sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Ierbarul din tabloul lui Botticelli









S-au scris cărți și s-au făcut filme despre alegoriile și interpretările din tabloul lui Botticelli, Primăvara. Pe lângă toate acestea, ușor de găsit pentru cei interesați, tabloul este și un catalog de specii de plante. Artistul s-a inspirat din flora din împrejurimile Florenței și din ierbarele care pe atunci erau adevărate capodopere de artă și circulau sub forma unor manuscrise ilustrate.
 
Dintre savanții care au lucrat la identificarea speciilor de plante prezente în pictură, cel mai cunoscut este directorul Gradinii Botanice din Florența, Guido Mocci care, într-o carte din 1984, susține că Botticelli a pictat în tablou în jur de cinci sute de specii diferite. Făcând o distincție între plantele înflorite și neînflorite, savantul indică o prezență masivă de margarete, trandafiri și violete, în special împrăștiate pe gazon, la picioarele personajelor.
 
În porțiunea centrală a lucrării, observăm și alte soiuri de flori: spânzul, iarba șarpelui, mușețelul, potbalul, floarea căpșunului, muscari, zambilele roz, macii, flori de colț, piciorul cocoșului, iasomia, nu-mă-uita, chimenul, brândușele și euphorbia. Într-o poziție mai marginală, artistul a pictat o plantă de iris, cunoscută și sub numele de ”crin florentin.”
 
Din gura nimfei Cloris ies flori albastre de vica, căpșuni și flori de colț. Flora, care are trandafiri în poală, poartă o rochie bogat împodobită cu garoafe, flori de colț, trandafiri și flori galbene. În spatele grupului sunt plasate alte tipuri de plante: o plantă de dafin, o plantă de mirt și un crâng de portocali plin de fructe și florile de portocal înflorite.
 
Dacă intrăm în interpretarea simbolică a speciilor de plante pe care Sandro Botticelli a reprezentat-o ​​am putea susține în primul rând că acestea sunt, specii care înfloresc în timpul sezonului de primăvară. Trandafirul, violeta, margareta, floarea de colt, muscari, vica, portocala, crizantema, garoafa, iasomia, brândușa, nigella si mirtul sunt de fapt simboluri ale iubirii si ale uniunii conjugale. De exemplu vica, al cărei nume latin derivă din verbul vincire („a lega”). Floarea de căpșun, care apare foarte des este considerată cea al cărei fruct, suculent și gustos, simbolizează plăcerea, în timp ce macul era legat în vechime de fertilitate.
 
Foto 1 Portocal cu fructe și flori
Foto 2 1) Trandafir, 2) Podbal, 3) Zambila roz, 4) Violeta, 5) Margarete, 6) Mac, 7) Zambila, 😎 Iarba șarpelui, 9) Floare de capsuni, 10) Piciorul cocoșului
Foto 3 Mirt
Foto 4 Din gura lui Cloris ies flori de vica, o floare de căpșun și flori de colț.
Foto 5 Crinul florentin
Foto 6 Flori de dafin deasupra lui Zefir
Foto 7 Flora ținând trandafiri în poală 
 
 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu