sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Cum se combate otrava de șarpe - farmec medieval


 

Au început să fie digitalizate și deci accesibile publicului manuscrise medievale cu descântece și farmece. Pentru cei interesați o să dau unul din farmece care mi se pare o alifie foarte comună și normală în zilele noastre doar că secretul preparării era foarte bine păzit.
Se numește ” Farmecul celor nouă ierburi” și chiar cred că funcționează ca antiimflamator nu neapărat ca leac antiotravă.
Este unul dintre cele mai cunoscute vrăji anglosaxone, se pare că era și un cântecel, foarte poetic pe care trebuia să-l spui și evident ca să faci farmecul trebuia să execuți și anumite mișcări specifice repetitive.
„Un șarpe a venit târându-se, a mușcat un om( spui numele persoanei).
Apoi vraciul a luat cele nouă părți (de plante speciale),
Și l-a lovit pe șarpe astfel încât acesta a zburat în nouă zări.
Apoi a adus mărul care vindecă de otrăvire
Că niciodată (șarpele) să nu mai intre în această casă.”
Farmecul e preluat dintr-un manuscris din secolul al X-lea (The Lacnunga), cu intenția de a anihila otrava și mai apoi de a trata și rană. Sunt descrise cele 9 ierburi apoi apare un amestec de imagini păgâne și creștine cu referiri la vindecători (cei autorizații fiind doar credincioși creștini) cât și la Hristos.
Concluzia în proză a farmecului este o rețetă de unguent. Toate cele nouă ierburi sunt mojarate, amestecate cu săpun moale făcut într-o pastă de leșie și amestec de fenicul fiert.
Versurile trebuiesc cântate de mai multe ori și când se prepară și când se tratează. Aici e aici că nimeni nu mai știe cântecul. Se tratează nu numai rana pacientului ci se trece unguentul peste gură și urechi (probabil că cel otrăvit ”să audă„ sau ”să vadă” că e lecuit).
.
Ingredientele în engleza veche sunt următoarele:
🌿Mucgwyrt (Artemisia vulgaris) PELIN
🌿Wegbrade (Planatago major) PĂTLAGINĂ
🌿Stune (Nasturtium officianalle) NĂSTUREL
🌿Attorlaðe (Echinochloa crus-galli) IARBĂ BĂRBOASĂ un fel de mei sălbatic
🌿Stiðe (Urtica dioica) URZICĂ
🌿Wergulu (Malus sp.) MAR PĂDUREȚ
🌿Fille (Anthriscus cerefolium) HAȚMAȚUCHI
🌿Finule (Foeniculum vulgare) FENICUL
🌿Mægðe (Matricaria recutita) MUȘEȚEL
 
Foto reprezintă un manuscris german despre farmece.
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu