van Gogh, suferea deja de sifilis terminal. Deși relația lor a fost plină de dragoste și speranță de a întemeia o familie, fericirea lor a fost de scurtă durată. 
 
În 1890, Vincent s-a sinucis lăsând o familia devastată de durere și la doar 6 luni după această tragedie Theo, moare și el, lăsându-o pe Jo văduvă cu un copil mic de crescut. Pe lângă durerea, Jo moștenește ceva ce cu greu ar fi putut fi gestionat, adică 400 de picturi ale lui Vincent, un artist considerat fără valoare în timpul vieții. La acea vreme, Van Gogh vânduse doar trei tablouri și era privit ca un pictor mediocru, aproape necunoscut în lumea artei. 
 
Jo nu renunță și în loc să privească acele picturi ca pe o povară, ea le-a văzut ca pe o oportunitate de a împărtăși talentul lui Vincent cu lumea. S-a mutat din Paris, într-un sat din Olanda, unde și-a transformat casa într-o pensiune pentru a se întreține financiar. Dar dincolo de nevoile sale practice, Jo a decis că misiunea ei este să redea munca cumnatului ei. Așa că s-a dedicat conservării și organizării picturilor lui Vincent. În plus a început să organizeze mici expoziții și mai ales să facă cunoscute corespondența între cei doi frați. Scrisorile nu doar că au documentat relația dintre cei doi frați, dar au dezvăluit și pasiunea, lupta și agitația emoțională îndurată de Vincent. Aceste scrieri au arătat lumii o latură mult mai umană și complexă a lui Van Gogh, ceva ce nu fusese cunoscut până la aceea dată.
 
Momentul de cotitură în viața lui Jo a venit în 1905 când a organizat o retrospectivă a lucrărilor lui Van Gogh, la Paris. Această expoziție a fost un succes răsunător, captivând atenția colecționarilor, muzeelor și criticilor de artă. Mai departe, munca lui Vincent a început să fie recunoscută și apreciată la nivel mondial.  Figura geniului neînțeles a început să prindă contur iar Van Gogh a trecut de la faza de pictor ignorat la una dintre cele mai influente figuri din istoria artei. Și dacă azi știm cine este Vincent Van Gogh o datorăm Johannei Van Gogh căci fără munca ei neobosită, poate nu am fi cunoscut niciodată magnitudinea geniului lui Van Gogh.
 
.

marți, 1 aprilie 2025

Cum ni s-a tăiat maioneza din cauza lui Miciurin!


Zilele acestea am avut șansa să mă întorc pe străduțele copilăriei (zona Bulevardului și străzile limitrofe Democrației). Și am mâncat la un mic restaurant (și italienesc, și excelent) de strada Miciurin. Acest lucru mi-a adus aminte de o întâmplare din aprilie 1980, perioadă premergătoarea pentru mine, a examenului de admitere la facultatea de Horticultură. Materiile la care dădeam examen erau: genetica, viticultura și vinificația. (Mda, pentru cei care știu că eu nu iubesc alcool, acest lucru poate fi surprinzător.) 

Viticultura și vinificația erau niște cărțoaie mari dar fiind lecții practice mi se păreau mult mai ușor de reținut și de redat. Mie, manualul de Genetica îmi dădea de lucru!

Dar să ne întoarcem la povestea în care eu, aveam 17 ani și buchiseam manualul de genetică din scoarță-n scoarță. Mă bucuram pe vremea aceea, de o memorie fotografică excelentă și tot ce trebuia să fac era să ”tocesc” lecțiile, una după alta. Dar începutul manualului era seducător. Erau povești. Povești despre o grădină mânăstirească (Cehia) în care călugărul concomitent om de știință, făcuse primele experimente de încrucișare a plantelor. E vorba desigur de (Gregor) Mendel și cele mai importante 3 legi ale geneticii și eu, cu o imaginație bogată mai adăugam câte ceva la partea aceasta, material citit în alte două cărți, altele decât manualul. Ceea ce, discutam cu mama, nu știam dacă acest adagio, era favorabil sau putea deveni o posibilă scădere a notei la examen. Așadar, personajele erau în bucătărie: mama atentă la o maioneză pe care o învârtea cu o infinită grijă și eu. Să nu uităm că vorbim de anul 1980. Adică, anii când uleiul era raționalizat și nu ne era îngăduit să facem risipă. Așa că imaginați-vă: bucătărie de bloc, parter, geamul deschis, soare, frumos, tentant, și o mamă cu șorț de bucătărie, un castron, o lingură și o sticlă de ulei. Cu 2 zile înainte de Paștele acelui an. Protejat, în fața ei manualul meu iar eu plimbându-mă prin spațiul rămas, destul de mic evident, spunând cu voce tare lecțiile, una după alta. Știu, mie de fiecare dată, această secvență, îmi aduce în minte filmele văzute cu copiii talibanilor care ”tocesc” în întregime Coranul. Totuși se pare că memorarea, sub orice formă ar fi ea, aduce foarte mari benefici creierului așa că de câțiva ani nu mai are rost să mă plâng că am încercat-o și eu.

Iată-mă povestind despre ”părintele geneticii” care pe la 1850, făcea experimente cu soiurile de mazăre, cu albine și a dat de primele legi ale eredității. Mama, cu o privire intrigată ba chiar indignată, nu mai amesteca în castron, ci se uita curioasă în manual. Cu toate că mielul și prăjiturile își așteptau rândul, noi ne oprisem la momentul salatei rusești.

De ce? Pentru că cu cca. 20 de ani în urmă, aceleași lecții, le primise și ea în anul terminal al liceului dar atunci, povestea era cu totul și cu totul alta. 

Toate minunățiile descoperite de Mendel și de urmații acestuia erau puse pe seama lui Miciurin (un cercetător genetician sovietic) ce trăise cu 50 de ani mai târziu. Anii '60 în România, o Republică Populară pe atunci erau considerați ca preamărind ”cuceririle sovietice” nemaipomenite și nemaiauzite în astă lume. Mama știa de ereditate mai mult decât alții, pentru că terminase Liceul Sanitar dar Mendel, nu exista încă pentru ea. La ea cele mai importante lucruri fuseseră grupele de sânge și determinarea grupei de sânge a copilului.

 

Mendel a fost nedrepățit de comunitatea științifică a vremii care i-a respins cercetările ca fiind prea revoluționare iar abatele mânăstirii i-a ars toate documentele chiar în ziua înmormântării declarându-le eretice. Iar în manualele de la noi s-au redresat târziu lucrurile. Miciurinismul, a devenit nu doar o atotputernică teorie științifică, care evident trebuia să fie neapărat prima în lume și s-a transformat într-o teorie politică, în care ”omul de tip nou” înfrânge și cucerește natura. 

Nu ne putem aștepta la favoruri din partea naturii. Să i le luăm - asta e sarcina noastră” spuneau oamenii de știință sovietici, oferind teorii agricole din ce în ce mai aberante dar care promiteau producții din ce în ce mai mari. 

 Mai târziu, această formă de înțelegere și gândire necolaborată cu munca de cercetare, a dus, cred că vă dați seama imediat, la producțiile acelea record raportate, an de an mai mari. Însă pe plan științific teoria a afectat mult și a dus la stagnarea și interzicerea multor proiecte cu adevărat științifice.


 Glumele despre cele peste ”3000 de încrucișări” ale lui Miciurin circulau ca bancuri. Bancuri ajunse și în România. Iată unul dintre ele: ”Se spunea că Miciurin a altoit dovleci cu vișini și în loc să obțină vișine cât dovlecii a obținut dovleci cât vișinele!” Să ne aducem aminte și că aceste experimente în U.R.S.S. erau făcute în plină perioadă de foamete în care milioane de oameni au murit pe capete. Azi, încercând să mă documentez un pic, am citit și despre metodele miciuriniste care se pare că au avut victime și printre cercetătorii români ai vremii, care au sfârșit urmăriți de securitate, pentru că nu au aplicat noile metode revoluționare. 

(De citit articolul ”Victimele lui Miciurin în România”, https://romanialibera.ro/sport/atletism/victimele-lui-miciurin-195132/ adăugat de mine mai jos

 

Să ne întoarcem la bucătăria noastră din cartierul de Vest al Ploieștiului și la mama care nu mai amesteca maioneza, care gesticula cu lingura, ocupată să-mi demonstreze că ceea ce spun eu era împotriva a tot, dar absolut tot, ceea ce învățase ea. Nu era deranjată de mistificare. Nu ar fi fost prima și era obișnuită să nu comenteze în fața copiilor dar era uimită că în manualul meu, era doar o sigură frază despre faimosul și excepționalul Miciurin. În dansul grațios al lingurii de lemn care demonstra asta, mama a răsturnat sticla de ulei peste castronul de maioneză și manualul meu. Ocupate cu salvarea manualului, maioneza a înghițit prea mult ulei dintr-o dată și ”s-a tăiat”, semn că și ea fusese revoltată la auzul știrilor false la care asistase. Maioneza, un preparat care acum se face în doar 30 de secunde, n-a mai fost salvată decât prin manevre de resuscitare laborioase ceea ce a întrerup lecțiile noastre de genetică. Doar nu credeți că pe atunci lămâile, un fruct care uneori zace și se strică în frigider azi, atunci ne era la îndemână cât băteai din palme.


Datorită lui Mendel, mama a învățat laolaltă cu mine ”noua genetică” și eu am trecut cu brio de acest examen. După examinarea scrisă, într-o zi călduroasă, în București, îmi aduc aminte, am plecat spre casă cu tramvaiul, discutând ca două ”cunoscătoare” subiectul de examen și fix lângă Gară de Nord, am dat peste o coadă în formare. Un noroc chior. Așa că ne-am întors acasă triumfătoare dar și cu pește proaspăt.

Și pentru că de la asta am pornit, constat că (mai) există o stradă cu numele Miciurin în Ploiești, botezată în onoarea omului de știință sovietic și nu e singura care mai amintește de epoca respectivă.

 . 

Aici redau un articol interesant al cărui link îl găsiți mai sus

Victimele lui Miciurin de Adrian Bucurescu (România liberă 2010)

Printre teoriile sovietice care au făcut ravagii în ştiinţa românească, pe vremea comunismului, se numără şi miciurinismul, astăzi pomenit doar ca o curiozitate a istoriei.

Din pricina acestei teorii au suferit mulţi oameni de ştiinţă adevăraţi, nu numai din România, ci din toate ţările foste comuniste. Ivan Vladimirovici Miciurin s-a născut în anul 1855 în Rusia, devenind botanist, interesat de selecţia plantelor. În anul 1918, el a dat în primire statului sovietic pepiniera sa experimentală, rămânând conducător al ei. Apoi, în 1920, Lenin a ordonat o analiză a rezultatelor activităţii acestui botanist, iar în 1923, Consiliul Comisarilor Poporului i-a acordat „livezii lui Miciurin” statutul de instituţie de im­portanţă naţională. În anul 1928, guvernul sovietic a în­fiin­ţat o staţiune de selecţie genetică bazată pe grădina lui Miciurin, care, în 1934, a devenit „Labo­ratorul Central Genetic Miciurin”. Metodele lui de încru­cişare între plante ce cresc în zone geografice îndepărtate au fost întrebuinţate apoi şi de alţii.
Atunci s-au creat şi bancurile privind aceste încrucişări. Astfel, se spunea că Miciurin a altoit dovleci cu vişini, şi că, în loc să obţină vişine cât dovlecii, a obţi­nut dovleci cât vişinele! Şi tot aşa… Când au intrat ruşii în România, au adus cu ei şi teoriile lui Miciurin, promovat ca lider sovietic în teoria evoluţiei, propaganda accentuând superioritatea şi productivitatea biologiei sovietice miciuriniste faţă de biologia neproductivă capitalistă.
Odată cu miciurinismul, au pătruns în România şi teoriile unui agronom, tot sovietic, T. D. Lîsenko, care, în numele materialismului dialectic, a respins cu furie tot ceea ce genetica celulară câştigase până atunci. Pătruns în mediile academice, acest agronom striga că, de fapt, „cromozomii nu sunt decât o plăsmuire a imperialismului american”. Cu permisiunea lui Stalin, Lîsenko a distrus laboratoarele de genetică, aruncându-i afară pe savanţii autentici, obţi­nând şi arestarea şi condamnarea lor. În acelaşi timp, o altă pro­tejată a lui Stalin, Olga Lepesinskaia, pretindea că a văzut la microscop cum nişte globule de lipoproteine, fără viaţă, se transformau brusc în celule vii! S-au găsit imediat şi la noi oportunişti care, îmbră­ţişând aberaţiile sovietice, ­i-au demascat pe savanţii adevăraţi. Printre cei ce au avut de suferit de pe urma miciurinismului  au fost Gh. K. Constantinescu, prof. univ. de genetică şi zootehnie, care a murit urmărit de agenţii Securităţii, precum şi prof. univ. Alexandru ­Caratzali, arestat şi el de Securitate.