sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Imbolc-ul, focul și marmota

 

Imbolc-ul este o sărbătoare păgână celebrată la 1 februarie (până la apusul soarelui pe 2 februarie). Bazat pe o tradiție celtică, festivalul de Imbolc, marchează jumătatea dintre solstițiul de iarnă și echinocțiul de primăvară (în neoliticul Irlandez și în Scoția). 
 
Imbolc-ul este doar una dintre câteva sărbătorile pre-creștine care evidențiază unele aspecte ale iernii, ale luminii soarelui și anunță schimbarea anotimpurilor.
 
Concomitent este și sărbătoarea Sfintei Brigid, una dintre cei trei sfinți patroni ai Irlandei. Este suprapusă peste ziua Zeiței Brigid și este sfânta patronă a călugărițelor irlandeze, nou-născuților, moașelor, doicilor și vitelor.
 
Indiferent dacă ea a existat sau nu, există povești ce conțin aspecte comune cu detaliile păgâne. Ca și zeița Brigid, Sfânta Brigid este asociată cu laptele și focul. Născută în Irlanda în jurul anului 453 d.Hr., Sfânta Brigid era fiica unui sclave și a unui căpetenii. Scopul ei a fost să creeze o mănăstire în Kildare, pe locul unde a existat altarul zeiței celtice cu același nume. Era o ființă miloasă și o bună vindecătoare. Sf. Brigid a fost o prietenă cu Sfântul Patrick și a devenit prima călugăriță a Irlandei.
Se spune că Sf. Brigid a murit în anul 524 d.Hr.și că moaște din craniu și oase ale mâinii există în bisericile din Portugalia.
 
În secolul al XII-lea, legenda spune că călugărițele din Kildare au participat la un incendiu. Focul a ars timp de 500 de ani și nu a produs cenușă și numai femeile aveau voie să stea în apropierea focului sacru.
 
Sărbătoarea Sfintei Brigid de la 1 februarie a fost pusă în locul Imbolc-ului. În ziua sărbătorii, o efigie a Sfintei Brigid din Kildare este în mod tradițional spălată în ocean, înconjurată de lumânări pentru a se usuca, iar tulpinile de grâu sunt transformate în talismane sau în cruci cunoscute sub numele de ”cruci ale Sfintei Brigid„.
 
Imbolc-ul modern
Sărbătoarea modernă a Imbolcului este o metodă de reconectarea cu natura. Tradițiile sărbătorii păgâne a Imbolcului, cât și a celei creștine înseamnă construirea unei cruci din stuf sau o păpușă din pănuși de porumb ”Brigid”.
 
”Lumânăria” este o sărbătoare creștină celebrată pe 2 februarie care are aspecte în comun cu Imbolc-ul. Sărbătorirea sa poate fi urmărită în Grecia secolului al IV-lea ca o sărbătoare de purificare și o sărbătoare a întoarcerii luminii după întunericul iernii.
 
Lumânările au fost folosite în mod tradițional și sunt o adaptare creștină a sărbătorii romane Februalia, o sărbătoare de purificare și curățare.
 
Ziua Marmotei 
 
2 februarie este, de asemenea, sărbătorită ca Ziua Marmotei, care a început în Statele Unite în 1887. Știți povestea cu marmotă care iese din vizuina și poate prezice dacă iarna va rămâne sau va pleca după cum marmota își vede sau nu umbra.
Ziua a fost o idee a ziar din Punxsutawney, Pennsylvania, care se perpetuează. ”Groundhog Day” ar putea fi adaptarea unei tradiții germane de ”Lumânărie” care implică un bursuc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu