vineri, 31 mai 2024

Societatea Regală Britanică

 

Cum a apărut cea mai veche instituție științifică Societatea regală Britanică
 

Cea mai veche instituție științifică activă astăzi s-a născut într-o epocă extraordinar de agitată, în anii 1640, în timp ce războaiele și revoluțiile făceau furori în Anglia. „Filozofii naturii” (cei care aplicau reflecția filozofică în studiul naturii). se întâlneau nonformal discutând diverse teme și idei. În câțiva ani, au fost 2 grupuri unul la Oxford și celălalt la Londra. Timp de aproape 10 ani, grupul londonez a continuat să se întâlnească la Gresham College, Holborn, până când spațiul ales de ei a fost ocupat de armată (în perioada de anarhie după moartea lui Oliver Cromwell în 1658) și în consecință, întâlnirile au fost suspendate. Abia 2 ani mai târziu, odată cu restabilirea lui Carol al II-lea pe tron ​​și reîntoarcerea ordinii în capitală, ”filosofii naturii” s-au simțit din nou în siguranță și au început să se reîntâlnească.
 
În 1660, Christopher Wren a ținut o prelegere de astronomie la Gresham College, după care el și alți 11 savanți s-au înghesuit în camerele unui profesor de facultate, Lawrence Rooke. Era un grup foarte divers care includea astronomi, matematicieni, fizicieni și inventatori. Unii erau membri ai Parlamentului, alții aveau contacte cu curtea regală. Ceea ce i-a unit a fost angajamentul lor față de știință. În acea seară, pe lângă prelegerea lui Wren, cei 12 bărbați au discutat despre jurnalul clubului lor, redenumit mai târziu Proiectul ”Fundației Colegiului pentru Avansarea Studiilor Fizice, Matematice și Experimentale.” Prin urmare, au convenit să se întâlnească în fiecare miercuri la trei după-amiaza, stabilind o taxă de intrare de 10 șilingi și o altă taxă de participare care să fie plătită săptămânal.
 
7 zile mai târziu, în următoarea întâlnire, Robert Moray le-a relatat că „nimeni altul decât regele însuși a aflat de întâlniri și le-a transmis că el era gata să îi susțină”.
 
„Societatea Regală din Londra, pentru Îmbunătățirea Cunoașterii Naturale” a fost fondată în 1660 și la scurt timp după aceea discuție și a primit ”carta regală” din partea lui Carol al II-lea. Regele era fascinat de știință și a manifestat un interes deosebit pentru activitățile colegilor societății, oameni de știință și arhitecți de seamă precum Robert Boyle, Robert Hooke și Sir Christopher Wren. Această cartă a fost scrisă de Thomas Sprat, unul dintre primii membrii.

Astfel a apărut oficial Societatea Regală.
 
 https://www.rct.uk/collection/exhibitions/charles-ii-art-power/the-queens-gallery-buckingham-palace/the-history-of-the-royal-society-of-london-for-the-improving-of-natural-knowledge
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu