marți, 21 octombrie 2025

Capere și pseudocapere


 

Caperele din borcanele noastre sunt mugurii unui pomișor ce-l găsim chiar în stare sălbatică (Capparis Spiny L. , din familia Capparidaceae). La mine, de când le-am descoperit nu lipsesc din casă (frigider de fapt) pentru că alături de roșiile uscate și fileurile de anșoa prepar cele ma delicioase sosuri pentru paste. Aș spune și cele mai rapide. Poate vă conving să dați câțiva lei pe un borcănel și să vedeți despre ce e vorba.
 
Fac parte din condimentele aromatice cunoscute tuturor pentru utilizarea mugurilor (și fructelor) murate și conservate pentru utilizare, care acum sunt frecvente nu doar în bucătăria mediteraneeana ci și în bucătăria internațională.
 
Planta e tipică zonelor calde, pietroase și aride si pe terenurile calcaroase. Se știe că caperele consumate sunt mugurii florali ai plantei, culeși înainte de înflorire puși la sare/saramură. Tot mai des, însă, fructele conservate sunt folosite pentru a însoți mezelurile și preparatele (castraveți în Sicilia și adesea și pe etichetele recipientelor din supermarket). Cele mai cunoscute capere, sunt considerate a fi cele ale insulelor Pantelleria și Salina (zona Siciliei). 
 
Cererea și consumul intens a condus în timp la selectarea și introducerea de noi soiuri, cultivate în diferite țări europene.
 
În bucătărie, fructele și mugurii se folosesc în sare sau oțet, soluțiile care elimină notele amare. Fructele mici, necoapte sunt folosite pentru a însoți aperitivele sau a aroma alte preparate, în timp ce mugurii garnisesc preparate tipice și sunt nelipsite din sosurile și preparatele zilnice de bucătărie ca fiind cele mai căutate. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt considerate de calitate și sunt mai scumpe, dar în bucătărie, în funcție de utilizări, sunt pregătite cu rezultate excelente caperele de orice mărime. Observ că în acest moment, există o modă de a mura butonii florari de plante comestibile: leurda, năstureii, păpădia, margarete, florile de tei, etc și toate capătă denumirea generică dar probabil greșită de ”capere”. 
 
Așa cum am spus, caperele, ca uz spontan nu aparțin doar tradiției siciliene dar acolo chiar oferă locuri de muncă tradiționale. Printre produsele si preparatele excelente dar puțin cunoscute este așa numita pastă de capere. Ceva asemănător cu pasta de măsline, adică un preparat tartinabil, cremos, din capere nesărate, cu piper, usturoi, ulei de măsline , țelină și praf de dafin, produse tipice insulei Salina. Mergeți în Italia? Dacă da, încercați vițelul milanez cu capere, sau sosurile excelente pentru paste.
 





.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu