sâmbătă, 27 mai 2017

Începe să devi anti - fragil sau altfel mori!!! ( articol)

1. Incepe cu o selectie neiertatoare a tot ceea ce te inconjoara: renunta la oameni toxici – cei care se plang incontinuu si care sunt victime eterne, care se hranesc din small talk si din barfa, care nu au congruenta intre ceea ce spun si ceea ce fac. Abonati fideli ai dramei, te vor atrage in iadul lor personal care este plin de justificari si de labirinturi explicative care nu au nici o logica – decat daca privesti prin dioptriile victimizarii.

2. Fii atent la bullshit-ul informational. Din dorinta de senzational o multime de informatii sunt speculate pentru a oferi scurtaturi catre nirvana. Intreaba google in fel si chip, cauta si informatii care iti contrazic ceea ce vrei din start sa crezi. Epoca credintei a apus, iar stiinta poate fi si ea virusata. Oameni meschini sunt peste tot, inclusiv in randul cercetatorilor sau a siturilor de stiri din orice domeniu.

3. Invata sa detectezi minciuna, deceptia si ipocrizia. Nu ai alta sansa decat sa devii un poligraf lucid si nici asta nu te va salva in totalitate: formele moderne de dementa se metamorfozeaza in creaturi despre care nici in manualul de psihiatrie nu s-a scris inca. Poti fi fermecat de latura stralucitoare a mintii sau personalitatii cuiva, pentru a descoperi apoi cu soc si groaza dimensiunea halucinatiilor lucide in care acestia traiesc.

4. Invata autoironia. Un om care se cunoaste si se accepta pe sine nu are cum sa nu rada pe seama propriilor inadvertente. Doar un om ipocrit va fi incordat sa-si apere autoidealizarea.

5. Dezvolta un apetit pentru paradox, absurd si contradictie. Daca nu stii sa te miri in fata realitatii, te va dobori efortul imposibil de a o admira tot timpul. Frumusetea e in ochii privitorului dar realitatea e in privirea celui care contempla lucrurile asa cum sunt.
.Pentru dezvoltarea acestor atitudini poti studia de exemplu fizica cuantica. Neintelesul e ridicat la rang de arta si de logica, si chiar daca nu vei pricepe mai nimic iti vei antrena mintea pentru paradox si incertitudine – sunt principiile de baza ale universului.

6. Reajusteaza-ti asteptarile. Lumea nu este plina de oameni buni si altruisti, nici de oameni destepti si curajosi, binele si dragostea nu inving intotdeauna. Nu lua filmele in serios, nici cele de pe ecran, nici pe cele din capul tau. Dezvrajirea te poate duce intr-o depresie existentiala, dar apoi, cu regulile jocului invatate poti chiar sa te amuzi pe seama nebuniei din jur. Care este.

7. Intoxica-ti mintea cu psihologie si filosofie. Prima iti explica nebunia, a doua iti schimba intrebarile. Dilemele cu care te confrunti, oricat de unice iti par, le-au avut si altii. Vei invata sa suferi cu demnitate si cunoastere si ignoranta. Motivationalele sunt xanax bio – oricat de naive iti pot parea, ele sintetizeaza carti intregi de intelepciune.

8. Singura forma de nebunie de care ai voie sa suferi este speranta, dupa definitia lui Cioran: “Nebunia este introducerea sperantei in logica”. Speranta aduce optimism si automotivatie. Pentru ca oricat de greu poate parea, poti si o vei lua de la capat de fiecare data, fara a-ti amaneta sufletul cinismului si disperarii.

9. Refuza sa iti compromiti principiile cele mai dragi. Da, minciuna si teatrul sunt inevitabile pe scena sociala si toti le practicam, dar intentia din spatele lor constiinta ta o va sti prea bine: cand o faci ca sa te aperi sau cand o faci ca sa ataci. Cand vine scadenta, orice beneficiu obtinut neloial va fi platit cu mult mai mult. Nu stiu cum functioneaza karma, dar e la datorie!

10. Nu cauta dreptatea cu orice pret, chiar daca e de partea ta. Nu ai cum sa convingi un om de adevaruri carora nu le poate supravietui – vietile multora sunt construite pe esafodaje halucinante de minciuni de sine si de erori de perceptie. E prea tarziu pentru anumiti oameni pentru a fi treziti la realitate, si nici nu le va face bine – nu se vor putea ierta si nici nu vor putea recupera anii pierduti in iluzie.

11. Fii atent, foarte atent, la minciunile de sine. Nu poti scapa in totalitate de ele, dar ramai sceptic fata de tine insuti – nu crede tot ceea ce simti si tot ceea ce gandesti. Ne rescriem tot timpul amintirile sub dictatura flatanta a orgoliului, ne autoidealizam in reverii salbatice despre ce vom face in viitor, ne ingrijoram inutil in scenarii anxioase improbabile, ne justificam comportamentul fara a avea habar de motivatii ingropate adanc in subconstient, proiectam pe ceilalti fix ceea ce noi facem, ii judecam pe ceilalti dupa standarde pe care noi insine le faultam. Cu alte cuvinte, nu te lua foarte in serios – suntem cu totii o suma de auto-interpretari mai mult sau mai putin mai aproape de realitate.

12. Si nu in ultimul rand, devino mai insensibil/ne-simtit/indiferent. Excesul de empatie dauneaza grav sanatatii psihice. Numai oamenii buni sufera de depresie, la extrema cealalta aflandu-se sociopatii.
Sa devii anti-fragile inseamna sa iti reajustezi constant convingerile si asteptarile – inteligenta se masoara prin cantitatea de incertitudini pe care le poti tolera (Immanuel Kant), precum si prin capacitatea de schimbare ( Albert Einstein).


sursa artdevivre.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu