joi, 14 martie 2024

Cleopatra dincolo de povești


 


Studii istorice recente rezumă faptul că Cleopatra (a urcat pe tron la vârsta de 17 ani și a murit la 39 de ani) vorbea 9 limbi. Ea cunoștea limba Egiptului Antic și învățase să citească hieroglifele, un caz unic în dinastia ei. În afară de acestea, ea vorbea fluent greaca știa limbile parților, evreilor, mezilor, sirienilor, etiopienilor și arabilor. Cu aceste cunoștințe, orice carte din lume putea fi studiată.
Pe lângă limbile străine, Cleopatra a studiat geografia, istoria, astronomia, diplomația internațională, matematica, alchimia, medicina, zoologia, economia și alte discipline. Pur și simplu ea, a încercat să acceseze toate cunoștințele timpului ei. Cleopatra a petrecut mult timp într-un ”laborator” conceput special pentru ea. 
 
A scris câteva lucrări legate de ierburi tămăduitoare și mai ales despre cosmetice. Din păcate, toate cărțile ei au fost distruse în incendiul marii Biblioteci din Alexandria în 391 d.Hr. Celebrul fizician Galen i-a studiat munca și a reușit să transcrie câteva dintre rețetele concepute de Cleopatra. Se pare că cea mai de succes rețetă, care a ajuns până la noi era cea de îndesirea părului... rețetă care garanta păr mătăsos tuturor bărbaților cu calviție. 
 
Regina Egiptului a fost interesată și de tămăduirea cu ajutorul plantelor, iar datorită cunoștințelor sale despre limbi străine, a avut acces la numeroase papirusuri pierdute azi sprijinind studiul științelor și ale medicinei.
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu