sâmbătă, 23 martie 2024

Legendele migdalului

 

Almond blossom. Photo by Greeker than the Greeks

Flori de migdal în floare, în Grecia

Arheologii au găsit migdali pe situri arheologice care datează din anul 8000 î.Hr., în diverse regiuni ale Greciei.
 

Agdistis, hermafroditul și migdalul

Statuia lui Hermafrodit, ca. 180 î.Hr., Pergamon. Muzeul Pergamon, Berlin.  

 
Se spune că migdalul ar fi apărut pe locul unde a fost castrat hermafroditul Agdistis.

Zeii greci s-au speriat atunci când l-au văzut pe Agdistis, hermafroditul și au considerat androginia lui/ei ca fiind sălbatică și incontrolabilă. Așa că au decis că cea mai bună metodă de contracarare a acestei anomalii era să scape de ea.

Dionysus, zeul vinului, a strecurat un spirt adormit în apa de băut a lui Agdistis și după ce poțiunea l-a adormit, Dionysus a legat organele genitale ale lui Agdistis de propriile sale organe genitale.  Când Agdistis s-a trezit și a încercat să se ridice, s-a auto-castrat, sângele din tăietură a căzut pe pământ și pe acele locuri a crescut primul migdal.

 
Nana, Attis și migdalul 

Bustul lui Attis în copilărie, purtând șapca frigiană. Marmură din Parian, secolul al II-lea d.Hr.

Încă un mit referitor la migdal, o are în centru pe  Nana. Acesta era o nimfă a apei, fiica zeului râului, Sangarius, și a rămas însărcinată cu Attis, un tânăr păstor de care mai târziu s-a îndrăgostit zeița Cybele. Dar Attis a fost infidel și atunci mânioasă Cybele l-a făcut să-și piardă mințile. Într-un acces de furie, Attis s-a automutilat și migdalele i-au căzut în poală zeiței furioase.

 
Regina Traciei, Phyllis și migdalul

 Într-un alt mit despre migdal, regina Traciei, Phyllis, aștepta plină de temeri ca iubitul ei (fiul lui Tezeu) Demofon, să se întoarcă din călătorie. Când a fost convinsă că acesta a găsit o altă iubire și nu va mai apare s-a sinucis. Asistând la sacrificiul ei, zeilor li s-a făcut milă de Phyllis și au transformat-o într-un migdal. În cele din urmă, Demophon, aude de soarta lui Phyllis se înapoiază și îmbrățișând, acesta înflorește instantaneu.

 
Migdala, simbol al iubirii și speranței

În Grecia, migdalul este un simbol al dragostei și al speranței eterne.

Grecii foloseau migdali și pentru interpretarea viselor. Dacă visezi migdale înseamnă că vei face călătorii viitoare cu multă prosperitate.
Migdalele acoperite cu zahăr sunt prezente în tradițiile grecești de nuntă, reprezentând speranța că viața în mariaj aduce mai multă bucurie decât tristețe. 5 migdale, sunt împachetate împreună și oferite unui cuplu pentru a asigura viață lungă, fericire, prosperitate, bunăstare și fertilitate.

Migdalul vestește primăvara în Grecia, unde este primul dintre toți copacii care înflorește, de obicei după Anul Nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu