Despre floarea magică a ferigii
Nu mai adunați/repostați ”prosti” de pe internet. Feriga nu înflorește, nu are flori. Există o plantă (poate mai multe) care are frunze asemănătoare ferigii dar e din cu totul o altă specie, Fern sau Ferin se numește și apare mereu prin pozele din internet.
Dar feriga se reproduce numai cu ajutorul sporilor, nu înflorește! (se înmulțește în horticultura de apartament, prin despărțire de tufe)
Se crede că această plantă este un descendent al primelor plante de pe planetă - rinofiți. Ramurile lor s-au transformat treptat în frunze, în timp ce sporii s-au mutat de la capătul ramurilor spre partea inferioară a frunzei. Procesul de apariție și maturare a sporilor este foarte similar cu creșterea florilor. Sporii cresc pe spatele frunzei. Pe măsură ce se maturizează, capsula sporului se fisurează, iar sporii zboară în vânt. De îndată ce ajung pe sol fertil, încep să crească și formează un protal. În imagini cred că se vede foarte bine. Spori închiși, spori deschiși și protal.
***
Legenda înfloririi ferigii vine din următoarea poveste:
În noaptea 6 iulie/7 iulie, feriga înflorește exact la miezul nopții. Deschiderea florii se face cu un bubuit puternic care amuțește toată pădurea și luminează ca ziua, cu o culoare cum nu s-a mai văzut. Acela care poate culege floarea înainte de ”a bubuii” o să fie capabil să cunoască toate secretele lumii. Toate comorile de pe pământ îi pot fi accesibile. Dar nu toată lumea poate obține o astfel de ”floare”. Se află în adâncul pădurii într-un luminiș unde e o întreagă altă pădure de ferigi obișnuite. Dacă viteazul ( sau curajoasa) ajunge acolo și se sperie ori și mai rău, se uită înapoi la fețele demonilor, atunci nu va vedea nicio floare.
Această frumoasă legendă are o bază. Există specii foarte rare de ferigi care aruncă ”tulpini” care arată ca niște flori strălucitoare. Fenomenul de bioluminiscență a fost studiat de curând, așa că ele privite noaptea sunt vizibile. Dar acestea nu sunt flori, ci frunze alungite și modificate cu muguri, care se numesc „sporangii”.
O altă credință spune că la miezul nopții apare un mugur dintr-un tufiș de ferigă ( vezi a 4-a fotografie). Se mișcă ca o pasăre vie. Mișcările provin din faptul că spiritele rele încearcă să ascundă floarea de ochii tuturor. Crește ca un cărbune fierbinte.
Versiunea carpatică a legendei are o narațiune similară. În această regiune, există o legendă despre o floare roșie: dar culoarea roșie nu durează foarte mult. Dacă o fată a reușit, în ciuda fricii de spiritele rele, să culeagă floarea, atunci poate să vrăjească orice tânăr. Ah da și mai este și un descântec. Sper să-l știe și să-l spună în miez de noapte. Fătuca trebuie să aștepte cu concentrare și să nu se lase distrasă de sunete străine, deoarece spiritele rele încep să țipe, să urle și să fluiere. Dacă n-o culege la timp feriga se retrage în pământ.
Ah, apropo dacă mergeți după flori de ferigi noaptea să nu fiți online. Există convingerea că, dacă porți ”răul”, sau răspunzi la sunetele răului, când planta începe să înflorească, poți muri, deoarece spiritele rele își smulg capul și trimit sufletul direct în iad. Deci fără telefon cu GPS pornit. Când ajungi în luminiș trebuie să mergi tiptil.
***
Feriga și zeama ei au fost folosite ca remedii medicinale ( e un foarte bun antiinflamator) și mai ales în magie. Ajută la găsirea comorilor, a ursitului, la eliminarea deochiului și iar cu decoctului de ferigă toate farmecele se anulează.
De necontestat este faptul că e bine să aveți o ferigă pe lângă computer, prin casă e frumoasă, un puternic purificator și cică, chipurile protejează de hoți .
PS aici e și o altă poveste cu Lucian Blaga și ”floarea magică din noaptea de Sânziene„
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu