joi, 21 martie 2024

Anemonele

 

Anemona capelin culori roșu și alb, Revista Horticultural 1887

 

Anemone – un gen de aproximativ 200 de specii de plante cu flori din familia Ranunculaceae.

 

Anemone tapet hârtie pictată manual 1799
 

În limba greacă  ἀνεμώνη (anemōnē) înseamnă „fiica vântului”, de la ἄνεμος (ánemos „vânt).

Florile sunt născute, conform mitologiei grecești, din lacrimile zeiței Afrodita amestecate cu sângele iubitului ei Adonis rănit de moarte de soțul  gelos Ares. Mai apoi Adonis ajuns  în lumea de sub pământ inspiră chiar Persefonei un val de iubire, făcând-o pe Afrodita să se sfădească cu Persefona.


Foarte apreciate în secolul al XVII-lea, anemonele sunt mândria colecționarilor și apar în grădinile regale și princiare. Au fost florile preferate ale lui Gaston d'Orléans care a crescut 11 specii diferite în grădina sa din Blois, anemonele sunt, de asemenea, bine reprezentate în grădina regelui Henric al IV-lea, în care Marie de Medici și-a găsit modelele de broderie, și chiar mai numeroase în grădina regală din plante medicinale, cu 36 de specii enumerate de fondatorul său Guy de la Brosse.


În aceeași perioadă, apare celebrul manuscris  Ghirlandele Juliei unde oferă un loc important neprețuitei anemone (pictorul Nicolas Robert).



Nicolas Robert, Anemone variae flore simplici, secolul al XVII-lea, guașă pe velin, Collection des vellums, portefeuille 39, folio 81


În calitate de pictor regelui, acest artist a oferit și câteva reprezentări ale anemonelor păstrate în colecția de velină a Muzeului Național de Istorie Naturală.

 

Poreclit Rafaelul florilor, Pierre-Joseph Redouté a imortalizat la rândul său aceste anemone elegante, inclusiv modelele care inspiră elementele decorative arte.

Cultivate pentru buchete în sudul Frantei, în special Anemone coronaria sau ”anemona florarilor”, anemonele sunt cunoscute și pentru proprietatile lor medicale. Anemona hepatică a fost folosită în Evul Mediu pentru a trata bolile hepatice, în timp ce Anemona pulsatilla oferă un remediu homeopat împotriva răcelii.


În tradițiile populare se  spune că aduce noroc și protejează împotriva răului. Iar când anemona își închide petalele, este un semnal că ploaia se apropie.

 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu