miercuri, 23 august 2017

Neîncrederea

Așa le place altora să se joace cu noi. Așa cum timorează pisica în vânătoare, șoricelul așa ne primim și noi porțiile de frică. 

Ni se inoculează și e clar că de mici ni le aplică, o scală a fricilor fără motiv! E drept, că ele provin din tiparele ”de bine și de bun” ale celor din jurul nostru. Și probabil că au funcționat ca forme de supraviețuire la un moment dat dar ei le dau mai departe fără să le mai verifice dacă au în continuare fundamentul motivelor anterioare.

Adaosul de sperietori: Uneori e un Babau, ceva de după colț, de sub pat, monstruos, din întuneric dar alteori sunt lucruri foarte serioase chiar și atractive, din jurul nostru. Sperietoarea, ca să-și facă treaba cea terifiantă, e de obicei activă. Sau surpinzătoare. Te ia pe nepregătite. Uitați-vă cum se construiesc de exemplu, scenariile în emisiunile mass-media.

Sperietoarea e cea care provoacă. Sperietoarea e cea care înșală. Sperietoarea  e cea care momește, te momește. Ăsta e însăși scopul ei. Unicul. Și așteaptă desigur momentul propice să te seducă și hop când lași garda jos evident, să te atace! 

Și când ți-ar trece prin minte că de fapt nu este chiar așa de greu de rezolvat problema sau de trecut peste, că nu prea e intimidantă pentru tine nu-ți lasă timp și te iau la întrebări:

- Ș-apoi cine te crezi? 
- Doar nu ești acolo vre-un sfânt?
- Doar nu ești un fel de Bond dintre cei experimentați? Oi face tu pe specialistul căruia îi curg diplomele?  Chiar tu te-ai găsit să fii dintre cei cărora totul le iese din plin, dintre cei cu adevărat încercați, ori curajoși, ori cu ”pielea tare”?
- Ia stai potolit, ăia-s doar în filme, drăguță!
- Sau poate te crezi dintre cei încăpățânați, tu  un oarecare? 

- Răul, e clar el e liber să-ncerce.

- Dar tu? Stai cuminte! Răul se preface că e slab, că ai putea să-l învingi dar el acuși te păcălește și asta nu e de bine, nu care cumva să te păcălească altul și să fi tentat să te răzgândești dorind să-i ți piept!

Află că de fapt povestea despre ”Calea eroului” poate că e basmul despre tine.  Așa că poate te vei gândi să te întorci la propria ta scală să verifici unde e încrederea ta în alții.  Și dacă e jos, foarte jos, poate ai timp de niște întrebări căci teama de viitor, modul cum am fost învățați să-l întâmpinăm, dacă nu naște în noi teme de reflecție și dorințe de schimbare,  produce blocaje.

.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu