miercuri, 17 februarie 2016

nevoia de frumos

love nest
Ikebana, se pare că necesită cu siguranță mai mult efort de înțelegere față de aducerea în casă a unui buchet de flori și de-al trânti până la uscarea lui în vază, să zacă. Nu e un zarzavat de flori tăiate alandala și nu face parte din somptuoasele buchete răstignite, cum vezi azi prin piețe, printre munți de ambalaje.
E o formă de vizualizare și de relaxare pe care oricine o poate experimenta dar mai ales este o cale a exprimării dincolo de cuvinte. Exprimă. Expiră. Respiră. Experimentezi nașterea altor sensuri decât cele evidente, cele arhicunoscute. Te face să dialoghezi cu un altul, promovează o meditație senină, ne vorbește despre efemeritate, despre simbolurile vieții, despre vârstele omului, despre înălțare și decădere. Despre viziune și adâncimi sufletești.
Dacă asupra unei flori nu zăbovești cu privirea nu-ți îmbogățește viața, nu are cum. Trebuie privită în așa fel încât să te facă să înțelegi că natura lumii îmbrățișează spiritul uman. Acest lucru îți dăruiește înțelegere și revenirea la simplitate și la regăsirea atât de necesarei frumuseți.
Inventatorii Ikebanei consideră că simetria e o născocire omenească, contrazicând astfel natura. Doar asimetria e cea care poate da o diversitate uimitoare. Simbolul dualului. Al haosului și armoniei. De aici, un punct de plecare. De aici pe mai departe un drum al propriei redescoperiri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu