joi, 16 noiembrie 2023

Despre povestea Scufița Roșie și cum se schimbă poveștile de-a lungul timpului ...

 


În jurul anilor 1600 basmul Scufița roșie a fost publicat pentru prima dată și mult mai târziu ca „Le Petite Chaperon Rouge” de Charles Perrault la Paris în 1697. Povestea apare în „Histoires et contes du temps passé, avec des moralités. Contes de ma mère l’Oye” („Povești și povești din trecut cu morală. Povești despre Mama Gâscă. ”)
În versiunea primară a lui Perrault atât bunica cât și Scufița Roșie sunt mâncate de lup. În secolul al XIX-lea, Frații Grimm și-au modificat versiunea basmului permițându-le Scufiței Roșie și bunicii sale să învingă lupul și să supraviețuiască, făcând o poveste mult mai fericită.
Dar oare Charles Perrault a inventat basmul? Se pare că nu. Povestea ne-a fost purtată de tradiția orală din vremuri mult mai vechi. Și originile variază enorm. Personajul ticălos de exemplu, ar putea fi tigru în loc de lup. Și fata nu era obligată să poarte neapărat roșu. De fapt, nu este întotdeauna o fată.
 
În Taiwan versiunile au fost povestite în secolul al XVI-lea, dar și în China, Coreea și Japonia. Unii cred că povestea își are originea în China în dinastia Qing.
 
În Italia versiunile erau spuse de țărani în secolul al XIV-lea. În Belgia o versiune poetică a fost spusă în secolul al XI-lea. Și țăranii francezi au spus o poveste similară în secolul al X-lea, fără îndoială pentru a-și împiedica copiii să rătăcească singuri în pădure, ceea ce ar putea explica finalul cumplit conceput pentru a speria copiii.
 
Dar povestea poate fi urmărită și mai departe. O versiune a fost povestită în secolul 1 în Orientul Mijlociu.
 
Antropologul cultural, Dr. Tehrani, a găsit și versiuni ale poveștii în Persia, Africa, Nigeria și Birmania, precum și Europa și Asia. Și cel mai interesant dintre toate, Dr. Tehrani a urmărit originile într-o poveste grecească atribuită lui Esop acum aproximativ 2.600 de ani! Cred că Esop a scris și fabula originală a Cenușăresei, astfel încât originile a două dintre cele mai faimoase basme din toate timpurile să fie urmărite în mintea fertilă a lui Esop.
 
Dar oare asta este cea mai veche versiune a basmului „Scufița Roșie? ”Dr. Tehrani crede că nu. Adevăratele origini par a fi întunecate în antichitate și negura timpului.
 
Este probabil cel mai potrivit să încheiem cu morala minunat creionată pe care Charles Perrault a adăugat-o versiunii sale franceze a poveștii în 1697:


 
Fetițe, asta pare să spună,
Nu te opri niciodată din drumul tău.
Niciodată să nu ai încredere într-un prieten străin;
Nimeni nu știe cum se va termina.
Pe cât ești de frumoasă, fii și înțeleaptă;
Lupii pot pândi sub orice înfățișare.
Frumoși or fi, și buni,
Tineri sau fermecător, nu contează!
Acum, ca și atunci, „este simplu adevăr”
Cea mai dulce limbă are alături cel mai ascuțit dinte!
Foto1: Figurină sculptată în Franța/ Jacques Cœur à Bourges (sec XV).
Foto 2 și 3 cu ilustrații de Gustav Dore

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu