duminică, 5 octombrie 2025

Hamei



 

Din bucătăria plantelor sălbatice:
 
Ieri, la podul de la AFI Mall, am descoperit o tufă de hamei cu conuri gata de recotat, Unde? Pe Dâmbu. Dar și pe strada mea există una, e tratată ca buruiană.
 
Când noi auzim cuvântul ”hamei” toată lumea se duce/ducea cu gândul la bere. A doua mare întrebuințare a plantei este pentru vrăji și exorcism, talisman alături de tămâie. Dar cei ce se ocupă cu așa ceva nu ne dezvăluie rețetele 🙂
 
Dar nu cu mult timp în urmă, atunci când aveam o diversitate alimentară nebănuită, hameiul era o hrană obișnuită. Manuscrisul Brâncovenesc ne oferă nu mai puțin de 5 rețete cu hamei, arătând că prin 1690 - 1700, era o mâncare foarte populară: Lăstarii fragezi sunt folosiâti la ciorbe, salate cu sos, sub forma de sote, cu pesmet, la grill (așa ceva am mâncat și eu) și murat. Supa cu hamei se prepara din vârfuri de lăstari amestecați cu alte verdețuri din flora spontana. Gustul? Cam ca al sparanghelului, după părerea mea dar cu parfumul specific hameiului.
 
Rețetă culinara cu hamei
 
Se spală 200 g de verdețuri – lăstari fragezi de hamei, frunze de urzica, frunze de pătlagină, frunze de bănuței, frunze de coada șoricelului, frunze de zmeur sau mur în proporții aproximativ egale. Se taie mărunt o ceapa și se sotează în 15 g de unt, împreună cu verdețurile menționate. Se adaugă 250 ml supa de zarzavat ori apa și opțional fulgi de ovăz și 50 g cartofi dați prin răzătoare. Se fierbe totul. Se potrivește de sare. Se adaugă 2-3 linguri de lapte sau smântână și se aromatizează cu busuioc.
 
Foto color: conuri de hamei și foto alb negru:1920 recoltând hamei pentru industria berii
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu