vineri, 21 august 2020

Oare alte instrumente nu avem?

 


Critica asta ironică aspră și de multe ori definitivă, oare nu vine dintr-un fel de agresivitate a moralistului puritan de care hai să fim sinceri o spunem cu gura plină de înverșunare dar n-o practicăm. Niciunul.
 
Poate că a venit timpul să căutăm sau să deprindem (la orice vârstă e posibil să avem deprinderi noi) și alte instrumente de analiză. De ce? Pentru simplul motiv că o astfel de atitudine clădită pe fundament nesigur în care s-a clădit furia noastră, sădește și  semințele manipulării. Ești mai ușor manipulabil și asta duce spre o falsă percepție a realității.
 
Și așa, oamenii care-și pierd simțul măsurii devin ipocriți. Întrebarea mea e dacă ne place să stăm în jurul unor oameni ipocriți? Sau dacă noi fiind aceia, oare celorlalți nu le e frică, jenă, milă să ne stea împrejur?
 
Asemănător putem privi lucrurile și la etichetarea în alb și negru sau la judecarea ”neexaminată” care devin pre-judecată.
 
Oare nu e timpul să căutăm și alte instrumente de analiză? Nu de alta dar asta e ceea ce pe timpuri însemna să ajungem la înțelepciune.
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu