luni, 8 aprilie 2024

”Doamna caracatiță”

 

Jeanne Villepreux-Power sau ”Doamna caracatiță”
 
 
 


 
 
 
A trăit în Franța și a fost la început ucenică la o croitorie de lux dar a reușit să devină atât de cunoscută încât să croiască rochia de mireasă a reginei. 
 
La curtea acesteia a învățat să scrie și să citească și așa a devenit cea mai prestigioasă cercetătoare în biologie marină membră de onoare a mai multor Academii prestigioase și de curând are și un crater pe Venus care-i poartă numele. Recunoașterea meritelor sale științifice au fost scoase acum la lumină.
 
Povestea ei începe atunci când participă la croirea trusoului și a rochiei de mireasă pentru prințesa Caroline a Franței și astfel îl întâlnește pe viitorul ei soț, negustorul englez James Power, cu care se căsătorește în 1818 în Sicilia. Ei au trăit pe insulă timp de peste douăzeci de ani și acolo Villepreux-Power a efectuat un studiu riguros și autodidact al florei și faunei Italiei, cu un interes special pentru ecologia marină.
 
În 1832, a început să studieze Nautilus-ul (Argonauta argo,). Opinia tuturor la acea vreme era că Nautilusul este un parazit care ”fură” carapacea unui alt organism. Pentru a testa dacă acest lucru este adevărat, Villepreux-Power a inventat primul acvariu de sticlă, care i-a permis să studieze Nautilus-ul într-un mediu controlat.
De fapt a inventat 3 tipuri de acvarii...
 
Cercetările ei au arătat că Nautilusul își construiește propria carapace. În 1839, Villepreux-Power a publicat „Observații fizice și experimente pe mai multe animale marine și terestre”, lucrarea sa majoră.
 
Din ce în ce mai renumită pentru cercetările sale de pionierat, Villepreux-Power a devenit prima femeie membră a Accademiei din Catania, precum și membră a peste o duzină de alte academii științifice.
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu