duminică, 28 ianuarie 2024

Rokurokubi

 


Imaginează-ți o femeie care ziua este atât de obișnuită încât nici nu e de băgat în seamă plimbându-se prin mulțime cu chimonoul ei de mătase. Dar când se lasă noaptea ea se transformă. Gâtul i se alungește, întinzându-se ca la un șarpe, permițând capului să tragă cu ochiul pe la ferestre, să asculte conversații și chiar să-i ajungă pe acoperiș. Acesta este Rokurokubi, o creatură supranaturală din folclorul japonez. Uneori lui  Rokurokubi i se desprinde capul de tot și plutește. Așa explicau japonezii somnambulismul. 
 
Aceste capete fără corp plutesc în jur, provocând răutăți și haos. Sug uleiul din lampă, spionează oamenii care nu bănuiesc nimic și atacă animalele mici.Cumva acestea sunt mai mult decât povești înfricoșătoare de adormit copiii. Se crede că sunt simboluri ale sufletului care se desparte de corp, reprezentând frica de moarte și de necunoscut.
Transformările lor sunt adesea legate în tradițiile chineze atunci când au fost făptuite crime, fărădelegi împotriva zeilor, naturii sau chiar infidelități. Unele povești sugerează că sunt femei nevinovate dar blestemate pentru păcatele altora, precum tații sau soții, adăugând un strat de tragedie existenței lor fantomatice.
 
Cum poți învinge un ”gât lung”? Lăsând capul să hoinărească, luat de vânt, rătăcindu-se. Acest act evidențiază importanța corpului fizic și conexiunea acestuia cu sufletul. 
 
Povestea lui ”gât lung” poate este înfiorătoare dar reprezintă amintiri fascinante ale conexiunii noastre cu lumea spiritelor așa cum le-a înțeles omenirea și chiar un mod de a vedea consecințele acțiunilor noastre și puterea durabilă a povestirii, în folclorul japonez.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu