marți, 21 octombrie 2025

Supa din gândaci

 



Supa de cărăbuși
Ne speriem și oripilăm de ”făina de lăcuste și greieri” dar oamenii mănâncă de sute de ani gândaci. Despre asta este postarea. Nu putem înțelege ce înseamnă foametea, ce însemnă supraviețuirea și că din astfel de momente se nasc alte obiceiuri și o mai adâncă înțelegere. Îmi aduc aminte de o poveste din Deltă când pescarii au prins broaște pentru a degusta delicatesa piciorușe de ”pui de baltă” și gazda din Sf Gheorghe nu le-a permis să folosească și să ”spurce” oalele ei, chiar dacă printre pescari era și fiul ei.
O să găsiți câteva din sursele mele prin comentarii.
***
Supă din cărăbuși de mai era o delicatesă veche cu un mare potențial modern, pentru cei curajoși. E un preparat istoric, popular în Germania, Franța și Austria secolelor XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Inițial, era preparată de studenți și de comunitățile mai sărace, deoarece gândacii de mai erau abundenți și ușor de colectat. În Franța, era considerată uneori chiar o delicatesă și era servită cu șampanie.
Gândacii de mai sunt o sursă de proteine ​​de înaltă calitate și conțin vitamine valoroase (complex B) și minerale precum fierul și zincul. De asemenea, au un conținut scăzut de grăsimi și oferă o alternativă ecologică la proteinele animale tradiționale. Pe lângă Germania și Franța, supa de gândaci de mai era cunoscută și în Austria. În Franța, gândacii de mai erau savurați și ca gustări dulci. 
 
Astăzi, preparatul a fost în mare parte uitat, parțial din cauza schimbărilor culturale și parțial din cauza declinului populațiilor de gândaci de mai. Populații întregi au murit datorită pesticidelor și numărul cărăbușilor s-a diminuat până la dispariție în unele zone. Aceștia au /aveau roiri masive o dată al patru ani când puteau fi culeși pentru o supă gustoasă. Cei care au gustat-o spun că se aseamănă cu supa de crab.
 
Rețetă pentru supă de gândaci de mai
200 g gândaci de mai (curățați spălați și fără aripi). Aprox 100 buc.
- 2 linguri de unt
- 1 litru de supă de legume sau de carne
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 2 linguri de făină
- 2 gălbenușuri de ou
- 100 ml smântână
- Sare și piper după gust
- Opțional: Ierburi proaspete (pătrunjel sau cepșoară/cives)
1. Pregătirea gândacilor de mai se face îndepărtându-le picioarele și aripile.
2.Încălziți untul într-o oală și prăjiți-i în unt până se rumenesc. Scoateți-i și puneți-i deoparte.
3. Căliți ceapa: În aceeași oală, căliți ceapa până devine translucidă.
4. Îngroșați supa: Adăugați făina în oală, căliți-o scurt și dezlegați cu supa. Amestecați continuu pentru a evita cocoloașele.
5. Adăugați cărăbușii în supă și lăsați-i să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute.
6. Bateți gălbenușurile de ou cu smântâna și amestecați cu grijă în supa fierbinte (nu clocotită). Condimentați cu sare, piper și pătrunjel.
Similar supei de raci, deoarece cărăbușii au un profil aromatic similar . Seamănă și cu supă de lăcuste cambogiană dar diferă condimentele sau cu bouillabaisse recunoscuta supă franceză de pește...
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=pFscho19oCk&t=20s 
 
 https://en.wikipedia.org/wiki/Cockchafer_soup
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu