vineri, 14 iunie 2024

Trandafirii au ghimpi!


 Special pentru poeți: ”Trandafirii au ghimpi!”

De ce ghimpi și nu țepi sau spini?

Pentru ca din punct de vedere botanic exista diferențe între cele trei formațiuni. Ghimpii sunt extensii ale cortexului și epidermei (stratul exterior al ramurilor/lăstarilor) și nu au legătura vasculara cu organul care ii poarta. Pentru ca se formează din coaja, pot fi desprinși de pe ramuri/lăstari, mai ușor în perioada înfloritului și mai greu când ramurile s-au lemnificat.

Țepii sunt frunze modificate pentru a preveni transpirația excesiva și se întâlnesc la cactuși. Spinii sunt ramuri modificate și au legătură vasculară cu ele și nu se pot desprinde. Se întâlnesc la pomi și arbuști fructiferi. Forma, culoarea și mărimea ghimpilor sunt caracteristice soiurilor și speciilor. Forma lor poate fi acuiformă sau sub forma de triunghi, pot fi curbați sau drepți. Unele soiuri au și perișori, care pot fi moi sau rigizi, iar unele au glande care emana un parfum caracteristic. Perișorii pot acoperi nu numai lăstarii dar și pedunculii florali, pețiolul frunzelor sau sepalele. (trandafirii mosc).

 
Există și soiuri care au foarte putini ghimpi ('Zephirine Drouhin', 'Veilchenblau', 'Ghislaine de Feligonde', 'Petrina', 'Reine des Violettes') si soiuri care au foarte multi ghimpi ('Ferdy', 'Othello', damacenele, rugosele). 

 
Aici este Rosa sericea pteracantha se remarca prin ghimpi mari, roșii, translucizi.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu