Nu știu dacă ați avut dar sigur ați văzut seturile de păpuși matrioșka. Le găsim și acum pe internet sau la standurile din târgurile de weekend. Matrioske-le sunt un set de păpuși din lemn, viu colorate, în care sunt introduse păpușele similarele din ce în ce mai mici. Este una dintre cele mai populare jucării din lume și au între 3 până la 20 de păpuși mai mici în interior. Sunt făcute din lemn moale, arin mesteacăn sau tei. Copacii se taie în aprilie când sunt plini de sevă, se usucă timp de 2 ani și sunt supuși la un proces greoi de permeabilizare/uscare a lemnului ca acesta să nu se crape la prelucrare. Prima care se construiește este păpușica cea mai mică. Au fost cazuri când au fost făcute și câte 50 de piese pentru un set de păpuși iar recordul se pare că este setul care are 70 de păpușele.
Numele acestei jucării provine de la ”Matriona”, una dintre cele mai populare figuri ancestrale din Rusia antică, care la rândul său provine din latina ”mater” care înseamnă mamă. Mai târziu, cuvântul „Matriona” a fost adaptat la matrioshka pentru a desemna această păpușă. Uneori li se dă și numele de mamushka sau babushka.
Ele simbolizează maternitatea, fertilitatea și viața eternă. Familia unită în care mama dă naștere unei fiice, aceasta nepoatei, ea strănepoatei și așa mai departe, într-o lume infinită.
Acum găsim o mare varietate de păpușele: matrioska pix, matrioska barză, matrioska personalități politice sau literare, matrioska fotbal, matrioska viteji legendari și seturi pe care să le pictezi singur.
Se spune că pe la 1890, negustorul rus Savva Mamontov a făcut o călătorie în Japonia, unde a vizitat o expoziție în care se afla o jucărie japoneză cu un bătrânel vesel cu lungi mustăți albe și care avea 7 figurine în interior. Era zeul fericirii și înțelepciunii, Fukurokuju și care conținea alte zeități în interior. Mamontov cunoștea și arhetipul oului de Paște din lemn, viu colorat, care se realiza în vechime din lemn pictat. Oul era gol în interior, aşa încât în cel mai mare puteau fi incluse altele mai mici sau diverse dulciuri.
Mamontov a revenit acasă și i-a povestit pictorului Serghei Maliutin pentru a-și putea face propria versiune a piesei japoneze. Așa a apărut fetița îmbrăcată în sarafan rusesc: cu șalul ei, cu cocoșul negru în brațe. În interiorul ei se mai ascundeau încă șapte figurine, una mai mică decât alta, ultima, cea de-a opta, înfățișând un bebeluș în fașă.
Cineva, văzând-o, a exclamat:
- „Ptiu, este chiar Matriona!”
Și așa a primit fetița numele de Matriona, de la care mai târziu s-a format diminutivul Matrioșka. Jucăria a făcut senzație la Târgul Mondial din Paris din 1900, unde a câștigat o medalie.
Muzeul din Moscova a apărut din 2001. În acest muzeu apar unele dintre primele păpușele matrioșka, chiar și unele din anii 1920, cu personalități bolșevice sau cele care reprezentau figura „kulakului” (termen peiorativ pentru țăranii bogați) cu șapcă și cu brațele încrucișate peste o burtă uriașă. Unele sugerează internaționalismul sovietic prin diferite naționalități cu costume nationale diverse. În muzeu sunt păpuși chiar și cu astronauții sovietici.
Între timp setul de matrioșke a căpătat și o semnificație legat de dăruirea setului de păpuși. Când cineva primește un astfel de dar, trebuie să deschidă prima păpușă și să-și pună o dorință. Când aceasta i se îndeplinește, continuă să-și pune dorințe pe măsură ce deschide câte o păpușică. Odată ce toate păpușile au fost deschise, cea mai mică păpușă, cea care nu se deschide trebuie să o ofere mai departe unei rude/cunoștințe cu semnificația de ”a-și lua zborul din cuib”. De a-și face propriul set de matrioșke. Ruși spun că dau odată cu darul respectiv și dragostea, afecțiunea și suportul lor pentru îndeplinirea dorințelor.
Dar cum sigur nu ai știut acest obicei, poate, atunci când cumperi următorul cadou un set de păpuși matrioșka, poți spune și povestea aceasta. Cu siguranță cel ce le-a primit va prețui darul mult mai mult.
Un film cu Muzeul Matrioskelor
https://www.youtube.com/watch?v=IC4O3F7018c
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu