Sorgul este o cereală fără gluten cultivată și acum 4000 de ani în Africa de Nord-Est. Astăzi este a cincea cereală cultivată și folosită după grâu, orez, porumb și orz. Cultivatorii au numit-o planta cămilă pentru că trăiește pe sol arid.
În interbelic a fost planta care ne-a potolit foamea dar atunci era folosit sorgul nedecorticat adică închis la culoare și ”cojos” iar făina de sorg avea numele foametei și sărăciei câmpurilor necultivate. Era ca și cum ai fi furat hrana animalelor.
În ultima vreme sorgul a fost redescoperit, fiind o plantă de la care nu se aruncă nimic, fiind productiv și rezistent. Cereala poate fi gătită la fel ca și quinoa sau orezul, măcinată în făină sau preparat ca boabele de porumb: floricele. Cea mai mare utilizare industrială este transformarea sa într-un sirop folosit pentru îndulcirea multor alimente procesate. La fel ca porumbul se pot face floricele din sorg iar în magazine găsești crochete și fulgi crocanți de sorg. În țările de origine există și băuturi pe bază de sorg fermentat, așa numita bere africană fără gluten. În China, se obțin băuturi distilate precum Maotai si Kaoliang, așa cum se vede în celebrul film (din 1987) Red Sorghum.
***
Cele mai simple produse din fermă se pot transforma în adevărat delicatese pe piața alimentelor sănătoase. Cea mai nouă tendință o reprezintă procesarea minimă a sorgului, din care se obține un sirop.
Siropul de sorg este ușor de obținut în fermă pentru că producția nu necesită decât o presă simplă – în varianta tradițională, trasă de cai, și apoi câteva echipamente de bază pentru procesare.
Iată un filmuleț realizat într-o fermă de familie din SUA care produce siropul de sorg și îl vinde apoi în magazinele specializate în mâncare sănătoasă:...
https://www.youtube.com/watch?v=vH3w47l2M-Q&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=vH3w47l2M-Q&t=1s


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu