sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Legenda păpădiei


 

La început Dumnezeu a trimis un înger la toate plantele ca să le întrebe cum vor să arate. Numai păpădia era nehotărâtă așa că a mai primit un răgaz. Cum a dat cu ochii de soare s-a decis să arate ca el. Galbenă și strălucitoare. Apoi văzu luna și se răzgândi. A dorit să arate albă și rotundă. Iar când a văzut stelele, i-au plăcut și acestea. Voia să arate ca ele. Pentru că era nehotărâtă Dumnezeu i-a îndeplinit toate dorințele. De aceea păpădia este la început galbena ca soarele, apoi alba și dacă sufli peste ea se împrăștie precum stelele.
 
Fiecare parte din păpădie este utilă: rădăcină, frunze, floare. Poate fi folosită ca aliment, ca medicament și colorant.
 
Până în anii 1800 oamenii scoteau iarba din curți pentru a face loc păpădiilor și altor „buruieni” utile precum rocoina, andivele, cicoarea și mușețelul. În franceză numele îi vine de la frunzele asemănătoare cu dintele ( colțul) de leu „dent de lion”.
Păpădiile au unul dintre cele mai lungi anotimpuri de înflorire. Semințele de păpădie sunt adesea transportate departe de o rafală de vânt și călătoresc ca niște mici parașute. Semințele sunt adesea purtate până la 12 - 15 km distanță. Este o bună plantă meliferă. Păpădia poate fi folosită în producția de vin și rădăcina pentru bere. Rădăcina de păpădie poate fi folosită ca înlocuitor pentru cafea. 
 
În medicina tradițională a fost folosită de greci, romani, chinezi și toată lumea îi știe proprietățile diuretice și de pansament al ficatului.
 
Ceea ce mie mi se pare amuzant și trist în același timp este faptul că se cheltuiesc bani la nivel de milione de euro și dolari pentru întreținerea unor peluze perfecte fără păpădii și cca 30 % din rezerva de apă urbană pentru a menține artificial verzi și fără păpădie pe când plante așa de folositoare și chiar frumoase se îndepărtează...
 
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu