Acum își plantează toată lumea Ginkgo (Ginkgo biloba) în curte.
Oare lumea l-a cumpărat pentru a se bucura de el în următorii 800 de ani sau doar să-și prepare acasă pastilele de memorie foarte scumpe și mereu falsificate? Dacă copăcelul s-a prins trebuie să treacă cam18 ani să fructifice și doar atunci poți descoperi dacă te-ai fraierit sau nu. Pentru că fructele apar doar pe copacii femele.
Acum gata, mergi la pepinieră, dai 30 de lei si cumperi un pomișor. Mai vorbim despre el în 2042. Am văzut la Muzeul Satului 3 exemplare firave, plantate foarte aproape unul de altul. Și mai ales foarte aproape de alei. Oare specialiștii de acolo nu au aflat că acest copac devine maiestos și are nevoie de minim 12 metri pentru a-și dezvolta coroana și că rădăcinile care se întind sub alei suferă iar copacul în creștere (oricare ar fi el) nu este echilibrat și nici stabil în timpul marilor evenimente meteorologice?
Ginkgo este un copac unic originar dintr-o provincie din China. Ginkgo este singura plantă din genul, familia, ordinea, clasa și divizia sa care mai există și astăzi. Există copaci ginkgo în China care au 3.000 de ani vechime.
Copacii de Ginkgo au frunze în formă de evantai ce devin galben strălucitor, toamna. Copacii bătrâni au scoarță gri-maro cu brazde adânci. Copacul femelă produce fructe suculente de dimensiunea unor prune care la început sunt verzi și se coc până la un galben auriu. Fructele coapte miros a parmezan învechit.
Fructele se coc și cad din copaci de la sfârșitul lunii octombrie-început de noiembrie și pot fi culese până la începutul iernii. Fructele conțin o substanță, un ulei asemănător urushiolului, uleiul responsabil de erupția cutanată și care dă mâncărimea aceea teribilă a iederii otrăvitoare. Prin urmare, obligatoriu mănușile trebuie purtate la manipularea fructelor. Fructele conțin și o mică sămânță folosită ca aliment și medicament de mii de ani. Sămânța poate fi stoarsă din fructe coapte și curățată.
Semințele pot fi apoi uscate la soare câteva ore. Semințele de ginkgo trebuie gătite. Pot fi fierte sau prăjite la fel cum procedăm cu castanele. După prăjire, coaja se poate crăpa. Miezul obținut cam ca la sâmburele de caisă poate fi prăjit, poate fi adăugat în supe, transformat într-o cremă tartinabilă sau făcut mâncărică cu sos de soia și ulei de susan. Aroma amintește de castane, brânză Brie și cartofi.
Semințele sunt bogate în niacină, seleniu, magneziu și cupru. Se recomandă consumul a nu mai mult de 10 semințe pe zi datorită prezenței ginkgotoxinelor care interferează cu absorbția vitaminei B-6. PS poate consumatorii de pastile au asta în gând când consumă pastile folosind automedicația. (Găsiți singuri cum se folosește ceaiul din frunze, atât indicațiile cât și cotraindicațiile). Frunza de ginkgo a fost folosită medicinal pentru a îmbunătăți memoria și funcția creierului, pentru a reduce anxietatea și pentru a trata glaucomul.
.




Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu