marți, 7 mai 2024

Cheia grecească simbol și mit

 Mai mult ca sigur, cu toții am întâlnit în diverse locuri simbolul numit „cheia greacă”. E cunoscut și sub numele de „meadru” (un motiv geometric repetitiv).

Cheia grecească sau motivul Meandrului  (Motiv ornamental (sculptat sau pictat) format din linii frânte sau curbe, sugerând stilizarea unor valuri de apă. )

În timpul Renașterii atunci când lucrurile s-au schimbat și entuziasmul pentru Grecia antică a crescut, a reapărut și simbolul cheii grecești, un semn al stilului și gustului grecesc; un model sofisticat, decorativ, care împodobește aproape orice.

Astăzi, împreună cu un alt model popular grecesc antic (motivul acantului) acesta este încă foarte la modă. Motivul cheii grecești este de obicei un chenar decorativ și înfrumusețează bijuterii, țesături, covoare, tapete, covoare și clădiri magnifice.

Frunza de acant prezentă pe capitelurile corintice.

Meandrul sau meandros (greacă: Μαίανδρος), sau cheia greacă, este un chenar decorativ creat dintr-o linie continuă, modelată într-un motiv repetat, foarte folosit în arta greacă și romană. Cuvântul meander, în greacă, înseamnă: cale, schimbare de traseu, răsucire și cotitură a râului Meandru din Asia Mică (Turcia de astăzi). Meandru este râul lung pe care Homer îl menționează în „Iliada”. În forma sa cea mai simplă, cheia greacă este o bandă de linii scurte orizontale și verticale, conectate în unghi drept și în cea mai complexă formă poate forma labirinturi și interconectari.  Mulți cred că, atunci când se uită doar la o bucată mică, solitară a modelului, acesta seamănă cu o cheie simplă, tradițională, de unde și numele ”cheie greacă”. (cf. revistei ”Psychology Today”) În acestă revistă unde publică cu o mare varietate de psihologi, antropologi, sociologi și jurnaliști științifici, se arată că Cheia Greacă nu a fost doar un model decorativ.


Meandru – strângerea de mână a luptătorilor. Mânerul Chiron - un stil de luptă însemnând mânerul luptătorilor cu Dumnezeu!




Era, de asemenea, un fel de gardă puternică de mână, folosită în gimnastica greacă de antrenament antic, în luptele pankration, o formă grecească de artă marțială.

Originile exacte ale motivului cheii grecești sunt puțin incomplete; cu toate acestea, deoarece a fost folosit abundent în perioadele paleolitice și neolitice, este anterioară perioadei elenistice; perioada dintre moartea lui Alexandru cel Mare în 323 î.Hr. și cucerirea Egiptului de către Roma în 30 î.Hr.

Râul Meander Turcia de-a lungul unui râu turcesc








Exemple de chei grecești au fost descoperite din culturile etruscă, greacă antică, romană antică, bizantină, mayașă, chineză și egipteană. În Grecia antică, modelul neîntrerupt, care se întrepătrunde, al Meandrului (Meandros), sau cheia greacă, era unul dintre cele mai importante simboluri; simboliza infinitul, unitatea și fluxul etern al vieții prin reproducere.

Linia lungă, continuă, care se pliază în mod repetat pe ea însăși, care seamănă cu curgerea perpetuă a apei, sau a valurilor, reprezintă mișcarea eternă a Vieții. Unii istorici cred că meandrele ca simbol sunt o asociere puternică cu labirintul, deoarece poate fi creat cu modelul cheii grecești.


Labirintul în stil Meandru de la Catedrala Chartres din Franța, unul dintre cele mai cunoscute labirinturi din lume, datează din 1205 și era locul perfect pentru călugări  ca să mediteze.

Se crede că într-un fel, calea labirintului, simbolizează călătoria umană de la păcat la mântuire.

 În Grecia antică, modelul cheie grecească apare în numeroase frize arhitecturale și pe ceramică din perioada geometrică înainte. De fapt, utilizarea pe scară largă a motivului Cheii grecești pe vasele grecești antice din ”Perioada Geometrică” a fost probabil la originea fascinației pentru acest model unic, decorativ. 

În 1977, la situl arheologic Vergina, la 70 km vest de Salonic, arheologul grec , Manolis Andronikos, a găsit patru morminte nedescoperite încă datând din secolul al IV-lea, dintre care două îi aparțin lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare.




Printre obiectele găsite în mormântul aparținând lui Filip al II-lea s-a numărat splendidul său scut, decorat cu meandru, aflat acum în muzeul din Vergina. Meandre au fost încorporate în podelele decorative din mozaic și picturi murale găsite în vilele romane din tot Imperiul Roman, simbolul fiind și el găsit în arhitectura romană, inclusiv Templul lui Jupiter și mult mai târziu la Bazilica Sf. Petru din Roma.  

 


 

 

surse:

 https://greekerthanthegreeks.com/the-origins-and-meaning-of-the-greek-key-meander-pattern/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2dFyY5Tp-23rhcZ7ZHOZcO1qEtpTi7CDmm7Qpc8-Lv-Dq4qwxDG0l3Nzk_aem_ATheau85oPxtwjHm_JTH9uKqOiJTRuuTdpsVBfSk3REW6xIEjEWBMYAcDs1n6IJovGYA2_RmMN-y3y4U52MRM8Lg    


și 


https://euphoriatric.com/euphoriatric-symbols-historical-mythological-cosmological-symbols-2/



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu