Toată lumea are în casă foi de dafin? Are. Toată lumea le folosește așa cum ar fi cazul? Probabil nu destul. Așa că se învechesc prin pungi, sticluțe, locuri unde veți descoperi, nu vin moliile. Mai nou, toată lumea care are curte își pune câte un pomișor de laur/dafin în curte.. Îl găsim chiar și acum la un preț modic. 25 lei pentru un ghiveci. E frumos, cu frunzele lucioase, cu florile galbene pline de polen care fac vie grădina și cu fructe negre foarte decorative care seamănă poate cu niște măsline mai mici.
Laurus nobilis face parte din familia Lauraceae și este inclus în genul Laurus.Majoritatea știm și povestea nimfei Daphne care refuzându-l pe Apollo din cauza geloziei acestuia, a ajuns un copăcel. Povestea spune că Apollo s-a certat prin Olimp cu Eros și acesta l-a săgetat din răzbunare să se se îndrăgostească de cineva care l-ar fi respins. Ei bine nimfa Daphne era îndrăgostită de un muritor. Apollo pentru că i-a respins dragostea a transformat-o în copăcel dar după aceea din remușcări și-a împodobit capul cu coronița din frunzele de Laur.
Numele laur provine din cuvântul latin „laurus”, care înseamnă „nobil”. Apare cu acest nume în opera lui Plautus în anul 200 î.Hr. Laurul este răspândit în majoritatea țărilor riverane Mediteranei. Poate fi găsit în pădurile de coastă, unde creează creșteri spontane tipice zonelor mai puțin aride ale tufișurilor mediteraneene. În Italia, planta de laur crește sălbatic în centrul și sudul Italiei. Se găsește adesea în parcuri și grădini ca plantă ornamentală datorită aromei sale parfumate. Planta de laur este o plantă perenă veșnic verde. Poate fi adesea găsită ca arbust dacă este tăiată, dar este un copac adevărat care poate ajunge și depăși 10 metri înălțime. Are un trunchi neted acoperit cu scoarță verde închis și ramuri dense. Frunzele sunt lanceolate, lucioase și de un verde strălucitor frumos. Glande mici sunt împrăștiate în tot frunzișul, dând frunzelor parfumul lor caracteristic. Parfumul lor este foarte pronunțat și, atunci când sunt expuse la lumina soarelui și îl eliberează și mai mult în aerul din jur. Coronițele de laur erau folosite pe tot parcursul anului pentru a onora câștigătorii și pe cei care au atins obiective importante.
Florile, pe de altă parte, au o frumoasă culoare galben pal, sunt adunate în ciorchini mici și se deschid, în general, primăvara. Din flori obținem fructul, compus din fructe de pădure mici, negre, asemănătoare măslinelor. Acestea conțin o singură sămânță și se coc de obicei între octombrie și noiembrie, fiind, de asemenea, foarte parfumate.
Este un excelent digestiv și antifermentativ atunci când este folosit sub formă de infuzie. Frunzele au proprietăți antipiretice, foarte utile în cazurile de febră. Uleiul esențial extras din fructele de dafin este, de asemenea, utilizat pentru a trata durerile reumatice și articulare, entorse și pentru a facilita recuperarea articulațiilor după gipsuri. Este, de asemenea, utilizat ca inhalație cu abur pentru răceli și afecțiuni asemănătoare gripei.
Laurul pentru gătit: Frunzele și fructele de pădure sunt utilizate în mod obișnuit pentru a aroma mâncăruri precum pește, carne și sosuri; pot fi folosite pentru a elimina aroma de vânat atunci când sunt combinate cu ienupăr și suc de lămâie. Lemnul este folosit pentru a da o aromă plăcută alimentelor afumate.
Dacă aveți mâinile foarte crăpate, poate fi util să le înmuiați într-un lighean cu apă călduță în care ați fiert câteva foi de dafin, nuci și țelină; apoi aplicați un strat de cremă hidratantă neutră.
Pentru transpirația excesivă a picioarelor, se poate folosi un decoct de frunze și fructe de pădure.
Acidul lauric conținut în frunze are proprietăți naturale repelente împotriva insectelor și paraziților. De asemenea, este un remediu foarte eficient împotriva moliilor care infestează dulapurile și sertarele. Vă recomandăm să folosiți frunze uscate, mărunțite, la care puteți adăuga cuișoare, scorțișoară, lavandă sau rozmarin, și să le puneți în pungi de bumbac sau tul.
Frunzele proaspete, pe de altă parte, pot fi plasate între paginile cărților depozitate în poduri sau pivnițe pentru a preveni îngălbenirea.
Pudră de dafin (pentru fumigații)
1/2 linguriță de pudră în 1 linguriță de miere
Zdrobiți o mână de fructe de pădure perfect uscate într-un mojar de lemn sau, mai bine, de piatră, până se transformă într-o pudră fină, apoi puneți-le într-un borcan de sticlă etanș. Pudra rezultată este un remediu eficient pentru gripă, tuse, răceală și febră. Când se practică infuzia se procedează astfel: 3-5 frunze de dafin se adaugă peste o cană de apă clocotită și opriți focul. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Strecurați infuzia și beți-o pentru a ajuta digestia, în special pentru cei cu probleme digestive. Ajută la pierderea poftei de mâncare, combate durerile de stomac și simptomele asemănătoare gripei.
Ulei de dafin:
50 g pudră de fructe de pădure de dafin, 250 ml ulei de măsline
Puneți pudra într-un borcan de sticlă cu capac etanș, turnați uleiul de măsline și închideți borcanul.
Câteva picături de ulei de dafin și un pumn de frunze în apă formează o baie parfumată și revitalizantă, benefică pentru oboseala nervoasă și durerile de cap.
Allorino
Allorino sau lichiorul de dafin are o consistență deosebit de groasă, pe lângă culoarea sa intensă de acvamarin. Printre principalele sale caracteristici se numără aroma excelentă și aroma tipică a plantei de dafin, care se combină și cu proprietăți terapeutice remarcabile. Într-adevăr, este important să ne amintim că uleiul de dafin este utilizat pe scară largă, în special pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Fiind un digestiv excelent, este perfect pentru a fi servit la sfârșitul unei mese, după un prânz sau o cină copioasă.
.
_bedroom,_Pompeii.jpg)

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu