Peru este centrul mondial al diversității cartofilor. Există ”Potato Park” undeva în munți (Pisac).
Incașii printre valorile lor alimentare își asigurau comunitățile - depozitând hrană pentru șapte ani ca securitate împotriva dezastrelor naturale precum secetele, El Ni ño, inundațiile , războiul și cutremurele.
Cartoful uscat, pudră poate fi depozitat la această altitudine mare unde mediu e scăzut în oxigen, fără a-și pierde valoarea nutrițională timp de 25 de ani. Iar zona în care s-a făcut acest parc - bancă de semințe - este unul din locurile folosite de mii de ani pentru păstrarea alimentelor. În acest climat răcoros, temperat, ”gardienii” contemporani ai securității alimentare globale conservă 3.500 de soiuri de cartofi adunați în mare parte de incași încă din 500 î.Hr.
Unele soiuri nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut noi iar dacă am dori să gustăm zilnic câte un soi de cartof, ne-ar trebui cca. 11 ani.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu