marți, 20 octombrie 2015

Ikebana - îndemnuri

Ikebana nu este doar o tehnică de aranjament floral dezvoltată de aproape 500 de ani. Este în primul rând un antrenament riguros în care vezi
reflectată  mintea creatorului sub forma simbolurilor ce pun accent pe culoare,  material vegetal,  care acordă atenție  armoniei, compoziției uneori minimalismului și asimetriei. Dar atenție, nu este un decor făcut pentru a arăta bine ambianța în care te miști! Poți ”fabrica” oricând și un astfel de aranjament dar atunci nu are nici o legătură cu arta ikebanei. Căci retrospectiva propriului sine sau  explorarea artistică în căutare de noi drumuri nu e un ”ornament” de pe margine. 

O ”ikebană” o iei din inima ta și o așezi în inima casei. 
 
 Munca de a ”construi o ikebană” trebuie  continuată cu munca de ”a privi o ikebană” și cu munca de a privi în tăcere alături de cineva”.

”Pe măsură ce omul își mărește viziunea și observă cu mare atenție lucrurile el va descoperi că orice realitate este o condiție esențială  pentru alte realității.”

Când am început să mă gândesc să  ofer câteva idei despre Ikebana, au sărit în sus tot felul de critici. Ei da, arta asta poate fi reunita în mii de școli speciale, unele pentru snobi și altele pentru snobii snobilor. Sau poate fi exploatată prin propria noastră  tehnică  dacă avem curajul la o investigare  artistică a propriului eu și la clarificarea minți proprii.

Dacă vrei, schimbă și tu firul poveștii!

Ikebana  te surprinde cât ești de viu. Îmi poate spune cineva, mai bine decât mine pentru mine cum să fac asta? Și cum, fără nici o frică să-mi încep irigarea  deșertului interior? La început, cu câte o picătură de rouă pe pământul însetat al inimii.

Numai înțelegând starea regnului vegetal, vom avea perspectiva creșterii. Și principiul creșterii însemnă spiritualitate. Iată de ce a ”născoci ” o ikebană, e o altă legătură între tine și ceilalți! Vei privi cu alt interes misterul și cum că toate lucrurile sunt vii. 

E ca și cum ți-ai imagina că florile sunt sufletul și ele te angajează să îți exprimi sentimentele! 

E ca și cum  ai ajuns la tine  din întâmplare și te vezi în oglindă. 

E ca și când descoperi, cu uimire, că tu ești ”marele trofeu„  și nici n-ai știut că reprezinți un sufletul de aur și acest lucru  merită un loc și un public special.

Ikebana poate deveni, inițierea mai creativului din tine, mai necesarului; tihna ta plină de clipe de liniște. Doar atunci ceea ce faci, e o compoziție care se naște voluntar și-n care nu mai vezi elementele componente ca părți distincte, căci dai naștere unui ”altceva”. 

Ikebana, este un limbaj de comunicare. 

Ikebana, poate fi un decor oarecare aruncat prin casă ca un zarzavat într-o mare de alte plante.

Îți plac aventurile?
 
Nu e numai pentru iubitorii de flori! E pentru iubitorii de suflete. E adevărat că nu are a face cu florile uitate într-o vază cu apă verzuie. După ce ai înțeles-o, nu  te mai poți gândi doar să-ți cumperi flori rezistente, ca Doamne ferește să nu îți ocupe timp cu udatul! Nu mai înseamnă florile alandala ce ocupă balcoane și mânjesc mobilele. Plante  puse în tot felul de vase, oribiloase... Toate pe lângă care privirea noastră trece fără să poposească. Vei înțelege de ce haosul floral nu-ți îmbogățesc viața.



Provocarea e de a atrage!

Te vezi reprezentând o latură a naturii lumii care îmbrățișează spiritul uman? Te vezi stând față-față cu frumusețea? Căci frumusețea nu este ceva creat de noi. Ci e ceva pe care-l descoperi, care exprimă intenția ta și propriul potențial, care dintr-un simplu mister devine un infinit de forme. Îți poți imagina  cum așa ceva ți-ar putea deveni un simplu lucru cotidian? 

Recomandări pentru a fabrica o ikebana? Alături de mine câteva ore, oricând...

 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu