Cine sunt ”Casket Girls”? (Femeile cu valiza asemănătoare cu o casetă (uneori tradus coșciug).
Foto 1: Sosirea fetelor cu sicrie ilustrație de Maurice Thompson
The Historic New Orleans Collection, acc. nr 1974.25.10.40
Sunt femeile ce au călătorit în coloniile franceze din America și au ajuns în Lumea Nouă cu un cufăr foarte mic ce conținea bagajul. Cuvântul ”casetă” s-a transformat în alt cuvânt ”sicriu” probabil și datorită procentului înfricoșător de morți de pe drum. Oricum legenda așa a fost înregistrată și povestea de azi este despre ”Casket Girls” sau ”fille à la cassette”. Acestea au fost unele dintre primele femei care au format comunitatea din New Orleans într-o foarte mare proporție. Iată povestea lor.
Fondatorii New Orleansului au fost exploratori și comercianți care și-au stabilit tabere de-a lungul părții inferioare a râului Mississippi. Francezii și-au stabilit trei avanposturi de-a lungul coastei Golfului: Mobile, Biloxi și New Orleans. Deoarece primii exploratori erau în mare parte bărbați, preoții catolici din regiune erau îngrijorați de faptul că, fără soții, viitorul creștinării pe noul teritoriu francez era în pericol. Au apelat la episcopii și primarii orașelor portuare franceze, care au acceptat cu bucurie să-și golească închisorile și bordelurile și să trimită femeile „indezirabile” în colonii.
Pasul doi, după ce au descoperit că femeile „păcătoase” nu erau partenere bune pentru bărbații din colonii a fost să apeleze la orfelinate și mânăstiri. Așa că au cerut ajutor regelui Ludovic al IV-lea, iar el, la rândul său, l-a însărcinat pe episcopul de Québec să găsească tinere „virtuoase” pe care le puteau atrage să vină în colonii, în speranța că se vor dovedi candidate mai bune pentru căsătorie. Acestea sunt ”fetele casket”.
Primul grup de femei a fost trimis în 1704 la bordul navei comerciale „Pelican”. Al doilea lot de femei „căsătoribile” a sosit în Biloxi în 1719, urmat de un al treilea în New Orleans, începând în jurul anului 1728 (New Orleans avea 10 ani în acest moment).
Între timp, călugărițele ursuline din Rouen, Franța, au ajuns în New Orleans iar în 1727 erau recunoscute ca misionare pentru a educa femeile din colonie și de a evangheliza băștinașii. Aceste călugărițe s-au ocupat de tinerele nou-venite ce locuiau în mânăstiri până când erau căsătorite.
Călătoriile cu vaporul durau luni de zile, erau dificile și mulți călători mureau datorită febrei galbene. Fetele ajungeau slăbite și ”palide” (”pale”). Viața nu era romantică, așa cum le fusese prezentată și deja contractată. Bărbații coloniei din anii 1720-1730 erau vânzători de blănuri și comercianți, ceea ce înseamnă că erau rareori acasă. Clima era caldă și umedă și nu era ușor să te adaptezi la toate acestea în scurt timp. Sunt relatări care spun că doar ce coborau de pe navă și fetele palide erau arse de soarele puternic.
Dar ca multe legende, acestea au apărut legate de încheierea unor căsătorii nedorite și mai ales de maltratarea acestora. Fetele venite din Franța erau subnutrite și de cele mai multe ori forțate să încheie căsătorii nedorite. Cele care nu se căsătoreau încercau să-și câștige existența uneori apelând la prostituție. Așa că, auzind de maltratarea lor, regele a ordonat ca aceste tinere să fie trimise acasă în Franța. În pregătirea reîntoarcerii în Franța, a unui astfel de lot, toate bagajele au fost depozitate într-o anumită parte a mănăstirii și au fost închise, într-un loc sub cheie ( etajul 3). Dar absolut totul a dispărut fără urmă iar poveștile supranaturale au început să circule. Etajul 3 al mânăstirii a dat naștere la povești cu vampiri, povești care au călătorit înapoi în Europa pentru prima dată. Să nu uităm de combinația de culturii care este în zonă și până la urmă de frumusețea și bogăția poveștilor ce provin din mixarea lor. Bănuiesc că acestea sunt aducătoare și de turiști și de venit.
Foto 2: Ursulinele (cunoscute și sub numele de ordinul Sf. Ursula) au întemeiat școală aproape imediat după sosirea lor în 1727, la care multe dintre ”Fetele Caschet” și alte femei au urmat-o până s-au căsătorit. Ordinul Sf. Ursula își continuă misiunea de a educa femeile din New Orleans până astăzi.
Cine ajunge în New Orleans are posibilitatea de participa la tururile de ”istorie bântuită” și de a afla povești mai amănunțite despre Casket Girls.
sursa: https://ghostcitytours.com/new-orleans/ghost-stories/truth-casket-girls/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu