Semințele Rosaceelor conțin amigdalina, substanță cu aromă tipică de migdale. Ca să verificați nu trebuie decât să gustați miezul unei semințe de măr.
Amigdalina, folosind unele enzime se descompune în zahăr și în Acid Cianhidric (HCN în engleză), care este unul dintre cei mai toxici agenți pentru om și lumea animală. Dar știți și acest lucru dacă ați citit ceva cărți polițiste sau ați văzut filme cu James Bond sau Maigret. De fapt acest lucru îl puteați afla și din cărțile de istorie la capitolul celui de-al II-lea Război Mondial pentru că naziștii foloseau pe scară largă această otravă și la sfârșitul războiului au fost cauza morții multor lideri hitleriști.
Este o otrava "elementara" care de declanșează blocând respirația celulară și cauzând moartea rapidă.
Semințele de măr, piersică, caise, prune și multe alte rozacee conțin cantități variabile de amigdalină, între 1 și 4 % din greutate și fiecare gram de amigdale poate elibera 25 miligrame de acid cianhidric. Înseamnă că, o cană (100 gr) de semințe de măr poate fi suficientă pentru a provoca o intoxicație gravă.
Migdalele amare au concentrații foarte mari de amigdalină și în plus produc și depozitează enzima care disociază și poate forma otrava; 60 de migdale amare pot fi suficiente pentru a ucide un om.
În așa numitele băuturi tradiționale cu rețete de fabricare a lichiorurilor sau a băuturilor numite ”digestive”, se folosesc sâmburii de piersică, caise sau prune pentru a oferii băuturii aceea amărăciune cu gust de migdale, de aceea în înțelepciunea lor cei care au testat de sute de ani băuturile folosesc/foloseau pahare foarte mici pentru aceste băuturi. Evident că s-au constatat intoxicații grave la consumul mare de amigdalină. Noroc cu produșii sintetici moderni care acum folosesc esența de migdale fără a adăuga efectul toxic. Rezultă niște băuturi gustoase, nocive de la alcool dar nu extrem de toxice.
Dar ce ne facem cu noua modă de a mânca sâmburi de caisă cruzi în cantități mari sau de-ai adăuga în dulcețuri? E ca și cum ai ingera mici cantități de otravă. Dacă acest lucru se face în mod repetat apar tulburări neurologice și probleme tiroidiene pe termen scurt sau mai lung.
tuberculi de manioc
Un astfel de fenomen s-a observat la populațiile indigene din America de Sud care consumă manioc (cassava - Manihot esculenta). Maniocul este unul din alimentele de bază din America de Sud din tuberculi se extrage tapioca. Aceasta euforbiacee de la care se consumă tuberculi conține multe cianuri care se elimina cu un proces de macerare și fermentare în apă de 5 sau 6 zile pentru obținerea produsului alimentar. Nepregătită corect duce la moarte sigură. Și chiar reziduuri minime duc adesea la disfuncții metabolice pe termen lung.
.



Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu