vineri, 19 august 2016

Cu ce ești dator ( gânduri de cartier)

Asumarea sau ce?

E important ce se întâmplă datorită mie, împrejurul meu! E important ce construiesc! Unde și cu cine!

Îmi e atât de vizibil cum oamenii  desfigurează ceea ce au în comun. Într-un cartier mare aglomerat și gălăgios cel mai vizibil și evident  greu de suportat este  hoarda care pune stăpânire. Pe ce? Întâi mărește volumul și are apucături grobiene. Apoi mai vin și altele.

Hoarda de cartier e un grup în suferință. Își cere faima ca fiind singura cerință! Vor vizibilitate și atât! Irită, deranjează, depășește dar toate astea îți dau acea stare plină de tristețea a limitărilor lor, la care se adaugă atitudini de măscărici, apucături servile ale celor ce  vor să le intre în grație. Grupa de vârstă a generației trecute, deznădăjduiește. Nu sunt  conștienți că e o construcție a lor. 

Și da, văzute ca un tot, serile în cartier îți dau senzația de ușor dureros.

Ei desfigurează ce au în comun. Pradă ceea ce e ”comun” ca să arate că sunt o masă critică, e adevărat. Dar nici ei nu ar vrea să facă parte din propriul grup. Se pare că nici nu au sau nu știu alte variate. Pentru că hoarda nu provine din ”case cămin” ci din ”case-vizuini”. Din locuri fără spiritualitate.

Rezolvarea, mulți o văd ca pe o problemă de ”îmblânzire”. Mie, mi se pare din contră o provocare. Provocarea de a fi alături nu printre. Cu atât mai mare cu cât ești dispus să cauți și să găsești pe cineva care acceptă să devieze și să părăsească versantul umbrit al atitudinii lor, prin  dialog. Un dialog care să provoace o reacție în lanț. 



.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu