duminică, 20 octombrie 2024

Năsturelul sau nasturtium oficinalle

 


În primul rând denumirea științifică latină conține cuvântul ”officinalle”. Întâlnit la foarte multe plante cunoscute. Termenul desemnează vechiul spațiu dintr-o farmacie (spițerie) officina, spațiu tradițional de păstrare a plantelor de leac. Acest lucru îl puteți ține minte!
 
La năsturei, frunzele și flori sunt comestibile. Primăvara îl găsim în piețe. Încă! Are un gust picant și proaspăt, când e adăugat crud în salate și supe de primăvară. Bobocii florali se pregătesc murați, și arată ca niște capere murate. Se folosește ca înlocuitor de capere. Iar semințele, uscate și măcinate au gust asemănător boabelor de muștar ușor picante.
 
Planta este un repelent pentru dăunători: Din cauza mirosului, dăunătorii dar mai ales afidele nu se ating de năsturei dar nici de plantele învecinate în cultură.
 
Planta consumată în exces poate duce la tulburări stomacale și poate interacționa ca și multe alte plante, cu medicamentele, în cazul acesteia cu paracetamolul.
 
Toate aceste beneficii pe lângă florile foarte frumoase.
 
* Officinalis , sau officinale , este un epitet latin medieval care desemnează organisme - în principal plante - cu utilizări în medicină sunt plante medicinale și pentru gătit. Apare de obicei ca epitet specific , al doilea termen al unui nume botanic din două părți.
Exemple Sepia Officinalis, Salvia Oficinalle, etc.
 
** repelent Substanță care prin calitățile sale organoleptice (gust, miros) îndepărtează rozătoarele, insectele etc.
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu