Loomis
sau lămâile negre sunt un ingredient tradițional al bucătăriei persane. E făcut
din lămâi uscate. Acesta poate fi găsit și în țările arabe vecine,
precum Irak, Kuweit și Bahrain.
Loomis este pregătit prin
fierberea unei varietăți de lămâi coapte în apă cu sare care mai apoi
sunt uscate la soare până când interiorul devine negru. Culoarea
exterioară variază de la scorțișoară la neagră. Se vând întregi sau
măcinate. Este un condiment folosit de secole în zona golfului Persic. Se spune că prima dată condimentul a
apărut în Oman locul unde se produce și astăzi.
Pentru a obține
un condimentul de calitate e nevoie de câteva săptămâni pentru uscare.
Acesta are nevoie de coajă cât mai închisă la culoare și să fie aproape
gol în interior.
Alături de șofran acesta este aroma distinctivă a
bucătăriei persane. Există o infuzie amară făcută cu aceste lămâi,
hamidh, aproape imposibil de găsit departe de Orientul Mijlociu. Se
poate folosi și măcinată în pulbere fina, dacă căutăm o aroma mai
subtilă dar trebuie preparată pentru că nu se vinde așa. Loomi face parte dintr-un amestec comun de
condimente cunoscut sub numele de Baharat.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu