luni, 2 septembrie 2024

Știți de unde vin cuvântul algoritm?

 

 De la numele acestui savant Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi
A fost cunoscut și ca Al-Khwarizmi sau Al-Khwarizmi, un bun matematician, astronom și geograf acest savant persan a trăit în ceea ce acum se numește ”Epoca de Aur a Științelor”. S-a născut în jurul anului 780 e.n. în orașul Khwarezm, care acum face parte din Uzbekistan și a trăit în Bagdad.
A adus contribuții semnificative la dezvoltarea matematicii, în special în domeniile algebrei și aritmeticii. Cartea sa cu care a uimit lumea savanților este „Kitab al-Jabr wa-l-Muqabala” și este considerată una dintre lucrările fundamentale ale algebrei. 
 
Al-Khwarizmi a scris și lucrări despre astronomie, geografie și cartografie. A inventat ”Zij al-Sindhind” un fe de masă astronomică folosită pentru calcularea pozițiilor soarelui, lunii și planetelor. El a dezvoltat, de asemenea, o metodă facilă pentru a găsi direcția orașului Mecca pentru musulmani. Numele său a fost imortalizat prin cuvântul „algoritm”, care derivă din latinizarea numelui său. Lucrările sale au pus bazele dezvoltării algebrei ca domeniu separat al matematicii.
 
 

 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu