vineri, 11 octombrie 2024

Arheo botanica


 

Arheo botanica
Sau utilizarea plantelor pentru protecția și răcorirea caselor în Grecia antică! Poate vom dori să-i copiem, e mai ieftin!
 
Copacii verzi, precum măslinii au fost plantați mereu în zona din care băteau vânturile, în cazul de față spre nordul casei. În partea de sud, se aflau de obicei copacii fără frunze, care nu împiedicau soarele să încălzească casa și iarna îi ofereau umbră completă, vara. De asemenea perdelele de copaci ofereau și o zonă de izolare fonică din casă sau din afară.
 
Tot ei foloseau o extensie de acoperiș în așa fel proiectată încât făceau legătura cu ușile din sudul casei. Dimensiunea acestei extensii era calculată pentru fiecare casă în parte așa încât în funcție de costrucția acesteia preveneau vara căderea soarelui peste casă dar permiteau iarna să ajute la încălzire.
Tot de la greci avem 3-4 modelele de boltă cu viță de vie folosite la răcorirea intrărilor și aleilor. În plus, evident obțineau și strugurii pentru mesele lor și pentru vin.
 
Apoi cum știm culoarea albă este caracteristică exteriorului caselor tradiționale grecești. Dar calciul
cu care se văruiau pereții era folosit și la pulverizare și absorbția umidității și ca insecticid lucru pe care-l facem și noi când văruim primăvara pomii.

.
 
Sursa: Fanis Ambatzis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu