miercuri, 20 decembrie 2023

Lămâile negre




Loomi sau lămâile negre un ingredient tradițional al bucătăriei persane făcut din lămâi uscate. Acesta poate fi găsit și în țările arabe vecine, precum Irak, Kuweit și Bahrain.

Loomis este pregătit prin fierberea unei varietăți de lămâi coapte în apă cu sare care mai apoi sunt uscate la soare până când interiorul devine negru. Culoarea exterioară variază de la scorțișoară la neagră. Se vând întregi sau măcinate. Este un condiment folosit de secole în zona golfului Persic acoperind zona care a fost Persia Antică. Se spune că prima dată a apărut în Oman locul unde se produce și astăzi.

Pentru a obține un condimentul de calitate e nevoie de câteva săptămâni pentru uscare. Acesta are nevoie de coajă cât mai închisă la culoare și să fie aproape gol în interior.

Alături de șofran acesta este aroma distinctivă a bucătăriei persane. Există o infuzie amară făcută cu aceste lămâi, hamidh, aproape imposibil de găsit departe de Orientul Mijlociu. Se poate folosi si macinata in pulbere fina, daca cautam o aroma mai subtila, dar nu se vinde asa. Face parte dintr-un amestec comun de condimente cunoscut sub numele de Baharat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu