Ieri treceam prin parcul Nichita Stănescu și când am văzut plantele de Canna indica ce înconjoară statuia, mi-am adus aminte că e de fapt o plantă comestibilă.
Canna indica (achira) a fost cultivată de popoarele indigene ale Americii de Sud de mii de ani, Indicii despre cultivarea ei apar în nordul Anzilor. Cele mai recente întrebuințări sunt în cultivarea ei pentru tratarea apelor uzate.
Dar să ne întoarcem la faptul că la origine, Canna era o plantă comestibilă cultivată pentru rizomi. Rizomi care se pot consuma cruzi 9rași ca ridichea neagră), fierți sau copți. Rizomii conțin foarte mult amidon. Frunzele plantei se folosesc la fel ca cele de bananier sau porumb, împachetându-se produsele vegetale pentru copt sau fiert (tamalas) sau se dau la animale.
Semințele negre și lucioase se folosesc la bijuterii iar în antichitate erau folosite ca greutate în măsurarea aurului la fel ca semințele de roșcove pentru că sunt destul de uscate și nu-și schimbă greutatea în timp. Semințele fac parte și dintr-un instrument muzical zdrăngănitor, din insulele Reunion, un fel de tărtăcuță/tamburină.
Să ne întoarcem la rizomi. În cazul în care sunt fierți, ei devin translucizi, mucilaginoși și dulci, pentru că amidonul fiert se descompune. Făina uscată și cernută este folosită la gătit. Spaniolii au observat planta încă în 1549, când a fost menționată ca fiind una dintre cele patru culturi de rădăcinoase cultivate pentru hrană din valea Chuquimayo (provincia Jaén, din Peru). Celelalte plante au fost cartofii dulci (Ipomoea batatas ), maniocul (Manihot esculenta ) și racacha (Arracacia xanthorrhiza). Atunci era una din plantele importante și se consuma în marile festivaluri montane, coaptă lent în gropi.
În anii 1950, Canna indica a fost introdusă în China ca plantă ornamentală perenă. A fost plantată în principal în parcurile și grădinile din provincia Guizhou. De la sfârșitul anilor 1950 până la începutul anilor 1960, China a suferit de secetă. Penuria severă de alimente, cunoscută sub numele de ”marea foamete chineză” schimbă destinația plantei. Ușor de cultivat și foarte rezistentă, ea devine o sursă de hrană importantă. E cunoscută ca „mâncarea din timpul foametei”.
Astăzi, rizomii sunt transformați în amidon alimentar, paste, un sortiment de ”vin” și etanol industrial. A devenit o plantă cultivată pe suprafețe mari. În ultimii ani e una din sursele de producere a a ambalajelor bio-degradabile.
Așa că de azi, când vedeți o plantă de canna indica în parc, uitați-vă cu respect la ea!
https://adelaparvu.com/2016/07/05/canna-indica-planta-cu-flori-exotice-din-semintele-careia-poti-face-bijuterii/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu