sâmbătă, 3 februarie 2024

Kodo - calea filosofică a parfumului

 

Știați că în timpul ceremonialului ceaiului se poate adaugă și cel al privitului florilor. Sunt renumite aranjamentele cu zorele sau maci, flori care se deschid delicat în preajma unei cești de ceai? Sunt folosite flori efemere. 
 
Dar pe lângă cunoscută ceremonie a privitului și a gustatului mai există un alt ceremonial care se concentrează pe miros:
 
Ceremonialul ”Kodo” al mirositului de tămâie (Calea parfumului).
 
Povestea spune că totul a început când un buștean din arborele de tămâie (lemnul de agar - aloeswood) ajunge pe apă, într-o insulă japoneză și localnicii îi ard simțindu-se atrași de parfumul acestuia. 
 
....A durat peste 1000 de ani ca acest obicei de ”a arde tămâie„ să se rafineze și să devină simbol, pasiune și artă. Arta mirositului a jucat un rol important în lumea aristocratică japoneză și chineză. Războinicii își purificau trupul și mintea înaintea luptelor, cu Kodo. Se spune că practicând arta mirositului de tămâie te vindeci de singurătatea și îți ascute simțurile....
 
Arborele de tămâie, de scorțișoară, de cuișoare, paciuli și alte plante sunt folosite în arta parfumării prin ardere.... în diverse zone ale lumii...
 
foto Arborele de tămâie Boswellia Sacra, producător de rășina și florile din arborele de tămâie.
 
PS: Pentru ploieșteni special, există 3 arbori de tămâie, în parcul Bucov, nu știu dacă înfloresc dar sunt chiar la intrare așa că este greu să-i ratați.
 


 
Parfumurile au jucat un rol important la curtea Imperială a Japoniei în perioada Heian (Povestea lui Genji de Tosa Mitsuoki, 1617–91.)

 
 
https://en.wikipedia.org/wiki/K%C5%8Dd%C5%8D?fbclid=IwAR2oA_GCZd36fKMIb_tK1mpvn9A4Alwfk4Ur-3ST1C85V882kIVgKeOJIlw

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu