vineri, 20 septembrie 2024

Povești pentru albine

 

De curând chiar am văzut un episod din ”Crimele din Midsommar”cu această temă 🙂
 
Practica de a ”povesti cu albinele” deși are rădăcini în folclor și superstiții, reflectă legătura profundă dintre oameni și albine care persistă de secole și e continuată și azi.
 
Apicultorii credeau că albinele dețin puterea de a prezice evenimentele și astfel, împărtășeau cu ele momente de bucurie și tristețe. Acest folclor este înrădăcinat în credința că albinele posedă o sensibilitate unică la emoțiile omenești. Tradiția are o istorie bogată care se întinde pe secole și încă se mai poate găsi în diferite zone ale lumii mai ales în zona celtică. Se credea că albinele sunt conștiente de emoțiile familiei stuparului și că acesta ar prospera doar dacă aceste insecte sunt tratate ca o familie extinsă. Neîndeplinirea ritualului ducea la consecințe grave.
 
Un biolog din epoca victoriană, Margaret Warner Morley a citat un caz din Norfolk în care un bărbat a achiziționat albine la o licitație. Cu toate acestea, aducându-i acasă a descoperit că în toți stupii, albinele erau ”bolnave”. Apoi și-a dat seama că albinelor nu li s-a spus despre moartea proprietarului anterior, așa că a învelit stupii în pânză neagră și le-a șoptit toată povestea iar albinele și-au recăpătat sănătatea. Alți apicultori au spus povești similare despre întregi colonii de albine care mor dacă familia nu a efectuat ritualul povestitului și le-au notificat despre evenimente importante din viața lor.
 
Nașterile, nunțile și decesele se mai comunică și azi albinelor, asigurându-se că acestea rămân informate și, în schimb, vor continua să producă miere și culturi polenizate.
 
 
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu