Nu știu dacă tinerii mai sunt obișnuiși cu mirosul solanaceelor, a frunzelor de solanacee dar cei din generația mea care au adunat gândacii din Colorado de pe frunzele de cartofi, știu și povestea cartofilor, cu plante toxice și tuberculi comestibili și a tomatelor și ardeilor. În definitiv sunt cele mai obișnuite plante din frigiderele noastre.
Dar uneori, după mulți ani poți învăța lucruri noi.
Acum eu nu spun să le și practicăm dar e bine să le știm. Eu, mirosul plantei de tomate îl asociez cu una din verile mele petrecute la practică la serele Bărcănești. Eram studentă și în primăvara anului 1984 îmi făceam proiectul de final de facultate, acolo. Un ciclu de producție de tomate (export) se terminase și plantele de tomate, mai mari decât statura unui om se adunau, se tocau cu o mașină care răspândea mirosul specific și se băgau în brazdă. După aceea terenul era acoperit cu folii enorme sub care se băgau aburi fierbinți care omorau ciupercile, viruși, bacteriile și alții eventuali dăunători. Practic se steriliza zona. Vă imaginați că temperaturile treceau ușor peste 40 de grade? Aburii erau înecăcioși, vizibili, munca normată, muncitoarele în acele zile erau deținutele de la Penitenciarul Târgșor. Se lucra cu pază specială în jur iar eu care eram privită mai mult ca vizitator nu eram lăsată prin preajmă. Totuși la un moment dat, în cele câteva săptămâni de lucru, am intrat acolo, trebuia să trimit/primesc un mesaj care nu trebuia amânat. Când am intrat, totul mirosea a tomatină, substanța din frunzele tomatelor, era înăbușitor, muncitoarele erau epuizate. Își dăduseră jos bluzoanele, unele erau topless iar transpirația în combinație cu pilozitatea platelor le iritase pielea.
Ideea de deshidratare și să bei apă încă nu se inventase iar femeile de acolo nu aveau apă potabilă în seră. Epuizarea, irascibilitatea și replicile dintre ele s-au transformat repede în bătaie. Nici nu conta care era pricina. La așa vorbe grele, directe, porecle, înjurături nu mia asistasem. Ce vreți aveam 18 ani și fusesem crescută departe de așa ceva. Acum se ajunsese la bătaie cu cuțitele cu care lucrau. Era atmosferă de thriller dar de data asta avându-mă ca actor și martor. Până să ajung eu la șefa fermei cu mesajul, am fost trimisă de cei de la pază să anunț o ambulanță. După momentele de coerciție, pe care le-am văzut în ziua aceea m-am jurat că nu voi lucra niciodată în sere.
Deci una peste alta, mirosul acela puternic de solanine nu-mi place și îmi aduce aminte de momente prea triste, totuși frunzele, tulpina și fructele necoapte ale tomatei conțin cantități mici tomatină. Efectul acestora nu a fost însă foarte bine studiat. Cea mai mare cantitate de tomatină se găsește în frunzele mature, urmată de tulpină, frunzele tinere, fructele verzi, rădăcină și, în fine, în fructele coapte și roșii. Deși sunt la niveluri apropiate procentual, noi consumăm gogonelele în multe feluri (prăjite, murate, gătite) dar continuăm să evităm frunzele tinere.
Și totuși, sunt zone pe glob unde frunzele de tomate se consumă în mod curent. Ele sunt folosite ca zarzavat.
Pesto din frunze tinere de tomate
Frunzele de roșii sunt fragede, parfumate, bogate în antioxidanți și complet comestibile. Mirosul proaspăt al frunzelor de roșii reprezintă vara în Grădina Bucătăriei Field. Oricine a crescut roșii va ști că pe planta ta de roșii primești o abundență de frunze, de fapt îți poate prelua puțin plasturele de legume. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bucătarul-șef Lewis Glanvill a venit cu moduri inspirate de a folosi frunzele de roșii și, desigur, roșiile, în rețetele de zi cu zi. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
O întorsătură a rețetei clasice de pesto. Adăugarea frunzelor de roșii va adăuga o nouă prospețime oricărui fel de mâncare de paste. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingrediente:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 mână de frunze mici de roșii⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
15ml oțet de vin roșu⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
200ml ulei de măsline⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 cățel mic de usturoi⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
15g semințe de dovleac⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sare⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pur și simplu amestecați toate ingredientele - nu putea fi mai ușor!
https://www.facebook.com/profile/100063690876635/search?q=tomato
...
https://gardenbetty.com/tomato-leaves-the-toxic-myth/?fbclid=IwY2xjawLIgt9leHRuA2FlbQIxMABicmlkETBYYWZja0twYjdSWjJiY1d4AR5Xiw_gNAurW0chyOhF-vVMPnUlQhpOgcUHWXzUDVyTZYeX9jwWq8Xj_Tb0yA_aem_ksxsi5AlVoUAtnMI7vANNw
..
https://www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html?fbclid=IwY2xjawLIgwdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBYYWZja0twYjdSWjJiY1d4AR4gb6m2qAtYUr6xRod5jT4M0O0Mg8ZuWG8MZjj0iLKNfagg4rTzvBr1gY7MEg_aem_86OftVXY4iJIkcg5deSmZA
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu