luni, 12 februarie 2024

Benzaiten

 

Benzaiten este zeița iubirii și a norocului, o figură foarte populară în Japonia. Este și o manifestare a zeiței indiene Sarasvati și  a devenit simbolul principal al modului în care cultura japoneză a combinat elemente din diferite tradiții religioase. Ea este unul dintre cei șapte norocoși singura femeie din grup și pe lângă noroc aduce mereu și compasiunea.



Mai este numită și Benten. După cum bine știm, multe dintre zeitățile japoneze au fost asimilate de panteonul budist, deoarece zeitățile lor aveau aceleași caracteristici ca și zeitățile budiste, astfel au ajuns la concluzia că erau aceleași entități. Benzaiten a fost inițial personificarea râului indian Saraswati, zeița budistă a înțelepciunii, elocvenței, care aduce longevitate și elimină suferința. Numele ei înseamnă literalmente „tot ce curge”. Ea este deseori numită Zeița Apei. A devenit zeița literaturii, muzicii și cea care protejează căsniciile. 
 
Ca și zeița Guan Shi Yin, Kannon pentru japonezi, este reprezentat cu multe brațe, de obicei patru sau opt. Are o frumusețe senzuală, o coroană pe cap și este împodobită cu bijuterii care emit o aură de lumină. În alte reprezentări este alături de o lebădă sau într-un turn, cu un șarpe alb care are fața unui bătrân. În plus, ea este reprezentată ținând o lăută, fiind considerată o zeiță a muzicii, frumuseții și iubirii. 

 
Potrivit unei legende japoneze antice se spune că Benzaiten era fiica unui rege dragon, și a fost obligată să se mărite cu un dragon care îi mănâncă copii, dar datorită iubirii pe care dragonul o purta 
zeiței, acesta a încetat să-și mai mănânce copii. 
 
Într-o altă legendă Benzaiten ajută o pereche de suflete pereche să se întâlnească. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu