miercuri, 10 aprilie 2024

Phryne

 Mnesarete (în greacă Μνησαρέτη, „memoria virtuții” născută în 371 î.Hr. a fost o hetairă din Atena (curtezană) mai cunoscută sub porecla Phryne („broasca” datorită tenului său gălbui). Există o biografie ( azi pierdută) a acestei curtezane și numeroase picturi sau sculpturi care o reprezintă, atât în antichitate cât și în timpul Renașterii.

Este cunoscută pentru procesul ei pentru „impietate”. A fost acuzată de un fost client al ei și apărată de un alt fost client. Discursul acestui proces a fost de multe ori folosit în antichitate de cei care învățau sau practicau dreptul nu pentru că a fost convingător ci pentru procedeul folosit de apărător de a o pune pe pârâtă să-și expună sânii în fața juriului. Phryne risca pedeapsa cu moartea pentru acuzațiile aduse. Un tratat anonim de retorică, care rezumă cazul împotriva lui Phryne, enumeră trei acuzații aduse împotriva ei. Pe lângă faptele imorale de care era acuzată se spune că a adus ”un nou zeu” în cetate.. Ea a fost achitată, spune legenda. Iar acuzatorul se pare că a fost supus unei amenzi atât de mari încât neputând să o plătească nu a mai căpătat dreptul să vorbească în Agora.

 

În realitate ea a fost model pentru sculptori pentru 2 din modelele Afroditei care s-au păstrat: Apeles și Praxiteles. Se știe că Afrodita din Knidos s-a bazat pe Phryne ca model. Aceasta a fost una din primele statui nud tridimensional monumental din  antichitate.

 

Phryne era și foarte bogată. Se spune că spre sfârșitul vieții ei era atât de bogată încât s-a oferit să susțină reconstrucția picturilor murale ale Tebei, distruse de Alexandru Machedon în 366 îHr. Ceea ce cerea ea în schimbul banilor, era să apară o inscripție:  ”Ceea ce a distrus Alexandru, hetaira Phryne a reconstruit.” Dar ideea  ca să apară pe zidurile tebane cuvântul hetairă și totul să fie plătit de o femeie, i-a tulburat atât de mult pe conducătorii patriarhi ai orașului încât aceștia au preferat ca zidurile să rămână în ruină. Totuși istorici moderni consideră că oricât de bogată ar fi fost curtezana nu putea susține reconstrucția întregii lucrări și că de fapt oferta propusă de hetairă s-a făcut în bătaie de joc, pentru umilirea unui vechi duşman al locurilor sale natale. Evenimentul s-a petrecut în anul 316 îHR. şi constituie ultima menţiune biografică. 

 

 

 https://istoriiregasite.wordpress.com/2012/07/11/phryne-hetaira-importalizata-in-marmura-de-praxiteles/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu