sâmbătă, 3 august 2024

Josta -berry

 

Nu e o noutate dar acum s-a extins și la Ploiești în grădini: Josta (citit iosta) pe care l-am găsit ieri de vânzare în piața în cartierul meu.
Numele ”Josta” sau ”jostaberry” a fost creat prin combinarea primelor silabe din cuvintele germane pentru coacăze (Johannisbeere) și agrișe (Stachelbeere).
Josta este un arbust hibrid obținut de nemții deja din 1880 când grădinarii încercau îmbunătățirea agrișului spre unul fără țepi. Josta, e o combinație între coacăz și agrișul european și cel american. Doar după multă muncă, în 1926 au reușit să obțină cca. 1000 de hibrizi diferiți care la început erau infertili. După război, când rămăseseră doar 8 bucăți, cercetările au continuat și au apărut primele soiuri comerciale pe care le puteți cultiva. Sunt rezistente și productive.
Josta (jostele) sunt asemănătoare la gust și culoare cu coacăzele, dulci-acrișoare dar și cu o aromă specifică, excelente pentru mâncăruri sau salate. Să nu uităm dacă doriți ceva bun de celebra supă de coacăze (asemănătoare cu supa de vișine).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu