miercuri, 3 aprilie 2024

Despre smântână, murături și zei ....

 



Aristaios (Aristaîos); lit. „Excelentul” sau ”cel mai util” e un zeu minor și patronul descoperirii multora dintre artele și meșteșugurile rurale ...
Fiul lui Apollo, a călătorit și i-a învățat pe locuitorii Beoției, Arcadiei, Ceos-ului , Siciliei, Sardiniei, Tesaliei și Macedoniei multe lucruri utile... A luat de la fiecare din rudele sale nemuritoare câte ceva și împărtășindu-le oamenilor a contribuit al civilizare acestora a făcut mai bună viața oamenilor.
Se spună că Apollo s-a îndrăgostit de Cirene, o femeie tare frumoasă. Ea nu știa să toarcă sau să țeasă dar iubea mult vânătoarea. Așa că Apollo a luat-o cu el la vânătoare și a ascuns-o în Libia, unde a devenit fondatoarea unui mare oraș (evident cu numele Cirene). 
 
Fiul acestora Aristeus (Aristaios), a fost crescut sub îndrumarea lui Hermes, cu nectar și ambrozie și a devenit nemuritor. De fapt el este uneori reprezentat ca Vântul din Nord, un frumos tânăr înnaripat.
 
De la tatăl său, Apollo, de la învățătorul lui, înțeleptul centaur Chiron și de la mătușile sale, Muzele , Aristaeus a învățat artele profeției, vindecării și ierburilor (la fel ca și fratele său vitreg, Asclepius ).
 
De la mătușa sa, Artemis și de la mama sa, Cyrene, Aristaeus a învățat cum să urmărească, să vâneze și să prindă animalele și cum să pregătească carnea (e patronul măcelarilor) și pieile ( patronul pielarilor), precum și utilizarea plaselor și a capcanelor la vânătoare.
 
De la Myrtle - nimfa care l-au crescut, a învățat cum să prepare laptele pentru smântână, unt , oxygala (iaurtul cu miere) și brânză.; cum să pună puii la cloșcă; stupăritul și păstrarea proviziilor de miere și ceară de albine.; cum să planteze măslinii și să facă untdelemnul.
 
La fel ca tatăl său, Apollo, mama lui, Cyrene, unchiul său, Hermes și vărul său Pan , Aristaeus este, patronul și un protector păstorilor.
 
Este protectorul viței de vie. De la nepotul său, Dionysos , Aristaeus a învățat procesele de producere a băuturilor alcoolice , cum ar fi vin , bere, kykeon , hidromel , kumis , absint etc.
De la mătușa lui, Demeter , Aristaeus a învățat abilitățile diferitelor ramuri ale agriculturii , horticulturii , ciupercăriilor și zootehniei; ca atare, Aristaeus a fost și un protector al grădinilor , fermelor , câmpurilor și livezilor etc.
 
Aristaeus este zeul patron al pomilor fructiferi și a legumelor, a ierburilor și mirodeniilor. El știe și le arată oamenilor arta conservării (murarea, fermentarea sărarea, afumarea, uscarea).
 
De la mătușa sa, Atena a învățat abilitățile de a țese, făcându-l patronul confecționării frânghiei , confecționării plaselor și țeserii coșurilor.
 
De la unchiul său, Hefaistos , a învățat modalitățile de lucru a metalului, a pietrei, a lutului și a lemnului.
 
 Euridice calcă pe șarpe 

 Aristaeus se îndrăgostește de Euridice și pentru că ea fuge de urmăritor, calcă pe un șarpe otrăvitor și moare. Nimfele, surori ale acesteia, îl pedepsesc, și albinele din stupi încep să-i moară până când, acesta aduce jertfe bogate pentru iertare.
 
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu