luni, 22 iulie 2024

Perseu si Gorgona – Biruinta intelepciunii asupra fricii

 


Mitul lui Perseu si al Gorgonei intruchipeaza pilda intelepciunii care invinge frica (…) Basmul are doua planuri: planul faptic, adica relatarea intamplarilor in care Perseu omoara Meduza; planul subtil, al semnificatiei lui, acela ca intotdeauna mintea si intelepciunea pot sa stapaneasca frica si groaza (…) omului.
 
Scriitorul antic Fulgentius nareaza in opera sa acest episod.
 
(…) Anticii considerau ca pamantul se termina la mizanoapte. Acolo ei si-au imaginat ca salasluiesc 3 fiinte groaznice, 3 monstri, numite gorgone. 
 
Acestea erau Stennus, Euriale si Medusa. Stenus si Euriale erau nemuritoare, pe cand Medusa era muritoare (…) Aceste fiinte (…) intruchipau si elementele dezlantuite ale naturii si ale regenerarii ei. Medusa se ocupa cu strangerea fructelor, vartejurile si alte forte ale naturii. Termenul gorgona inseamna in limba greaca „agricultura”.
 
Se spune ca Medusa avea un chip infiorator care impietrea cu privirea pe orice temerar care ar fi privit-o. „Medusa” vine de la „meidusan”, care in limba greaca inseamna „ceea ce nu poate fi privit”. In loc de par avea serpi uriasi care suierau groaznic si scuipau foc (…)
 
Cei 3 monstri locuiau intr-o pestera, inconjurata de mormanele de oase ale celor care au incercat sa le vina de hac.
 
Grecii au identificat gorgonele ca fiind atributul a 3 frici (…) Prima este teroarea care izvoraste din minte, a doua este teroarea, mult mai profunda, care izvoraste din subconstient si depaseste mintea umana, iar a treia este teroarea care se asterne pe chip.
 
De aceea grecii le-au numit Stennus, care inseamna in limba greaca „debilitate” sau „infirmitate”; Euriale, care inseamna „profunzime foarte mare” si Medusa, care in limba greaca vine de la cuvantul „meidusan” si inseamna „ceea ce nu poate fi privit”.
 
(…)
 
Se spune ca Perseu a fost ajutat de Pluton, care i-a daruit o casca care-l facea nevazut, de Minerva, care i-a daruit niste sandale cu care putea sa zboare, si de Vulcan, care i-a daruit o sabie fermecata si un scut cu ajutorul caruia o putea privi pe Medusa fara a fi pietrificat. Zeita care l-a ajutat cel mai mult a fost Minerva (…) Asa cum l-a sfatuit Minerva [Perseu] si-a pus pe cap casca care-l facea nevazut, a zburat usor deasupra capului Medusei, fara ca sa-l simta serpii acesteia si i-a retezat teasta (…) Se spune ca din sangele Medusei s-ar fi nascut Pegas, calul cel inaripat, implanzit ulterior de Bellerefontis (…)”
 
(Gheorghe Razvan-Gabriel, Povestioare cu talc din mitologia romana, Editura Agatha)
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu