miercuri, 8 octombrie 2025

Îndepărtează fantasmele și fantomele

 


Sigur ați auzit fraza asta, chiar dacă folosiți ca mine, destul de rar televizorul:
”Suplimentele alimentare nu vindecă și nu înlocuiesc medicamentele prescrise de medic.” Ba chiar am văzut filmulețe sau reels-uri (combinație de videoclipuri) făcute de specialiști adevărați care spun în sfârșit, multe din problemele și afecțiunile secundare care le produc suplimentele luate ”după ureche” sau care atrag atenția asupra faptului că de fapt presupusele efecte benefice nu există.
 
Pe de altă parte nimeni nu se bucură ca mine când anumite caracteristici ale plantelor sunt puse în valoare și li se confirmă acțiunile benefice de cercetările științifice.
 
Să vedem una dintre ele: rozmarinul. Necunoscut și nefolosit la noi până acum 30 de ani, acum e recunoscut și aflat pe masa tuturor restaurantelor și poate îl găsim în casa multor gospodine care nu folosesc prea des condimentele și mirodeniile.
 
 În Sardinia este o plantă sacră. Este planta femeilor, a strămoșilor, a sănătății, a zânelor, a morții și a vieții. Ce înseamnă însă o plată sacră? 
Planta era pusă în buchete uscate în fiecare cameră, la colțul camerei pentru că alunga fantomele, te proteja de deochi, de fantasme și de ”umbrele” toxice. Azi îl numim antibacteric, antiviral și antiparazitar.
 

În cartea ”Giuseppe Donzelli, Teatrul farmaceutic, dogmatic și spagiric” (1667) găsim cum se prepară caramelele cu rozmarin.
Acum sper să vă întrebați ca și mine ce înseamnă spagirilic/spagirie. Ei bine, acesta este denumirea dată de marele Paracelsius chimiei.
 
Uleiul aromat se poate prepara la rece: 30 g rozmarin (frunze/flori) se amestecă cu 150 ml ulei (jojoba/măsline/migdale) și se pun într-un borcan închis la culoare, curat și uscat. Se lasă închis ermetic la loc uscat și în întuneric timp de aproximativ 30 de zile, agitând la fiecare 2-3 zile. Se filtrează și decantează. Sau decoct la cald: cantitatea de rozmarin se ține într-o ”baie de apă caldă la 40-45°C timp de 2-3 ore” : Nu se fierbe. Se lasă să stea 24 de ore și se filtrează.  Se depozitează într-un loc întunecat. A se utiliza în termen de maxim 6 luni. Utilizări: păr/scalp 1-2 lingurițe, masați timp de 3-5 minute, lăsați să acționeze 15-30 de minute, apoi șamponați.  Dureri musculare și articulare: încălziți câteva picături de ulei în mâini și masați de 1-2 ori pe zi timp de 7-10 zile. Piele uscată/după expunerea la soare: 2-3 picături pe pielea umedă aplicată seara. Înainte de utilizare faceți  testul antialergic. Doar pe pielea intactă testați una două picături. Desigur că cei care nu au o tufă de rozmarin pot cumpăra o sticluță de la drogherii sau se pot duce în marile supermarketuri să îl cumpere în mici tufe proaspete.

 
Caramele: Acum caramelele sunt un amestec din zahăr apă și un element gras (unt sau smântână). E la modă caramelul sărat așa că poți folosi și metoda asta de bucătăreală dar înainte caramelul era doar apă și zahăr, turnat în mici forme care se ”sugeau” ca acadele. Cele mai sofisticate aveau și un băț altepe erau puse în cutiuțe speciale de porțelan sau sticlă.
 
Faci un simplu caramel (zahăr și apă) și-l întinzi în straturi delicate și mici pe o suprafață plană și până la răcire (și întărire) și ai grijă să îl umpli cu pudră de rozmarin (flori sau frunze uscate mărunțite) totul presărat rapid. 
 
Aceiași pudră era folosită amestecată în vin (conserva vinul sau era băut sub formă de ”tonic”), era făcută decoct, sirop sau amestecată cu ulei (aromatic încălzit) sau oțet (dezinfectant) . Pudra amestecată cu apă e bună vara băută ca ”apă parfumată”/limonadă. Florile se pun în salatele de vară.
 
Paracelsius spune că fac bine ”la memorie/creier, la inimă și la umori/ membranele roze” Acum aceste proprietăți se traduc ca benefic antiinflamator, analgezic, antifungic, antibacterian.
În cantități mari este toxic. Toxic ca orice alt condiment ingerat în cantități mari. Și devin cantități mari dacă îl folosești ca supliment alimentar. Ba chiar interacționează cu anumite medicamente diuretice, anticoagulante antihipertensive. Poate provoca sângerări și crește toxicitatea hepatică și deranjează splina. 
 
Dar da, știința a confirmat proprietățile sale minunate. Studii recente arată că aroma rozmarinului, bogată în 1,8-cineol, poate îmbunătăți atenția și memoria pe termen scurt. 
 
Ce ziceți? Decât suplimente care sunt cu două tăișuri, nu mai bine o tavă la cuptor de cartofi cu rozmarin? Perfectă azi pentru timpul de afară și ușor de făcut!
 
 
 https://www.medlife.ro/articole-medicale/rozmarin-beneficii-proprietati-contraindicatii
 
 https://www.instagram.com/claudiazedda_sardegna/reel/DO_r9H3CDip/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu